Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Σάμο φυτεύουν υποβρύχιους κήπους Ποσειδωνίας

Μια καινοτόμα διαδικασία που ξεκίνησε προ 4ετίας σε συνεργασία με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Έσσεξ εξελίσσεται στα νερά του Αιγαίου, εξηγεί η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια έρευνας στο ινστιτούτο θαλασσίων ερευνών «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ».

Πρόκειται για την μεταφύτευση των καρπών της Ποσειδωνίας, με σκοπό τον εμπλουτισμό των υδάτων και την δυνατότητα των νέων φυτών να προσφέρουν νέες προοπτικές ανάπτυξης της υποβρύχιας ζωής. 

«Η ανθοφορία που παρατηρήθηκε προ 10ετίας έδωσε την ευκαιρία της συλλογής των καρπών και της φύτευσης τους». Τα φυτά της Ποσειδωνίας μεγαλώνουν πολύ αργά, με ρυθμό έξι εκατοστά τον χρόνο και αυτό καθιστά πολύ σημαντική την προστασία τους. Ενώ ο νόμος ορίζει ότι απαγορεύεται η αγκυροβόληση σε αυτά τα λιβάδια, αυτό δεν τηρείται. Η υπεραλίευση, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή έχουν μετατοπίσει τα νερά, ενώ οι ντόπιοι ψαράδες ανταγωνίζονται τις τράτες μεγάλης κλίμακας που ξύνουν τον βυθό του πυθμένα, καταστρέφοντας τους φυσικούς πόρους και τη βιοποικιλότητα.

Συγκεντρώθηκαν πάνω από 12.000 σπόρους και η φύτευση γίνεται μόνο σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου. Τα ήδη υπάρχοντα λιβάδια επιβιώνουν καθαρά από τύχη και πρέπει να προστατευτούν. Έχουμε ήδη χάσει το 34% των θαλασσίων λιβαδιών Ποσειδωνίας στην Μεσόγειο, τονίζει η κ. Μήλιου.

Παράλληλα, με το ερευνητικό σκάφος Aegean Explorer γίνεται μελέτη των θαλασσίων ειδών και των κοραλλιογενών αποικιών που ζουν τον Αιγαίο πέλαγος και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τα οποία κινδυνεύουν από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Όταν καταστρέφονται τα δάση της θάλασσας που μπορούν να συγκρατήσουν έως και 35% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, από τα δάση του Αμαζονίου, γίνεται κατανοητή η σπουδαιότητά τους, καταλήγει η κ. Μήλιου.

Γνωστό ως χόρτο του Ποσειδώνα, είναι ένα είδος θαλάσσιου χόρτου, ενδημικό στην Μεσόγειο Θάλασσα, που σχηματίζει μεγάλα υποθαλάσσια λιβάδια, τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος. Είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη η εξάπλωση στις ακτές της Ελλάδας. Περισσότερα από 300 είδη φυτών και πάνω από 1.000 είδη θαλασσίων ζώων ζουν στα λιβάδια της Ποσειδωνίας, μεταξύ αυτών πολλά από τα ψάρια αλιευτικής σημασίας. Πρόκειται για οικοτόπους με θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας και παραγωγικότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, καθώς αποτελούν τόπους αναπαραγωγής για πολλά είδη. Η τοπική αλιεία πλήττεται όταν τα λιβάδια Ποσειδωνίας εξαφανίζονται.

Η Posidonia oceanica έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τα χερσαία φυτά, όπως ρίζες, ριζωματώδη μίσχο και φύλλα μήκους έως και ενός μέτρου. Ανθίζει το φθινόπωρο και την άνοιξη παράγει καρπούς, που είναι ελεύθεροι να επιπλέουν και είναι γνωστοί στην Ιταλία ως «η ελιά της θάλασσας». Βρίσκεται σε βάθη έως 35 μέτρα,  ανάλογα με την διείσδυση του φωτός και την διαύγεια του νερού. Η Ποσειδωνία αναπτύσσεται καλύτερα σε καθαρά νερά και η παρουσία της είναι δείκτης έλλειψης ρύπανσης. Έχει υψηλή ικανότητα να συγκεντρώνει ρυπογόνες ουσίες στους ιστούς του και είναι πολύ ευαίσθητο στις περιβαλλοντικές αλλαγές.

Ο οικολογικός ρόλος των λιβαδιών της Ποσειδωνίας είναι ανάλογος με αυτόν των κοραλλιογενών υφάλων σε τροπικές περιοχές. Απορροφά σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και παράγει οξυγόνο. Τα ριζώματα σταθεροποιούν τον πυθμένα της θάλασσας και τα φύλλα ρυθμίζουν την δράση των κυμάτων, προστατεύοντας έτσι, την αμμώδη ακτογραμμή από την διάβρωση. Αποτελεί απόθεμα βιοποικιλότητας λόγω του μεγάλου αριθμού ζωικών και φυτικών ειδών που βρίσκουν εντός του οικοτόπου τόπο τροφοδοσίας, προστασίας και φυτώριο για νεαρά, ενώ παράγει ένα μεγάλο μέρος του ιζήματος που αποτελεί μέρος της άμμου στις ελληνικές παραλίες.

Τα παλιά φύλλα πέφτουν εποχιακά και συσσωρεύονται στην ακτή, σχηματίζοντας πυκνές μάζες.  Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, τα ριζώματα μπορούν να φτάσουν στην επιφάνεια, με τα φύλλα εκτεθειμένα στον αέρα, σχηματίζοντας έτσι πραγματικούς υφάλους με εσωτερικές λιμνοθάλασσες. Αν και έχουν επιβιώσει για χιλιάδες χρόνια, κινδυνεύουν, όπως και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, από την άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία επιβραδύνει την ανάπτυξή τους.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More