Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη Μόσχα στις 28-29/06 ο απεσταλμένος του Πάπα Φραγκίσκου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Συνεχίζεται η ειρηνευτική αποστολή της Αγίας Έδρας με απώτερο σκοπό την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία. Μετά το πρώτο ταξίδι στο Κίεβο στις 6/06, μεταβαίνει στη Μόσχα ο καρδινάλιος Ματέο Μαρία Τζούπι, Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια και Πρόεδρος της Ιταλικής Επισκοπικής Διάσκεψης και – στην προκειμένη περίπτωση – απεσταλμένος του Πάπα Φραγκίσκου στην εν λόγω ειρηνευτική αποστολή.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας “κύριος στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ενθαρρύνει χειρονομίες ανθρωπιάς, που να συμβάλουν στην προώθηση μιας λύσης στην τρέχουσα τραγική κατάσταση και να βρουν τρόπους για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης”.
Όπως σημειώνει η La Repubblica, η ατζέντα του καρδινάλιου στη Μόσχα “δεν είναι γνωστή, αλλά διπλωματικές πηγές αναφέρουν πιθανή συνάντηση με τον Ρώσο Ορθόδοξο Πατριάρχη Κύριλλο”.

Ο Ιταλικός Τύπος τονίζει πως σήμερα ο Τζούπι μεταβαίνει αεροπορικώς μέσω Κωνσταντινούπολης, όπου αναμένεται να φτάσει το βράδυ, ενώ υπενθυμίζεται και η χρονική συγκυρία της επίσκεψης – δηλαδή λίγες μόλις μέρες από την πορεία του αρχηγού της Ομάδας Βάγκνερ προς τη Μόσχα, Εβγένι Πριγκόζιν.

Επίσης, η εφημερίδα Avvenire υπογραμμίζει το γεγονός πως στις 18 Ιουλίου λήγει η συμφωνία “που διαμεσολάβησε η Τουρκία και εγγυήθηκε ο ΟΗΕ για τον ‘διάδρομο σιτηρών’ στη Μαύρη Θάλασσα”. Σε αυτό το πλαίσιο, και “παρόλο που αυτό δεν είναι ένα από τα θέματα της ατζέντας της αποστολής του Βατικανού, το κλίμα ακρόασης που προσπαθεί να υποδείξει η Αγία Έδρα θα μπορούσε να ευνοήσει θετικές εξελίξεις και προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες εάν παραλύσουν εκ νέου οι εξαγωγές σιτηρών” καταλήγει η εφημερίδα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More