Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά η πρώτη αποτίμηση των αγροτών

Απόψε στις 19.00, στον Παλαμά Καρδίτσας, οι αγρότες της Θεσσαλίας, που κινητοποιούνται, θα κάνουν μια πρώτη αποτίμηση, όλοι μαζί, των ως τώρα δεδομένων. Από τη μια των δυνάμεων και των τρακτέρ που έχουν συγκεντρώσει στους δρόμους και τη δυναμική για περαιτέρω ενίσχυση και από την άλλη όσων έχουν ειπωθεί από κυβερνητικά χείλη τις τελευταίες ώρες, σε σχέση με τα αιτήματα που θέτουν.

Σε μια πρώτη αντίδραση ήδη, σχετικά με τη ρύθμιση για πάγωμα των χρεών στο ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς αγρότες, επισημαίνουν ότι πρόκειται για υπόσχεση που είχε δοθεί από τον Νοέμβριο, καθυστέρησε σημαντικά και δεν πρόκειται για δωρεάν ρεύμα, αλλά για παράταση στην εξόφλησή του.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, σήμερα, για πρόσθετη αρωγή από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανά αγρότη της Θεσσαλίας που έχει υποστεί ζημιές, για τον εξοπλισμό, κύκλοι των αγροτών σχολίαζαν ότι ως κίνηση είναι καλή, όμως, έτσι κι αλλιώς τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν εμπρός στις τεράστιες καταστροφές. Οι προκαταβολές που έχουν δοθεί ως σήμερα είναι 2.000 και 4.000 ευρώ αντίστοιχα σε αγρότες και κτηνοτρόφους και αναμένονται οι συμψηφισμοί με το τελικό ύψος αποτίμησης των ζημιών.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας θέτουν στην κορυφή των αιτημάτων τους την απομάκρυνση των νερών από τα χωράφια στην Κάρλα και τη θωράκισή τους, να γίνουν γνωστά τα ακριβή ποσά των αποζημιώσεων για τις σοδειές που επλήγησαν, να μειωθούν οι φόροι στο πετρέλαιο, να μειωθεί η τιμή στο ρεύμα από τα 18 λεπτά την κιλοβατώρα στα 7λ , να αλλάξει προς όφελος των αγροτών ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ και να γίνουν παρεμβάσεις, ώστε να μη χάνουν εισόδημα από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Σε λίγες ώρες στον Παλαμά, οι εκπρόσωποι των μπλόκων θα συζητήσουν και θα λάβουν αποφάσεις για το πώς πρόκειται να πορευθούν, με αρκετούς πάντως ήδη να θεωρούν αναγκαία την κλιμάκωση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More