Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σολτς – Ερντογάν: Ο απόηχος μιας αναμενόμενης μετωπικής σύγκρουσης στην Καγκελαρία

Συγκρουσιακό ήταν το κλίμα της συνάντησης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Καγκελαρία. Ο γερμανικός τύπος καταφέρεται σήμερα κατά του Όλαφ Σολτς επισημαίνοντας πως, χωρίς αντίλογο ο Ερντογάν έκανε τις επιθέσεις του κατά του Ισραήλ από την καγκελαρία, μίλησε για ομήρους που κρατάει το Ισραήλ, ότι βομβαρδίζει εκκλησίες και σχολεία και πως ο ίδιος δεν χρωστάει τίποτε στο Ισραήλ, υπονοώντας το βεβαρημένο παρελθόν της Γερμανίας. Από την άλλη πλευρά ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας, την επομένη της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στο Βερολίνο, επικεντρώνεται στη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν χρωστάει ιστορικά στο Ισραήλ επειδή δεν κουβαλάει το βάρος του Ολοκαυτώματος και ως εκ τούτου μπορεί να μιλάει ελεύθερα.

Που επικεντρώνεται ο τουρκικός τύπος – Καμία αναφορά της επίσκεψης Ερντογάν στη Γερμανία από εφημερίδες της αντιπολίτευσης

Η φιλοκυβερνητική Sabah προβάλλει τις αναφορές Ερντογάν παρουσία του Όλαφ Σολτς για το Ολοκαύτωμα με πρωτοσέλιδο τίτλο τη δήλωσή του ότι «Αν σωπάσουμε δεν θα μπορέσουμε να απολογηθούμε ενώπιον της Ιστορίας». Άλλες εφημερίδες όπως η Yeni Safak και η Milliyet, υποβαθμίζουν μεν τη συγκεκριμένη δήλωση του Ερντογάν και επικεντώνονται στις εξελίξεις στη Γάζα.

Οι δύο μεγάλες εφημερίδες της αντιπολίτευσης που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) δεν κάνουν καμία αναφορά στα πρωτοσέλιδά τους στην επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν από Βερολίνο: Η Τουρκία δεν χρωστά τίποτα στο Ισραήλ – Σολτς: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας

Υπενθυμίζεται πως «Η Τουρκία δεν χρωστάει ιστορικά στο Ισραήλ, δεν μας βαραίνει το Ολοκαύτωμα, όσοι χρωστούν δεν μιλούν ελεύθερα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν, σε από κοινού συνέντευξή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, λίγο πριν από την μεταξύ τους συνάντηση στο Βερολίνο. Ο Τούρκος πρόεδρος τοποθετήθηκε επίσης στο θέμα των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, αλλά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Για το θέμα των ομήρων ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ισραήλ κρατάει περισσότερους όμηρους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας, προβάλλοντας την ισχύ της χώρας του στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Ξεδιπλώνοντας την ατζέντα των συνομιλιών με τον Γερμανό καγκελάριο που θα ακολουθούσαν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα συζητήσουν το μεταναστευτικό, ενώ τόνισε πως ευχή του είναι να ζει η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία.

Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ανέφερε ότι «εδώ και καιρό έχουμε δικαιολογημένες προσδοκίες όσον αφορά την Τελωνειακή Ένωση και την απελευθέρωση των θεωρήσεων (σ.σ. για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ).

Όσον αφορά το αίτημα της Τουρκίας για μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, μετά το «ναυάγιο» για την προμήθεια F-35, ο Τούρκος πρέοδρος δήλωσε πως «η Γερμανία μπορεί να το δώσει ή να μην το δώσει.

Βαρύ το κλίμα της συνάντησης Σολτς – Ερντογάν στο Βερολίνο: Επικριτικός ο γερμανικός τύπος στη στάση του Σολτς «δεν υπήρξε αντίλογος»

Βαρύ το κλίμα της συνάντησης Σολτς – Ερντογάν στο Βερολίνο. Καταπέλτης για τον καγκελάριο το σχόλιο της ιστοσελίδας της deutsche zeitung που λέει ότι «χωρίς αντίλογο ο Ερντογάν έκανε τις επιθέσεις του κατά του Ισραήλ από την καγκελαρία, μίλησε για ομήρους που κρατάει το Ισραήλ, ότι βομβαρδίζει εκκλησίες και σχολεία και πως ο ίδιος δεν χρωστάει τίποτε στο Ισραήλ υπονοώντας το βεβαρημένο παρελθόν της Γερμανίας

Σε κάθε περίπτωση ζήσαμε μια αναμενόμενη σύγκρουση μετωπική μπροστά στις κάμερες. Σύγκρουση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Ταγιπ Ερντογάν.

Ο Όλαφ Σολτς υπογράμμισε το δικαίωμα της αυτοάμυνας του Ισραήλ και καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.

«Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε σημαντικές διαφορές με τον Τούρκο Πρόεδρο», είπε ο Σολτς απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο «γι΄ αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικές οι άμεσες συνομιλίες».

Ο καγκελάριος ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη διαμεσολάβησή του για το διάδρομο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα. Επισήμανε πόσο σημαντική ήταν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016 για το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας ότι θέλει να ανανεωθεί. Με τον τούρκο πρόεδρο μίλησε και για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων από τη Γερμανία στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν αξιοποίησε το βήμα της καγκελαρίας για να επαναλάβει τις επιθέσεις του στο Ισραήλ. Καταλόγισε την ευθύνη για 13.000 θύματα παιδιά, ότι βομαρδίζει εκκλησίες και σχολεία, απέφυγε όμως αυτή τη φορά να χαρακτηρίσει απελευθερωτική οργάνωση τη Χαμάς, την οποία η Γερμανία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ταυτόχρονα έπαιξε και το διπλωματικό χαρτί, λέγοντας ότι μπορεί να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση των ομήρων και εδώ, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο, έχει ενδιαφέρον και η Γερμανία γιατί υπάρχουν και Γερμανοί υπήκοοι στα χέρια της Χαμάς.

Σε συνδυασμό με μία νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ο Ερντογάν ζήτησε επέκταση την Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας καθώς και απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. «Έχουμε συγκεκριμένες» προσδοκίες για αυτά, είπε ο Ερντογάν θυμίζοντας ότι η Τουρκία χτυπά την πόρτα της ΕΕ εδώ και 50 χρόνια.

Έμμεση απόρριψη τουρκικού αιτήματος για τα «Eurofighter»

Για τα «Γιουροφάιτερ», ο Ερντογάν έκανε ένα βήμα πίσω, λέγοντας ότι «υπάρχουν και άλλες χώρες που κατασκευάζουν πολεμικά αεροσκάφη».

Η Γερμανία έχει λόγο στις πωλήσεις των Γιουροφάιτερ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε το μεσημέρι ότι, αν τεθεί τέτοιο αίτημα, υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθεί η Γερμανία για τις εξαγωγές όπλων.

Η διαδικασία προβλέπει ότι αποφασίζει το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, που ενημερώνει στη συνέχεια την Ομοσπονδιακή Βουλή. Στην ουσία αυτό ήταν μία έμμεση απόρριψη σχετικού τουρκικού αιτήματος.

Αρχικά ο Ερντογάν ήθελε να επισκεφθεί σήμερα μαζί με τον Σολτς τον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων Γερμανίας -Τουρκίας που πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο. Ομως μια τέτοια επίσκεψη είχε αποκλείσει κατηγορηματικά ο Σολτς. Τελικά δεν πάει στο γήπεδο ούτε ο Ερντογάν. Έχει επιστρέψει ήδη στην Τουρκία».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More