Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι τουρίστες ανακαλύπτουν τη σκοτεινή πλευρά της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ

Τα βρετανικά πανεπιστήμια Οξφόρδης και Κέμπριτζ κατατάσσονται συνεχώς μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο και διακρίνονται για την ακαδημαϊκή τους αριστεία.

Όμως, η πιο σκοτεινή ιστορία τους ζωντανεύει για τους τουρίστες, καθώς η χώρα όλο και περισσότερο καταπιάνεται με το αποικιακό της παρελθόν.

«Αυτή δεν είναι η συνηθισμένη περιήγηση με τα πόδια», προειδοποίησε η ξεναγός και φοιτήτρια Κλερ ΜακΚαν, προτού οδηγήσει την ομάδα της στους πλακόστρωτους δρόμους της Οξφόρδης, οι οποίοι προσελκύουν περίπου επτά εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Μεγαλοπρεπή κτίρια, πολλά από τα οποία χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα, μαρτυρούν την πλούσια ιστορία της πανεπιστημιακής πόλης, περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λονδίνου.

Οι περισσότεροι Βρετανοί πρωθυπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού ηγέτη του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών Κίρ Στάρμερ, έχουν σπουδάσει πίσω από τους ψηλούς τοίχους των διαφόρων κολεγίων της Οξφόρδης.

Όμως τα πανεπιστημιακά τους χρόνια δεν είναι το θέμα της ξενάγησης, η οποία αντ’ αυτού επικεντρώνεται στις «δύσκολες κληρονομιές» – ένα φλέγον ζήτημα που ήρθε στο προσκήνιο στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις αντιρατσιστικές διαμαρτυρίες του Black Lives Matter – «Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία»

Πρώτος σταθμός της ξενάγησης είναι το Oriel College, έξω από το οποίο βρίσκεται ένα άγαλμα του αποφοίτου Σέσιλ Ρόουντς (1853-1902), ενός αποικιοκράτη που ονειρευόταν μια βρετανική Αφρική από το Κέιπ Τάουν έως το Κάιρο.

Η ΜακΚαν, με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, διάβασε ένα απόσπασμα του Ρόουντς στο οποίο περιγράφει τους Αφρικανούς ως «τα πιο απεχθή δείγματα ανθρώπινων όντων».

Τόνισε τον ρόλο του στον Δεύτερο Πόλεμο των Μπόερς (1899-1902) και ότι ίδρυσε την εταιρεία De Beers, η οποία εξακολουθεί να είναι η νούμερο ένα εταιρεία διαμαντιών στον κόσμο.

Στο πλαίσιο της ξενάγησης, μίλησε για την «εκμετάλλευση» στα ορυχεία, η οποία έκανε τον Ρόουντς πλούσιο και του επέτρεψε επίσης να ιδρύσει ένα από τα πιο διάσημα ακαδημαϊκά βραβεία στον κόσμο.

Μεταξύ των αξιοσημείωτων υποτρόφων του Ρόουντς συγκαταλέγεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

«Τι πρέπει να γίνει με το άγαλμα;» ρώτησε η ΜακΚαν.

Σκλαβιά

Η εκστρατεία με τίτλο «Ο Ρόουντς πρέπει να πέσει» που ξεκίνησε από φοιτητές ζήτησε την απομάκρυνση του αγάλματος. Όμως η Οξφόρδη αποφάσισε το 2021 ότι το άγαλμα θα παραμείνει στη θέση του.

Σε μικρή απόσταση με τα πόδια, απέναντι από την High Street, βρίσκεται το All Souls College, το οποίο η ΜακΚαν περιέγραψε ως «το πιο αποκλειστικό κολέγιο της Οξφόρδης».

Χρονολογείται από τη δεκαετία του 1430, είναι ένα από τα πλουσιότερα και δέχεται μόνο δύο ή τρεις νέους ερευνητές φοιτητές ετησίως.

«Το All Souls μας δείχνει πώς τα δίκτυα κύρους υποστηρίζονται ιστορικά από την οικονομική εκμετάλλευση και τη δουλεία», δήλωσε η ΜακΚαν.

Μετά τις διαμαρτυρίες Black Lives Matter του 2020, το All Souls ανακοίνωσε ότι δεν θα ονομάζει πλέον τη βιβλιοθήκη του με το όνομα του Κρίστοφερ Κόδριγκτον, ενός πρώην μαθητή του.

Όταν ο Κόδριγκτον πέθανε το 1710, άφησε μέρος της περιουσίας του στο πανεπιστήμιο, η οποία σύμφωνα με τον ιστότοπο του All Souls προερχόταν «σε μεγάλο βαθμό» από τις φυτείες της οικογένειάς του στις Δυτικές Ινδίες, οι οποίες «δουλεύονταν από σκλάβους αφρικανικής καταγωγής».

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν συμμετάσχει στους περιπάτους, που ονομάζονται Άβολες περιηγήσεις, από τότε που ξεκίνησαν το 2018.

Υπάρχουν επίσης στο Κέμπριτζ και οι ιδρυτές ελπίζουν να τις επεκτείνουν στο Λονδίνο, ακόμη και στο Παρίσι.

«Γνωρίζατε ότι η Οξφόρδη και το Κέμπριτζ μαζί κατέχουν περισσότερη έκταση γης από ό,τι η Εκκλησία της Αγγλίας;» ρώτησε η ξεναγός Ασλεϊ Λανς καθώς περπατούσε κατά μήκος του γαλήνιου ποταμού Καμ, απέναντι από το πολυτελές παρεκκλήσι King’s College Chapel του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

«Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018, το Κέμπριτζ είναι η πιο άνιση πόλη στη Βρετανία», πρόσθεσε.

«Συγκλονιστικό»

Η Λανς, 27 ετών, εξήγησε ότι στην πόλη υπάρχουν δύο κόσμοι: ο ένας αποτελείται από το πανεπιστήμιο, με τους φοιτητές, τους καθηγητές και τα εργαστήρια και ο άλλος από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Παρά τις αντιπαλότητές τους – η Οξφόρδη αναφέρεται ως «το άλλο μέρος» στο Κέμπριτζ, επειδή τα δύο πανεπιστήμια είχαν πολλά κοινά.

Οι γυναίκες μπορούσαν να σπουδάσουν στην Οξφόρδη από το 1870, αλλά έπρεπε να περιμένουν μέχρι το 1920 για να αποκτήσουν πτυχίο.

Τους απαγορευόταν η είσοδος στις βιβλιοθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα, από φόβο ότι θα αποσπούσαν «υπερβολικά την προσοχή» των ανδρών, εξήγησε η ΜακΚαν.

Το Όριελ, που ιδρύθηκε το 1326, ήταν το τελευταίο κολέγιο της Οξφόρδης που άνοιξε τις πόρτες του στις γυναίκες, το 1985.

Στο Κέμπριτζ, το κολέγιο St John’s, που ιδρύθηκε το 1511, δέχθηκε γυναίκες από το 1980. Την ημέρα όμως που έφτασαν οι πρώτες φοιτήτριες, ένας υπάλληλος της σχολής κατέβασε τη σημαία μεσίστια και φόρεσε μαύρο περιβραχιόνιο.

«Είναι τόσο σοκαριστικό», είπε μια εξοργισμένη Λονδρέζα που συμμετείχε στην ξενάγηση και επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο με την κόρη της.

Η Μισέλ Μίλερ, μια Αμερικανίδα που μόλις μετακόμισε στην Οξφόρδη με τον σύζυγό της, δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για τις λιγότερο γνωστές πτυχές των δημοφιλών τουριστικών προορισμών.

«Δεν ξέραμε ότι υπήρχαν τόσες πολλές διαμάχες», δήλωσε η 52χρονη στο AFP.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More