Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στάθης Κωνσταντινίδης για την απώλεια του Χρόνη Αηδονίδη: «Επί 75 χρόνια διακόνησε το θρακιώτικο τραγούδι με την αριστοτεχνική φωνή του»

Μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του σπουδαίου Εβρίτη δασκάλου της θρακιώτικης παράδοσης Χρόνη Αηδονίδη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον μεγάλο δάσκαλο της θρακιώτικης παράδοσης Χρόνη Αηδονίδη, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην προβολή, διάσωση, διάδοση και καταγραφή του μουσικού πλούτου της Θράκης.

Επί 75 χρόνια διακόνησε το θρακιώτικο τραγούδι με την αριστοτεχνική φωνή του, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο να κληροδοτηθούν μελωδίες και στίχοι από γενιά σε γενιά. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο ίδιος: Το δημοτικό τραγούδι είναι συνυφασμένο με τη θρησκεία μας, με την ιστορία μας.

Οφείλουμε ευγνωμοσύνη για την τεράστια προσφορά του».

Χρόνης Αηδονίδης: Διέσωσε, διαμόρφωσε και δίδαξε ολόκληρες γενιές νέων ανθρώπων…

Η αριστοτεχνική , μελίρρυτη φωνή του Χρόνη Αηδονίδη που αντανακλούσε τους ήχους της ιδιαίτερης πατρίδας του της Θράκης, σίγησε σήμερα κάνοντας φτωχότερη την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας.

Γεννήθηκε στην Καρωτή Έβρου το 1928 από τον ιερέα πατέρα του Χρήστο και την Χρυσάνθη Αηδονίδη. Με σπουδές στη Βυζαντινή μουσική διέγραψε μια πορεία ενδελεχούς έρευνας στο δημοτικό τραγούδι και ιδιαίτερα της Θράκης,με σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό της κάνοντάς του γνωστό και αγαπητό στο πανελλήνιο, και σε όλο τον κόσμο.

Διέσωσε, διαμόρφωσε και δίδαξε ολόκληρες γενιές νέων ανθρώπων, μεταλαμπαδεύοντάς τους την αγάπη και την ιδιαίτερη τεχνική του για το δημοτικό τραγούδι, μέσα από τη βιωματική και επιστημονική προσέγγιση στο αντικείμενο που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε.

Το ήθος του ,αλλά και η αδιάλειπτη και γόνιμη ενασχόλησή του με τα μουσικά δρώμενα , ενδυναμώνουν το κεφάλαιο του πολιτισμού της χώρας.

Ρεπορτάζ: Ηλιάνα Σκουλή

Διαβάστε επίσης: Χρόνης Αηδονίδης: “Έφυγε” ο σπουδαίος μουσικός της Θράκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More