Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Στα σκαριά» νέα πρωτοβουλία Ερντογάν για συνομιλίες μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι – Προς παράταση η συμφωνία για τα σιτηρά

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μεσολαβήσει για μια επικοινωνία μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Αnadolu και Nexta.

There is no obstacle preventing the extension of a landmark grain export deal, signed four months ago amid the ongoing Russia-Ukraine war, so Russian grain and fertilizer can be shipped to world markets as well, Türkiye’s president has said https://t.co/EwncnXLNfR pic.twitter.com/xodFDftD5j

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) October 21, 2022

Αυτή η νέα πρωτοβουλία του Ερντογάν έρχεται ως συνέχεια της προσπάθειας για διαμεσολάβηση της χώρας του μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και Ουκρανίας προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς και της ισχυροποίησης του προφίλ του στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan has announced that he will hold “telephone diplomacy” with Putin and Zelensky in the near future. pic.twitter.com/jFOr2vGKZi

— NEXTA (@nexta_tv) October 21, 2022

Ο Τούρκος πρόεδρος, σχολιάζοντας την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών που επιτεύχθηκε χάρη στη διαμεσολάβηση του ιδίου, όπως μετέδωσε το Αnadolu, φέρεται να δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανια είναι σε συζητήσεις για να παραταθεί η διακίνηση των αγροδιατροφικών προϊόντων και μετά την 19η Νοεμβρίου.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο περισσότεροι από 8 εκατ. τόνους δημητριακών έχουν εξαχθεί από όταν άρχισε να υλοποιείται η συμφωνία. «Δεν είμαστε απελπισμένοι. Ευελπιστούμε να φέρουμε τους δύο ηγέτες κοντά», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οι Τούρκοι προσφέρουν διαμεσολάβηση. Εάν πραγματοποιούνταν (ρωσο-ουκρανικές) επαφές, θα γίνονταν σε τουρκικό έδαφος», είχε δήλωσε σχετικά ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ μετά την πρόσφατη συνάντηση των Πούτιν και Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει συναντηθεί με τον Πούτιν τρεις φορές τους τελευταίους τρεις μήνες και έχει τακτικές συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με θέμα την εύρεση κάποιας συμβιβαστικής λύσης που θα έβαζε τέλος στον πόλεμο που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Πηγές: Anadolu, nexta

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More