Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη Ρουάντα ο Υπ. Εσωτερικών της Βρετανίας – Υπέγραψε νέα συμφωνία για τη μεταφορά αιτούντων ασύλου

Αυστηρά μέτρα για τη μείωση της νομότυπης μετανάστευσης λαμβάνει η Βρετανία. Μάλιστα ο υπουργός των Εσωτερικών πήγε στη Ρουάντα όπου υπέγραψε νέα συμφωνία με στόχο την μεταφορά στην αφρικανική χώρα των αιτούντων άσυλο.

Συγκεκριμένα ο Τζέιμς Κλέβερλι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα Βίνσεντ Μπιρούτα υπέγραψαν μια συνθήκη προκειμένου όπως είπε ο Κλέβερλι να αντιμετωπίσουν όλες τις ανησυχίες που μπλόκαραν το πρόγραμμα ασύλου της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρουάντα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Όπως μεταδίδει το BBC, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έστειλε δελτίο τύπου λέγοντας ότι η συνθήκη εγγυάται ότι οι άνθρωποι που μετεγκαθίστανται στη Ρουάντα δεν κινδυνεύουν να σταλούν σε τρίτη χώρα που θα απειλούσε τη ζωή ή την ελευθερία τους. Στο δελτίο τύπου αναφέρεται επίσης ότι το έργο μιας ανεξάρτητης επιτροπής παρακολούθησης θα ενισχυθεί ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των υποχρεώσεων της συνθήκης.

Σε συνέντευξη Τύπου, οι Κλέβερλι και Μπιρούτα αντέδρασαν στις επικρίσεις σχετικά με το ιστορικό ασφάλειας της Ρουάντα και δήλωσαν ότι η χώρα είναι ένας ισχυρός εταίρος με θετική φήμη για τη μεταχείριση των μεταναστών και των προσφύγων.

Τα 5 σημεία για την παράνομη μετανάστευση

Σύμφωνα με το σχέδιο πέντε σημείων που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, θα σταματήσουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της φροντίδας να φέρνουν τα εξαρτώμενα μέλη τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα αυξηθεί το όριο αποδοχών των ειδικευμένων εργαζομένων κατά ένα τρίτο σε £38.700, που απαιτείται για να λάβουν βίζα εργασίας .

Επίσης η κυβέρνηση θα αυξήσει επίσης την επιβάρυνση για την υγεία σε μεταναστες φέτος κατά 66%, από 624 £ σε 1.035 £.

Οι Συντηρητικοί θεωρούν προτεραιότητά τους την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, κάτι που ήταν και μια από τις βασικές υποσχέσεις του Brexit. Όμως ο αριθμός των μεταναστών που διαπλέουν τη Μάγχη με μικρές λέμβους αυξάνεται: από τις αρχές του έτους έχουν ήδη φτάσει στα παράλια της Αγγλίας περίπου 45.000 άνθρωποι, έναντι 28.526 το 2021.

Η Βρετανία και η Ρουάντα υπέγραψαν συμφωνία τον Απρίλιο του 2022 για να στείλουν ορισμένους μετανάστες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως λαθρεπιβάτες ή με μικρές βάρκες κατά μήκος της Μάγχης στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής, όπου θα διεκπεραιωθούν τα αιτήματά τους για άσυλο. Όσοι είχαν λάβει άσυλο θα έμεναν στη Ρουάντα αντί να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγές: BBC, ΕΡΤ/ Ανταπόκριση: Αναστασία Καντζάβελου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More