Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Βελιγράδι η ΠτΔ: Κόσοβο, Ουκρανία και δυτικά Βαλκάνια στην ατζέντα

Τριήμερη επίσκεψη στη Σερβία πραγματοποιεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόσκληση του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Σε εξέλιξη είναι οι διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών

Η Σερβία είναι βασικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί στρατηγικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, επισήμανε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Politika» του Βελιγραδίου. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενίσχυσε περαιτέρω τη στρατηγική σημασία της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων. Δηλαδή, την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προκλήσεις που προσπαθούν να μας επιβάλουν δυνάμεις που αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων» επισημαίνει η κ. Σακελλαροπούλου.

Στην ερώτηση της «Politika» για τη στάση της Ελλάδας σχετικά με τα καθεστώς του Κοσόβου και τις σχέσεις της Αθήνας με την Πρίστινα, η ΠτΔ αναφέρει: «Η θέση της Ελλάδας, ενός από τα λίγα μέλη της ΕΕ που δεν αναγνώρισε τη μονομερώς κηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσόβου, παραμένει η ίδια. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα, πέρα από τη γνωστή θέση της για το καθεστώς του Κοσόβου και πιστή στην πολιτική της στα Δυτικά Βαλκάνια, ακολουθεί μια ρεαλιστική και εποικοδομητική προσέγγιση σε σχέση με το Κόσοβο, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή».

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More