Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σούνακ: «Μέρα ντροπής» για τη Βρετανία η έκθεση για το μολυσμένο αίμα

«Μέρα ντροπής για το βρετανικό κράτος» χαρακτήρισε τη σημερινή ο Ρίσι Σούνακ και ζήτησε συγνώμη για τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν και δεκάδες χιλιάδες άλλες που καταστράφηκαν από το μολυσμένο αίμαπου χορηγούσε το εθνικό σύστημα υγείας (NHS).

Η έκθεση της έρευνας για το μολυσμένο αίμα αποκαλύπτει μια “δεκαετή ηθική αποτυχία” από το NHS μέχρι τη δημόσια διοίκηση, και έως σε υπουργούς σε διαδοχικές κυβερνήσεις.

Ανταπόκριση – Ηνωμένο Βασίλειο: Ευδοξία Λυμπέρη

Ο Σούνακ υποσχέθηκε ότι θα αποζημιωθούν όλοι εκείνοι που η ζωή τους επηρεάστηκε από το «σκάνδαλο του μολυσμένου αίματος» όπως αποκαλείται. 

«Εκατοντάδες χιλιάδες ζωές γκρεμίστηκαν» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, αλλά ήρθε η ώρα να «επανορθώσουμε για τα λάθη που έγιναν».

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αποζημίωσης θα δοθούν αύριο Τρίτη (21/5).

Στην ίδια γραμμή και ο Σερ Κιρ Στάρμερ χαιρέτησε την επιβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα καταβληθεί  αποζημίωση, υπογραμμίζοντας ότι η έκθεση της έρευνας καθιστά σαφές ότι οποιαδήποτε συγγνώμη πρέπει να συνοδεύεται από δράση. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι το Εργατικό Κόμμα “θα συνεργαστεί μαζί του” για να γίνει αυτό γρήγορα. 

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι μολύνθηκαν με HIV και ηπατίτιδα C από το 1970 έως το 1991 από μολυσμένα προϊόντα με περίπου 3.000 να έχουν πεθάνει έκτοτε. 

Σχετική είδηση

Βρετανία: Ευθύνες σε διαδοχικές κυβερνήσεις από έρευνα για το σκάνδαλο με το μολυσμένο αίμα – Στοίχισε τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More