Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα κορυφαία τυριά του κόσμου η γραβιέρα Νάξου

Ελάχιστοι δεν έχουν δοκιμάσει τις μοναδικές γεύσεις των τυριών της Νάξου και ακόμη λιγότεροι δεν ενθουσιάστηκαν από αυτές.

δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαρία Σταθοπούλου, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν το πρωτογενή τομέα, συνάντησε τον πλέον αρμόδιο που γνωρίζει την παραγωγή και την αγορά.

Ο Ιάκωβος Βαλέρης, αντιπρόεδρος ΕΑΣ Νάξου εξηγεί ότι ο κλάδος του νησιού έχει κινητοποιηθεί για να προωθήσει τα γνωστά τυριά στις αγορές του εξωτερικού και βρήκε ανταπόκριση.

Το “Enjoy, it’s from Europe”, είναι μια εκστρατεία χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ για τα αγροδιατροφικά προϊόντα. Πρόκειται για μια πολιτική προώθησης που θεσπίστηκε το 2016, με σκοπό να στηρίξει τις προσπάθειες των αγροτών και να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους καταναλωτές στην αγορά προϊόντων με ευρωπαϊκή ετικέτα. Αυτό το σύνθημα πήραν οι Ναξιώτες και το μετέτρεψαν σε “Enjoy, it’s from Naxos”.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλέρη, οι Γερμανοί δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα τυροκομικά προϊόντα της Νάξου και οι εξαγωγές πραγματοποιούνται σε τρεις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, με μεγάλη επιτυχία. Αυτό είναι σημαντικό γιατί οι βορειοευρωπαίοι έχουν παράδοση στα τυριά, κυρίως τα κίτρινα και ο ανταγωνισμός με την Γαλλία και την Ιταλία είναι μεγάλος. Ωστόσο, οι ονομασίες ΠΟΠ διακρίνουν την σύσταση, την γεύση και την ποιότητα, με την παραδοσιακή Γραβιέρα  Νάξου να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Ο κ. Βαλέρης, αναφέρει ότι έχουν ξεπεραστεί οι όποιες δυσκολίες υπήρχαν στο παρελθόν σχετικά με τις μικρές αγροκτηνοτροφικές μονάδες και την αδυναμία τους να τροφοδοτήσουν μεγάλες αγορές.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, που συμπληρώνει σχεδόν έναν αιώνα ζωής  πουλά στο εξωτερικό λίγο ακριβότερα από ότι στην εσωτερική αγορά για ευνόητους λόγους. Αυτό όμως δεν κάνει να υστερεί στις προτιμήσεις των ξένων, που καταβάλουν υψηλές τιμές για άλλης προελεύσεως τυροκομικά προϊόντα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More