Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη Μαριούπολη, οι κάτοικοι αναγκάζονται να αποκτήσουν ρωσικά διαβατήρια

Από την 1η Ιανουαρίου, όλοι οι δάσκαλοι, οι γιατροί, οι αστυνομικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Μαριούπολη υποχρεώνονται να αποκτήσουν ρωσικά διαβατήρια, δήλωσε ο σύμβουλος του δημάρχου Πίτερ Αντριουσένκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την 1η Μαρτίου, χωρίς ρωσικό διαβατήριο θα είναι αδύνατη η άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο έδαφος της Μαριούπολης. «Οι δικαστές, οι δικηγόροι και οι εισαγγελείς θα πρέπει να λάβουν διαπίστευση από τη ‘DPR’ (τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ)», έγραψε ο Αντριουστσένκο.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να μην αναγνωρίζει διαβατήρια και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδίδονται από τη Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Τα διαβατήρια που εκδίδονται στα προσαρτημένα εδάφη δεν θα γίνονται δεκτά για την έκδοση βίζας και για τη διέλευση των συνόρων της ζώνης Σένγκεν.

Το Συμβούλιο της ΕΕ δήλωσε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί απάντηση στην «απρόκλητη»  στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και στην πρακτική της έκδοσης ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους των προσαρτημένων περιοχών.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014, οι κάτοικοι της χερσονήσου άρχισαν να εκδίδουν ρωσικά διαβατήρια. Η ίδια πρακτική επεκτάθηκε στις ελεγχόμενες περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας και αργότερα στις προσαρτημένες περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια. Η ΕΕ σημειώνει ότι η συστηματική έκδοση ρωσικών διαβατηρίων σε κατοίκους προσαρτημένων εδαφών αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας.

Πηγή: novayagazeta.ru

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More