Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη Bουλή η αντιπαράθεση για τις φωτιές – Τα μέτρα αντιμετώπισης, το σχέδιο ανασυγκρότησης περιοχών

Ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, τη θωράκιση της πολιτικής προστασίας, αλλά και τη στήριξη και ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές παρουσίασε, από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ, ολοένα και πιο απειλητική για όλους μας και απέναντι σε έναν κίνδυνο που αφορά τους πάντες, η απάντηση προφανώς πρέπει να δοθεί από όλους[…] Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι είμαστε πληγωμένοι από όσα προηγήθηκαν. Έχουμε επίγνωση των απωλειών και οφείλουμε να διδαχτούμε από τα λάθη μας».

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης με έμφαση στα εναέρια μέσα, με την προμήθεια νέων Canadair (CL-515) από το 2026 και περισσότερων από 100 drones -τεσσάρων διαφορετικών τύπων- ήδη από την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Επίσης, αύξηση των προστίμων και ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό. Νέες προσλήψεις: 500 δασολόγους, 1.000 πυροσβέστες, νέο εποχικό προσωπικό, αύξηση του αριθμού δασοκομάντος.

Προανήγγειλε επίσης χρήση της υψηλής τεχνολογίας με:

Νέα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και παρέμβασης στις πυρκαγιές.

Αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας.

Κάμερες σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και στα δάση υψηλού κινδύνου.

Ψηφιακή πλατφόρμα στο κτηματολόγιο που θα εντοπίζει τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Εστιάζοντας στις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκαλεί η κλιματική κρίση, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στη μεγάλη φωτιά του Έβρου, δείχνοντας φωτογραφίες για την ταχύτητα εξάπλωσής της, εξαιτίας του φαινομένου του πυρονέφους της νύχτας και εξήρε την ηρωική -όπως τη χαρακτήρισε- μάχη που δίνουν, με αυτοθυσία, οι δυνάμεις στο πεδίο.

«Υπήρξαν εβδομάδες που είχαμε παραπάνω από 500 πυρκαγιές. Υπήρχαν 48ωρα που είχαμε 220 φωτιές που έπρεπε να διαχειριστεί η Πυροσβεστική. Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας επιτρέψει να μηδενίσουμε τα μεγάλα βήματα τα οποία έκανε η Ελλάδα, με πρώτα απ’ όλα τη θεμελίωση και την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Ούτε, πολύ περισσότερο, μπορεί να ισοπεδώνεται ο αγώνας των μαχητών της πρώτης γραμμής. Είναι άγρυπνοι για 24ωρα[…] Τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική.» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεχωριστές ήταν οι αναφορές του Πρωθυπουργού για την επόμενη ημέρα των περιοχών που έχουν πληγεί, με ένα πλήρες πρόγραμμα ανασυγκρότησης έως το τέλος του έτους, ειδικά για τον Έβρο, στα πρότυπα της Εύβοιας και με τη θεσμοθέτηση του “Evros-pass” για την τόνωση του τουρισμού.

Ηχηρό όμως ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και προς την Αυτοδιοίκηση, με τον Πρωθυπουργό να προαναγγέλλει αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο με μετρήσιμους δείκτες και ποινές για τους δήμους που δεν συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους.

«Υπάρχουν, όμως, και άλλοι Δήμοι -και δυστυχώς δεν είναι λίγοι- οι οποίοι δεν πράττουν το αυτονόητο. Ανέχονται παράνομες χωματερές, «κλείνουν το μάτι» σε επικίνδυνες πρακτικές δημοτών. Το κράτος θα τους ελέγξει αλλά και οι δημότες, καθώς έχουμε σε λίγες εβδομάδες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, έχουν χρέος να συνυπολογίσουν αυτή τη στάση στα κριτήρια της ψήφου τους» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

(ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI)

Στην ανάγκη για σοβαρές παρεμβάσεις στην Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική και τις Δασικές Υπηρεσίες αναφέρθηκε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ζητώντας -μεταξύ άλλων- περισσότερες προσλήψεις, άμεσα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και να κηρυχθούν αναδασωτέες όλες οι εκτάσεις.

«Αντιπυρικές μελέτες από τις δασικές υπηρεσίες που θα προβλέπουν πυροφυλάκια, δεξαμενές, δρόμους και σχέδια παρέμβασης ώστε να είναι έτοιμο το πεδίο για πιθανούς κινδύνους. Χρειαζόμαστε νέα πρότυπα πυρασφάλειας, αυτό σημαίνει κλιματική κρίση, αλλάζουμε τα μοντέλα. Ειδικές διαχειριστικές μελέτες για τα προστατευόμενα δάση όπως για τη Δαδιά» τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Να δοθεί πρωταγωνιστικός ρόλος στις δασικές υπηρεσίες και να δημιουργηθεί ενιαίο συντονιστικό κέντρο με την συμμετοχή επιστημόνων, ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, καταθέτοντας δέσμη 7 προτάσεων.

Σημείωσε ότι «για αυτό είναι εδώ το ΠΑΣΟΚ, κ. Μητσοτάκη, και όχι για να ακούει εσάς και τους υπουργούς σας στα κανάλια να έχουν μόνο μία αγωνία: να μην αναμετρώνται με το πολιτικό κόστος».

Από το βήμα της Βούλης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αναδιάταξη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για προμήθεια εξοπλισμού, αναδάσωση και δράσεις πρόληψης και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζήσει από Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες να μελετήσουν την πυρκαγιά της Δαδιάς και να ετοιμάσουν αντικειμενικό πόρισμα για τα αίτια.

Ο πολιτικός συντάκτης της ΕΡΤ, Κώστας Κωνσταντόπουλος, ανέφερε ότι στην τριτολογία του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το θέμα των πυρκαγιών θα το βρούμε ξανά μπροστά στο μέλλον μας και γι’ αυτό χρειάζεται ετοιμότητα από την Πολιτεία και επαγρύπνηση. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν κάηκε κανένα χωριό, ενώ σχολιάζοντας τις αναφορές περί οργανωμένων εμπρησμών είπε ότι μελετώνται όλα μα όλα τα στοιχεία, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι των εμπρησμών, σύμφωνα με τα στοιχεία, προέρχεται από ανθρώπινο χέρι. Επίσης, ο Πρωθυπουργός είπε ότι στην Αλεξανδρούπολη είχαμε δύο φωτιές, τη μία το πρωί, η οποία προήλθε από κεραυνό, στην άλλη όμως η οποία έγινε στη μέση του πουθενά, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, δεν υπήρχε κεραυνός και κολόνα της ΔΕΗ.

Κοντρά αρχηγών στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους και με προσωπικές αναφορές έγινε η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών. Η ένταση ανέβηκε ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εξαπέλυσαν πυρά για την καταστροφή που συντελέστηκε στη χώρα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, απαντώντας στις επικρίσεις για την χρήση του 112. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα περιστατικά, που καταγράφηκαν στον Έβρο, μιλώντας για αυτόκλητους σερίφηδες.

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση για τον Έβρο, με τον πρωθυπουργό, να ζητά να σταματήσουν οι θεωρίες συνομωσίας.

«Η μόνη ζημιά που δεν μπορούμε να επανορθώσουμε είναι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής[…] Προσέχετε το λεξιλόγιό σας κύριε Βελόπουλε. Είστε κι εσείς και τα αντίστοιχα κομματίδια διακινητές των πιο θλιβερών θεωριών συνωμοσίας. Αρκετά πια. Λέτε ό,τι σαχλαμάρα μπορεί να φανταστεί κανείς και εκνευρίζεστε όταν σας απαντάμε. Νισάφι πια. Δεν θα είστε πια στο απυρόβλητο. Ποιος σας λέει αυτές τις σαχλαμάρες;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει εκμετάλλευση της αγωνίας των πολιτών, γιατί υπάρχει αγωνία που τροφοδοτείται από τον ακροδεξιό λόγο της Νέας Δημοκρατίας που εκπέμπεται ιδιαίτερα στον Έβρο για κομματικούς λόγους μόνο και οφέλη, όχι για
εθνικούς λόγους, για κομματικούς», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Δεν είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας ο ανορθολογισμός και η συνωμοσιολογία. Για μας είναι μείζον ζήτημα να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με σοβαρότητα, με στοιχεία, για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτά τα φαινόμενα» είπε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, άσκησε ο Σωκράτης Φάμελλος: «Η ευθύνη είναι δική σας και δεν είστε καινούργια κυβέρνηση. Κύριε Μητσοτάκη, αν είστε ένας πρωθυπουργός που εξαγγέλλει επάρκεια μέσων και ετοιμότητα ενώ δεν γνωρίζει είστε επικίνδυνος. Αν είστε ένας πρωθυπουργός που γνωρίζει ότι δεν υπάρχει επάρκεια μέσων και παραπλανεί είναι και αυτό το ίδιο επικίνδυνο».

Επίθεση στον Πρωθυπουργο εξαπελυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης που μίλησε για κυβέρνηση μηδενικής αποτελεσματικότητας, ενώ υπήρξε φραστική διένεξη με τον κ. Μητσοτάκη.

(ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI)

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σημείωσε «αυτό που βιώνουν οι πολίτες είναι αναξιοκρατία, ανασφάλεια , αναποτελεσματικότητα. Με περισσή αλαζονεία είπατε ότι θα είστε και η αντιπολίτευση του εαυτού σας, αλλά τελικά δεν μπορείτε να ασκήσετε με επάρκεια τα κυβερνητικά σας καθήκοντα. Φέτος η καταστροφή στον Έβρο είναι ολοκληρωτική και στην Πάρνηθα κάηκαν περισσότερες εκτάσεις σε σχέση με την πυρκαγιά του 2007. Ακόμη και περιοχές που μόλις είχαν αρχίσει να αναζωογονούνται».

Δεν ξερετε τι λέτε, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κύριε Μητσοτάκη, θα μας απαντήσετε και θα έπρεπε να ήσασταν πιο ευγενικός στους χαρακτηρισμούς σας, διότι είστε ο πρωθυπουργός που στα χέρια του καταστράφηκε το κόσμημα της Δαδιάς» συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης,

Σε υψηλούς τόνους οι παρεμβάσεις και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Είμαστε θεατές, όχι στο ίδιο έργο πια, αλλά στο ίδιο έγκλημα. Όσα προσχήματα και αν χρησιμοποιήσετε, όσα βολικά άλλοθι ή φαντασιακούς αντιπάλους και αν επινοήσετε εσείς και η πολιτική σας είναι ο πραγματικός αυτουργός αυτού του πολιτικού εγκλήματος», υπογράμμισε ο Θανάσης Παφίλης.

«Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια, παντού αποκαΐδια κι όλοι εμείς στο ίδιο έργο απαθείς θεατές του “πολεμικού σίριαλ” που παίζεται σε βάρος της πατρίδας μας» υπογράμμισε ο Βασίλης Στίγκας.

«Ο κυνηγός κεφαλών ξέρετε ποιος είναι; Έχετε καταλάβει; Ξέρετε τι λέτε; Κυνηγοί κεφαλών ήταν αυτοί που κυνηγούσαν και σκότωναν ανθρώπους, έκοβαν τα κεφάλια και έπαιρναν λεφτά. Τι είναι αυτά που λέτε στο ελληνικό κοινοβούλιο; Τι είναι αυτά; Ωραία. Σας συμβουλεύω λοιπόν όταν θα μπει διαρρήκτης σπίτι σας, αφήστε να θωπεύσει τη σύζυγό σας ήτον σύζυγό σας και πείτε ότι είναι και φιλοξενούμενος» ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αμφισβητήσει τα στοιχεία των συνολικών εκτάσεων που έχουν καεί δείχνει ότι το μυαλό της κυβέρνησης είναι στραμμένο στη δικαιολογία και στο θεαθήναι» σημείωσε ο Δημήτρης Νατσιός.

Η τακτική του “πάμε και όπου βγει” συνεχίζεται και εμπεδώνεται και μάλιστα φτάνει να διεκδικεί να γίνει κεντρική κυβερνητική και πολιτική αντίληψη, υποστήριξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

(ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI)

Να σημειωθεί ότι υπήρξε μια σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Αφορμή οι σκληρές εκφράσεις τις οποίες χρησιμοποίησε κατά του πρωθυπουργού ο κ. Βελόπουλος με αποτέλεσμα ο κ. Τασούλας να παρέμβει και να τον ανακαλέσει στην τάξη λέγοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο ρίχνετε πολύ χαμηλά το επίπεδο».

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Λίνα Μπεθάνη, Κώστας Κωνσταντόπουλος

Σχετικά Άρθρα:

Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές: Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχε τρεις πολύ κακές χρονιές – 2007, 2021 και φέτος

Σ.Φάμελλος: «Ένας κρυπτόμενος πρωθυπουργός που ψάχνει μίζερα δικαιολογίες»

Ανδρουλάκης: Δεν είναι κανονικότητα η καταστροφή του φυσικού πλούτου – Επενδύετε σε επικοινωνιακά παιχνίδια για να κρύψετε τις αδυναμίες σας

Βουλή – Συζήτηση για τις πυρκαγιές: Φραστική διένεξη Ν. Ανδρουλάκη – Κ. Μητσοτάκη

Κ. Βελόπουλος: Οι φωτιές έχουν κομματικές και κυβερνητικές ευθύνες

Β. Στίγκας – Βουλή: Με το 112 οι πολίτες εκπαιδεύονται να το βάζουν στα πόδια – «Γαία πυρί μιχθήτω»

Δ. Νάτσιος – Βουλή: Το «εκκενώστε» είναι το νέο σύνθημα αντιμετώπισης των πυρκαγιών – Το μόνο που βλέπουμε είναι «μαύρη ανάπτυξη»

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κάηκε ξανά η χώρα γιατί κανείς ποτέ δεν τιμωρήθηκε για όλες τις προηγούμενες φορές

Διέγραψε τρεις βουλευτές των Σπαρτιατών ο B. Στίγκας – Εκτός Κόντης, Δημητροκάλης και Χατζηβαρδάς

«Σπαρτιάτες» – Δήλωση 11 βουλευτών για Β. Στίγκα: Όποιος αναφέρεται σε τακτικές μαφιόζων είναι γιατί τις γνωρίζει και τις εφαρμόζει ο ίδιος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More