Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο εσωτερικό των πιο βίαιων φυλακών του κόσμου

“San Quentin, you’ve been livin’ hell to me” -(«Σαν Κουέντιν, είσαι μια πραγματική κόλαση για μένα») τραγούδησε ο Τζόνι Κας υπό τα χειροκροτήματα και τις κραυγές εκατοντάδων κρατουμένων κατά τη διάρκεια της συναυλίας του το 1958 στη διαβόητη αμερικανική φυλακή.

Χτισμένη το 1852, η παλαιότερη και η μοναδική φυλακή θανατοποινιτών της Καλιφόρνιας έχει στεγάσει μερικούς από τους πιο διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους της χώρας, από τον “Night Stalker” – Richard Ramirez μέχρι τον “Freeway Killer”- William Bonin. Φιλοξένησε επίσης τον ηγέτη της αίρεσης Charles Manson της δεκαετίας του 1960.

Στο τραγούδι του, ο Κας καλεί τους επιβλητικούς τοίχους της φυλακής να πέσουν, καταλήγοντας: «Σαν Κουέντιν, μισώ τη κάθε σπιθαμή σου».

Όμως, όσο σκληρό και αν ήταν σίγουρα το Σαν Κουέντιν της δεκαετίας του 1950, μπορεί να φαίνεται σχεδόν πολυτελές σε σύγκριση με ορισμένες από τις πιο σκληρές φυλακές του σήμερα.

Στο Μεξικό, τη Βραζιλία και το Ελ Σαλβαδόρ, όπου οι κυβερνήσεις δίνουν μάχες στους δρόμους με βαριά οπλισμένους στρατούς συμμοριών, το σύστημα δικαιοσύνης είναι τόσο γρήγορο όσο και αδιάφορο.

Οι γκάνγκστερς συλλαμβάνονται και ρίχνονται μαζί δημιουργώντας ατελείωτο πόλεμο συμμοριών μέσα στις τσιμεντένιες εγκαταστάσεις.

Κέντρο κράτησης τρομοκρατών, Ελ Σαλβαδόρ

Την περασμένη εβδομάδα, ο κόσμος σοκαρίστηκε όταν είδε τις συνθήκες που επικρατούσαν μέσα στο νέο κέντρο κράτησης τρομοκρατών στο Ελ Σαλβαδόρ, μια εκτεταμένη, ειδικά κατασκευασμένη φυλακή γεμάτη με ύποπτους γκάνγκστερ στο πλαίσιο του «πολέμου» του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε κατά του εγκλήματος.

Ο Μπουκέλε ανακοίνωσε ότι τα πρώτα 2.000 μέλη μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Εγκλεισμού Τρομοκρατών (CECOT) – το οποίο, όπως ισχυρίζεται, είναι η μεγαλύτερη μεγαλοφυλακή στην αμερικανική ήπειρο – όπου «θα ζουν για δεκαετίες, όλοι ανάμεικτοι, χωρίς να μπορούν να κάνουν περαιτέρω κακό στον πληθυσμό».

Έχει σχεδιαστεί για να στεγάσει 40.000 κρατούμενους στις πιο στοιχειώδεις συνθήκες, με μόλις 80 κρεβάτια για κάθε 100 άνδρες.

Η φυλακή αποτελείται από οκτώ κτίρια κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Το καθένα έχει 32 κελιά περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων, σχεδιασμένα να φιλοξενήσουν «περισσότερους από 100» κρατούμενους.

Εικόνες που βγαίνουν από τη φυλακή ξυπόλητοι, άνδρες με τατουάζ που φορούν μόνο λευκά μποξεράκια, σκυφτοί και με τα χέρια τους πίσω από τα ξυρισμένα κεφάλια τους.

Είναι στοιβαγμένοι στενά ο ένας δίπλα στον άλλο, καθένας καθισμένος με τα πόδια του εκατέρωθεν του μπροστινού του, ενώ ένοπλοι φρουροί με κουκούλες παρακολουθούν.

Στα κελιά τους αφήνονται καθισμένοι στο πάτωμα μπροστά σε στοιβαγμένα μεταλλικά κρεβάτια χωρίς στρώματα.

Η βαρβαρότητα των συνθηκών έχει ήδη επικριθεί από πολλούς, μεταξύ των οποίων ο πρώην κρατούμενος και παρουσιαστής της εκπομπής του Netflix «Μέσα στις σκληρότερες φυλακές του κόσμου», Ραφαέλ Ρόου.

«Αυτή είναι μια σκόπιμη πολιτική για τον έλεγχο των κρατουμένων και τη διαχείρισή τους».

«Φοβάμαι ότι θα γυρίσει άσχημα μπούμερανγκ και θα οδηγήσει σε βία ακόμη χειρότερη από το χάος που προκαλούν οι συμμορίες και το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να εξαλείψει».

Το «Μαύρο Δελφίνι» της Ρωσίας

Η διαβόητη φυλακή K-6 Μαύρο Δελφίνι στη Ρωσία είναι μια από τις πιο τρομακτικές φυλακές στον κόσμο για έναν λόγο: κανείς δεν έχει βγει ποτέ από αυτήν.

Όλοι όσοι στέλνονται στο Μαύρο Δελφίνι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια χωρίς αναστολή και ο πληθυσμός των 700 ατόμων περιλαμβάνει δολοφόνους, βιαστές, ακόμη και κανίβαλους όπως ο Βλαντιμίρ Νικολάγεβιτς Νικολάγεφ.

Οι κρατούμενοι κρατούνται στην απομόνωση για όλα τα άλλα 90 λεπτά την ημέρα, όπου τους συνοδεύουν σε ένα κλουβί για άσκηση.

Όσον αφορά τη διατροφή, το μόνο που υπάρχει είναι τέσσερις μερίδες σούπας.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι του Μαύρου Δελφινιού, που πήρε το όνομά του από ένα γλυπτό ενός μαύρου δελφινιού που φιλοτέχνησαν οι κρατούμενοι μπροστά από την κύρια είσοδο, έχουν μια μοναδική μορφή συνοδείας των κρατουμένων.

Οι κρατούμενοι κρατούνται σκυμμένοι στη μέση, ενώ ένας φύλακας κρατάει τα δεμένα με χειροπέδες χέρια τους πίσω από την πλάτη τους, ψηλότερα από τους γοφούς.

Αυτή η στάση κρατά τον κρατούμενο πιο αβοήθητο, χωρίς να μπορεί να παρατηρήσει το περιβάλλον του ούτε να επιτεθεί σε κανέναν άλλον.

Όταν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δίνουν μια εντολή στους κρατουμένους, αυτοί πρέπει να απαντούν με τις λέξεις «Μάλιστα, κύριε».

Κάθε 15 λεπτά, ένας φύλακας κάνει γύρους για να βεβαιωθεί ότι οι κρατούμενοι του Μαύρου Δελφινιού συμμορφώνονται με τους κανόνες.

Επαρχιακές φυλακές Μπογκοτά, Κολομβία

Ενώ οι συνέπειες της απομόνωσης μπορούν να κάνουν ακόμα και τους πιο στωικούς κρατούμενους να τρελαθούν, υπάρχουν κάποιες φυλακές σε όλο τον κόσμο όπου οι εγκληματίες θα παρακαλούσαν για λίγο ιδιωτικό χώρο.

Η περιφερειακή φυλακή της Μπογκοτά στην Κολομβία είναι ένα τέτοιο ίδρυμα, ένα σπηλαιώδες κτίριο όπου 11.000 κρατούμενοι αφήνονται να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Χωρισμένοι σε έξι πτέρυγες, οι κρατούμενοι είναι περιορισμένοι σε μια κεντρική αυλή όλη την ημέρα, όπου επιβάλλεται μια αυστηρή και βίαιη ιεραρχία από τους ίδιους τους κρατούμενους.

Κατοικημένοι από εκτελεστές, βαρόνους ναρκωτικών και δολοφόνους, οι καυγάδες, τα μαχαιρώματα, ακόμη και οι δολοφονίες είναι σύνηθες φαινόμενο εντός των τειχών, καθώς οι φρουροί δεν αστυνομεύουν μέσα στην ίδια τη φυλακή.

Όταν το κάνουν, τα πράγματα μπορούν να γίνουν αρκετά φρικιαστικά αρκετά συγκεκριμένα με μια διαμαρτυρία κατά των μέτρων για τον κοροναϊό το 2020, όπου οι κάτοικοι έβαλαν φωτιά στα στρώματά τους και κατέληξε με το θάνατο 23 κρατουμένων.

Το 2016, ξεκίνησε έρευνα αφού βρέθηκαν ανθρώπινα υπολείμματα περίπου 100 επισκεπτών και κρατουμένων να σαπίζουν στους σωλήνες αποχέτευσης της φυλακής.

ADX Φλωράνς, ΗΠΑ

Η φυλακή ADX Supermax της Φλοράνς θεωρείται η πιο ασφαλής φυλακή στον κόσμο και στεγάζει τους πιο επικίνδυνους κρατούμενους στο σωφρονιστικό σύστημα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατών, ηγετών συμμοριών και νεοναζί.

Αυτή τη στιγμή η φυλακή φιλοξενεί 322 κρατούμενους – η πλειονότητα των οποίων κρατείται σε απομόνωση.

Βρίσκεται στην περιοχή Fremont Country του Κολοράντο, το επιβλητικό φρούριο της μοναξιάς έχει χαρακτηριστεί ως το “Αλκατράζ των Βραχωδών Όρεων” και για καλό λόγο.

Κανείς δεν έχει δραπετεύσει ποτέ από την έκταση 35 στρεμμάτων, η οποία φυλάσσεται από συρματοπλέγματα ύψους 12 ποδών, ακτίνες λέιζερ, πιεστικά στρώματα και σκυλιά επίθεσης.

Καθώς κάθε σκέψη για έξοδο από τις εγκαταστάσεις είναι μάταιη, οι κακοποιοί κρατούμενοι που είναι κλειδωμένοι μέσα έχουν ελάχιστα να κάνουν με το χρόνο τους σε ένα περιβάλλον όπου οι οικιακές ανέσεις είναι ανύπαρκτες.

Οι κρατούμενοι κρατούνται σε κελιά διαστάσεων 7 πόδια επί 12 πόδια για 23 ώρες την ημέρα. Το κρεβάτι, το γραφείο και το σκαμνί είναι αμετακίνητα και χυτά από χυτό σκυρόδεμα.

Κάθε κελί έχει ένα σχισμένο παράθυρο με θέα σε μια εσωτερική αυλή και ένα κομμάτι του ουρανού.

Μπορούν να παίζουν παιχνίδια μπίνγκο μόνοι τους στα κελιά τους. Οι νικητές παίρνουν σοκολάτες ή το δικαίωμα να φωτογραφηθούν και να σταλούν στην οικογένειά τους.

Οι δεσμοφύλακες έχουν δηλώσει στο παρελθόν στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η καθημερινή άσκηση γίνεται σε μάντρες διαστάσεων 12 επί 20 πόδια, που περιέχουν μπάρες έλξης και μπάλες ποδοσφαίρου.

Η εσωτερική άσκηση γίνεται μόνη της σε μια αίθουσα χωρίς παράθυρα με θολωτή οροφή, που παρομοιάζεται με άδεια πισίνα.

Στους φυλακισμένους με καλύτερη συμπεριφορά παρέχονται επιπλέον προνόμια, με τους πιο φρόνιμους να έχουν πέντε ώρες τηλεφωνικές κλήσεις το μήνα και το δικαίωμα να τρώνε μαζί εκτός των κελιών τους.

Σιουδάδ Χουάρεζ, Μεξικό

Τα τελευταία δέκα χρόνια δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο για να φυλακιστεί κανείς από τη διαβόητη Σιουδάδ Χουάρεζ του Μεξικού, μια φυλακή που φημολογείται ότι διοικείται εξ ολοκλήρου από καρτέλ.

Το άνομο κολαστήριο είναι περικυκλωμένο από όλες τις πλευρές από ψηλά τείχη με συρματόπλεγμα, όπου περιπολούν φρουροί οπλισμένοι με πολυβόλα με εντολή να πυροβολούν για να σκοτώσουν.

Στο εσωτερικό, η φυλακή λέγεται ότι κυβερνάται από διαμάχες μεταξύ συμμοριών και φρουρών που φοβούνται να τις αμφισβητήσουν.

Το 2011, η φυλακή κέρδισε τη διεθνή προσοχή μετά τη δημοσιοποίηση υλικού από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που έδειχνε δύο φοβισμένους φρουρούς να ανοίγουν μια κλειδωμένη πόρτα για να ανοίξει η συμμορία Azteca που κυβερνούσε τη φυλακή πυρ εναντίον ενός κελιού που περιείχε μια συμμορία του αντίπαλου καρτέλ Los Mexicles, εκτελώντας και τα 13 μέλη που βρίσκονταν μέσα.

Το βίντεο έδωσε μια γεύση από τη βία που κατέλαβε τη φυλακή σε μια έκρηξη αιματοχυσίας όπου 17 κρατούμενοι δολοφονήθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν μέσα σε 48 ώρες γεμάτες σφαίρες.

Κατά τη διάρκεια αυτών των βίαιων δύο ημερών, ακόμη και για τα δεδομένα της Σιουδάδ Χουάρεζ, οι κακοποιοί έκαναν αμόκ καθώς έπιναν αλκοόλ, έπαιρναν ναρκωτικά και επιχειρούσαν να βιάσουν και να επιτεθούν σεξουαλικά σε παιδιά που κρατούνταν μέσα στη φυλακή με ατιμωρησία χάρη στους ανίκανους φύλακες.

Σε μια άλλη έκρηξη βίας, κακοποιοί της Azteca οπλισμένοι με μαχαίρια και αυτοσχέδια όπλα ανάγκασαν τους φύλακες να απελευθερώσουν 150 μέλη της και προκάλεσαν μια αιματηρή εξέγερση που κατέληξε στο θάνατο 20 κρατουμένων.

Πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά καθώς οι Αζτέκα έδωσαν μάχες με μαχαίρια και έβαλαν φωτιά σε κελιά κατά την πολιορκία του 2009, γνωστή ως «σφαγή της Σιουδάδ Χουάρεζ».

Φρουροί, αστυνομικοί και στρατιώτες χρειάστηκαν τρεις ώρες για να περιορίσουν την εξέγερση.

Δυστυχώς, η βία στη φυλακή δεν έχει καταλαγιάσει με την αστυνομία να πρέπει να καταστείλει ένοπλη εξέγερση στις εγκαταστάσεις μόλις τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, με κόστος δέκα δεσμοφύλακες.

Πηγή: dailymail.co.uk

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More