Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σταδιακή πτώση των αποθεμάτων νερού στη Ροδόπη

Σε ένα χρόνο από τώρα οι κάτοικοι της Ροδόπης θα μπορούν μαζί με το μετεωρολογικό δελτίο προβλέψεων να παίρνουν στα χέρια τους και το υδρολογικό δελτίο, όπου θα καταγράφεται ο κίνδυνος πλημμύρας, ξηρασίας (κίνδυνοι καλλιέργειας, ασθένειας, ξήρανσης, πυρκαγιάς). Όπως τόνισε στο www.ertnews.gr η αναπληρώτρια καθηγήτρια τους Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Γκεμιτζή το υδρολογικό δελτίο θα παρέχει πληροφορίες για την εδαφική υγρασία, την εξάτμιση- απώλεια νερού, την ποσότητα νερού που ρέει στα ποτάμια της περιοχής και την ποσότητα νερού που κατεισδύει.
Με ειδικό όργανο μέτρησης παροχής νερού του ποταμού Βοσβόζη που θα εγκατασταθεί στην γέφυρα της Παραδημής οι διαχειριστές του θα παίρνουν στοιχεία για την παροχή νερού που εξέρχεται από την λεκάνη.  «Με ενδιαφέρει να γνωρίζω πού καταλήγει η διαχρονική πορεία των αποθεμάτων νερού» ανέφερε  η κα Γκεμιτζή σημειώνοντας πως με την ομάδα της έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση των οργάνων για τη δημιουργία της πρότυπης λεκάνης καταγραφής.  Τα υδρολογικά μοντέλα, όπως λέει, είναι χρήσιμα όσο και τα μετεωρολογικά.
Παράλληλα, σημείωσε πως για πρώτη φορά καταγράφεται στο δίκτυο το ορεινό τμήμα με την βροχόπτωση να είναι διπλάσια από ότι στο πεδινό, 600 mlm το χρόνο, 1100 mlm “Το ορεινό τμήμα μπορεί  να προμηθεύσει την πεδινή περιοχή” σημείωσε μιλώντας για ανισοκατανομή του νερού: πολύ νερό σε πολύ μικρό διάστημα με τη διαχείριση του να μην είναι εύκολη, να προκαλούνται πλημμύρες και να υπάρχουν απώλειες. Τέλος, ανέφερε πώς αυτό που παρατηρεί είναι να σημειώνονται απώλειες ενώ μέχρι το 2015 οι αποθήκες νερού δεν είχαν. Σημειώνεται δηλαδή μια σταδιακή πτώση των αποθεμάτων νερού.
Στη Θράκη έχει  δημιουργηθεί ένα δίκτυο τεσσάρων σταθμών μέτρησης, ενώ εκκρεμεί η τοποθέτηση και ενός οργάνου μέτρησης παροχής του ποταμού.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More