Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Κρήτη η έδρα του 1ου Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Θαλάσσιας Ζωής

Ανοίγει ο δρόμος για την συστηματική αντιμετώπιση των προβλημάτων του αλιευτικού κόσμου. “Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, την επίσημη έναρξη λειτουργίας του 1ου Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναφοράς για την ευζωία των υδρόβιων ζώων,που θα έχει έδρα το Ηράκλειο.

Στην λειτουργία του κέντρου εμπλέκονται το Πανεπιστήμιο Κρήτης,οι επιστήμονες του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.,το Κέντρο Βιολογίας της Ακαδημίας της Τσεχίας και το αντίστοιχο Κέντρο Βιολογίας της Βαρκελώνης. “Εμπιστευόμαστε τον επιστημονικό κόσμο της Ελλάδας,που έχει την στήριξη της Κυβέρνησης για την εξαγωγή συμπερασμάτων και αποτελέσματα που θα αφορούν τους Αλιείς μας και συνολικά της ΕΕ και βέβαια το ζωτικό κομμάτι της Ιχθυοκαλλιέργειας”, είπε ο Υπουργός. Από την πλευρά της η Αρμόδια, Στέλλα Κυριακίδου, τόνισε την σημασία που έχει η λειτουργία ενός τέτοιου Κέντρου με πολλαπλούς στόχους,που αφορούν όχι μόνο της χώρες της Μεσογείου, αλλά συνολικά τις χώρες της ΕΕ.

Μεταξύ αυτών είναι η:

Α) Υλοποίηση των στόχων υδατοκαλλιέργειας της DG-MARE: η ανάπτυξη δεικτών ευζωίας και κατευθυντήριων γραμμών από το Κέντρο θα συμβάλει στην υλοποίηση των στόχων των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών για την υδατοκαλλιέργεια (SAGs) ως προς το θέμα της ανάπτυξης κατευθυντήριων γραμμών, βέλτιστων πρακτικών, επικυρωμένων δεικτών ευζωίας και την παροχή κατάρτισης στους επαγγελματίες.

Β) Εφαρμογή της νομοθεσίας και των στρατηγικών της ΕΕ: θα συμβάλει στην υλοποίηση της δέσμευσης της στρατηγικής «Farm to Fork» για τη στήριξη της επικείμενης αναθεώρησης της νομοθεσίας, δεδομένου ότι θα συνδράμει τεχνικά τη DG-SANTE κατά την εκπόνησή της και θα στηρίξει τα κράτη μέλη στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More