Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στικάκια νικοτίνης: Ελεύθερη η διακίνηση, αρκετές οι παρενέργειες

Μαθητές Γυμνασίου από την Αλικαρνασσό Ηρακλείου στην Κρήτη κατέληξαν στο Νοσοκομείο μετά από αδιαθεσία που ένιωσαν, αφού είχε προηγηθεί χρήση «στικ» νικοτίνης στις τουαλέτες του σχολείου τους.

«Ένας νεοφώτιστος, θα έχει βλάβες από αυτόνομη διέγερση του νευρικού συστήματος, που είναι ναυτία, εμετός, ζάλη, απώλεια των αισθήσεων και λιποθυμία», όπως αναφέρει ο Διαμαντής Χλωρός, διευθυντής Πνευμονολογικής ΓΝΘ Παπανικολάου.

Τα σακουλάκια νικοτίνης ή αλλιώς SNUS είναι ένα υποκατάστατο καπνού, χωρίς καπνό και όχι κάποιο παραισθησιογόνο φάρμακο. Η χρήση του SNUS γίνεται από το στόμα τοποθετώντας το σακουλάκι ανάμεσα στα χείλη και τα ούλα. Έτσι μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και σε άκαπνο χώρο. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην αγορά διάφορα υποκατάστατα καπνού προσφέροντας στο κοινό πολλές επιλογές, ενώ αρκετοί έμποροι φαίνεται να προμηθεύουν ανήλικους παράνομα.

«Όλα αυτά τα προϊόντα που λογίζονται για διακοπή καπνίσματος στην ουσία μετατρέπονται σε νέες μορφές εξάρτησης», αναφέρει ο Χρήστος Λιάπης, ψυχίατρος – πρόεδρος ΔΣ ΚΕΘΕΑ.

Το SNUS προέρχεται από τις Σκανδιναβικές χώρες και η κατανάλωση του παρατηρείται κυρίως σε αθλητές, αλλά και σε επαγγελματίες ηλεκτρονικών παιχνιδιών στο διαδίκτυο.

Ρεπορτάζ: Φαίδων Τομόσογλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More