Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπ. Πρωτοψάλτης: Προτεραιότητα για τη ΔΥΠΑ η στήριξη των ατόμων με αναπηρία – Δεν θέλουμε αποκλεισμούς στην αγορά εργασίας

Για το ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόσληψη 2.000 ανέργων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μίλησε στην ΕΡΤ ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) λέγοντας ότι η συγκεκριμένη δράση έχει διάρκεια έως 24 μήνες και επιχορηγεί το 75% και του μισθού και των εισφορών, αλλά του συνολικού κόστους εργασίας για την πρόσληψη ανέργων έως 700 ευρώ το μήνα. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στη δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία στην οδό Πατησίων που θα είναι σύντομα έτοιμο για να εξυπηρετήσει την ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις Έξι» και στη δημοσιογράφο Νίνα Κασιμάτη, με αφορμή τον εορτασμό σήμερα Κυριακή 3/12 της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία και τις δράσεις της Πολιτείας έχουν στο επίκεντρο την ένταξη των ατόμων με αναπηρία.

«Την περασμένη εβδομάδα είχαμε κάποια πολύ θετικά νέα, καθότι ανακοινώθηκε ότι η ανεργία έπεσε κάτω από το 10% για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2009. Αυτό είναι κάτι που προφανώς είναι ικανοποιητικό το ότι μειώνεται η ανεργία. Αυτό όμως πρέπει να μας υπενθυμίζει επίσης ότι οι ομάδες αυτές που αντιμετωπίζουν τα πιο σημαντικά εμπόδια στην ένταξη, στην επανένταξη στην αγορά εργασίας, πρέπει να είναι προτεραιότητα και για τη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης, αλλά και για όλους τους φορείς που προσπαθούν να στηρίξουν αυτές τις ομάδες», τόνισε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Και όπως επισήμανε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, στόχος της υπηρεσίας απασχόλησης είναι «να αναδείξουμε το ότι προσπαθούμε και έχουμε δράσεις για να στηρίξουμε αυτή την εργασιακή ένταξη των ατόμων με αναπηρία, διότι δεν θέλουμε αποκλεισμούς, θέλουμε ίση πρόσβαση και είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό και να στηρίξουμε όλους τους Έλληνες που θέλουν να δουλέψουν χωρίς καμία εξαίρεση».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που επιχορηγεί τις επιχειρήσεις για να προσλάβουν άτομα με αναπηρία διευκρίνισε ότι έχει διάρκεια έως 24 μήνες επιχορηγεί το 75% και του μισθού και των εισφορών, αλλά του συνολικού κόστους εργασίας για την πρόσληψη ανέργων έως 700 ευρώ το μήνα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι μια πολύ σημαντική ενίσχυση. «Δίνουμε ένα πολύ ισχυρό κίνητρο στις επιχειρήσεις για να προσλάβουν άτομα με αναπηρία και να τους δώσουν την ευκαιρία να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στην αγορά εργασίας», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη στη ΔΥΠΑ προχωρούν και σε δράσεις συμβουλευτικής προς τα άτομα με αναπηρία ενώ όπως είπε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού με τηλεδιάσκεψη και δεν χρειάζεται καμία λοιπόν επίσκεψη σε καμία υπηρεσία.

Δημιουργείται πρότυπο Κέντρο Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία

«Η ΔΥΠΑ είναι εδώ. Στηρίζει τα άτομα με αναπηρία και την πρόσβασή τους και θέλουμε ακόμα περισσότερα», πρόσθεσε ο κ. Πρωτοψάλτης εστιάζοντας στο δικαίωμα στην εργασία που πρέπει να έχουν οι 25.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι στη ΔΥΠΑ. Για το σκοπό αυτό στην οδό Πατησίων, δημιουργείται ένα πρότυπο Κέντρο Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία.

«Έχει ήδη μπει ο ανάδοχος, γίνονται όλες οι εργασίες και θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε αυτό το πρότυπο κέντρο για να δείξουμε στην πράξη πως εξυπηρετούμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλους τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Επίσης δημιουργούμε ένα νέο κέντρο κατάρτισης για άτομα στο φάσμα του αυτισμού σε συνεργασία με εταιρείες κολοσσούς της τεχνολογίας όσον αφορά τα προγράμματα και τον εξοπλισμό, το οποίο επίσης θα δίνει τη δυνατότητα σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού να συμμετέχουν» δήλωσε σχετικά ο διοικητής της ΔΥΠΑ.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπάρχει διάκριση εις βάρος των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας όπως και ηλικιακή διάκριση. Κάτι που όπως είπε πρέπει να σταματήσει.

«Η επιδότηση 75% πιστεύω ότι είναι ένα αρκετά υψηλό ποσοστό, ένα ισχυρό κίνητρο, αλλά πρέπει σιγά σιγά να καταλάβουμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε όλο το εργατικό της χώρας. Όλοι πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση και να μην αφήσουμε πίσω μας κάποιες νοοτροπίες του παρελθόντος», συμπλήρωσε.

Πηγή: «Σαββατοκύριακο από τις Έξι» | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More