Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην τελική ευθεία για την αύξηση του κατώτατου μισθού – Εν αναμονή της εισήγησης Χατζηδάκη

Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού προανήγγειλε, μέσω της ΕΡΤ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, χωρίς πάντως να αποκαλύψει το τελικό ποσό. Την Τρίτη, ο υπουργός θα παραλάβει τη μελέτη του ΚΕΠΕ και την ερχόμενη Παρασκευή θα κάνει την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους, οι οποίες κυμαίνονται από 5% έως και 10%. Για παράδειγμα, σε σχέση με τα 713 ευρώ μικτά που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει 770 – 784 ευρώ, ο ΣΕΤΕ 753 ευρώ, η ΕΣΕΕ 763 ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος 780 ευρώ και η ΓΣΕΕ με την υψηλότερη πρόταση για 826 ευρώ.

Στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής, ο υπουργός Εργασίας θα κάνει την τελική εισήγηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, με βάση το ύψος του πληθωρισμού, τις προοπτικές της οικονομίας και τις αντοχές της αγοράς. Η πρόταση της κυβέρνησης θα καθοριστεί και από την μελέτη του ΚΕΠΕ που θα παραδοθεί στον κ. Χατζηδάκη την ερχόμενη Τρίτη.

Κ. Χατζηδάκης στην ΕΡΤ: Θα κάνω εισήγηση για τον κατώτατο μισθό – Θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση

«Να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και τις ανάγκες των εργαζομένων λόγω του πληθωρισμού. Θα είναι μια δίκαιη και σημαντική αύξηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Μεγάλο μέρος της αγοράς ζητά να συνοδευτεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη μείωση της προκαταβολής φόρου.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More