Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σταύρος Λυγερός στην ΕΡΤ: Γιατι ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τον κόσμο – Το βιβλίο “Russia – Ukraine” δίνει απαντήσεις

Απαντήσεις στο γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον κόσμο δίνει το βιβλίο των Σταύρου Λυγερού και Σωτήρη Δημόπουλου, “Russia – Ukraine”. Για το περιεχόμενο του βιβλίου μίλησε στην ΕΡΤ ο πρώτος.

Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και αναλυτής διεθνών θεμάτων σημείωσε:

«Αυτός ο πόλεμος από στρατιωτικής απόψεως είναι τοπικός πόλεμος. Δηλαδή οι εχθροπραξίες λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία. Γεωπολιτικά και οικονομικά όμως είναι παγκόσμιος πόλεμος και είναι ακριβώς γι αυτό που αλλάζει τον κόσμο. Στην πραγματικότητα αναδύεται μια νέα διαχωριστική γραμμή στην υφήλιο, ακόμα και στο επίπεδο της παγκοσμιοποίησης. Πάμε σε μια διπλή παγκοσμιοποίηση. Από τη μια πλευρά ο δυτικός κόσμος το είδαμε, συσπειρώθηκε από την άλλη πλευρά. Είναι ένας υπό διαμόρφωση ακόμα πόλος. Είναι ο ευρασιατικός πόλος, ο οποίος επεκτείνεται ακόμα και στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική. Είναι ο κόσμος που παλιά τον ονομάζαμε τρίτο κόσμο. Εκεί υπάρχουν αναδυόμενες βιομηχανικές χώρες. Αναφέρομαι στην Ινδία, στη Βραζιλία, Νότια Αφρική κλπ. Αυτός ο κόσμος βλέπει τα πράγματα με έναν όχι τελείως διαφορετικό μάτι πάντως με αρκετά διαφορετικό μάτι από ότι το βλέπουμε εμείς στη Δύση».

Ο ίδιος πρόσθεσε, μεταξύ άλλων:

«Είναι μια μελέτη του Σωτήρη Δημόπουλου, ο οποίος δεν έχει μόνο ακαδημαϊκή σχέση με το θέμα του. Είναι διδάκτωρ αλλά έχει σπουδάσει στο Κίεβο. Ξέρει δηλαδή και βιωματικά αυτή τη σχέση ανάμεσα στους Ουκρανούς και στους Ρώσους. Και πρέπει να πω ότι, παρότι θεωρούσα τον εαυτό μου διαβασμένο για τα θέματα, διαβάζοντας την εργασία του, αυτή τη μελέτη του αυτή έμαθα κι ο ίδιος πάρα πολλά».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More