Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Ισραήλ 12 όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς, αναμένεται η αποφυλάκιση 30 Παλαιστινίων – «Κοντά» μια ακόμα παράταση της εκεχειρίας

Στο έδαφος του Ισραήλ βρίσκονται εδώ και λίγη ώρα οι 12 όμηροι που απελευθερώθηκαν νωρίτερα από τη Χαμάς, επιβεβαίωσε απόψε η διοίκηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

Εξ αυτών, δύο Ταϊλανδοί απελευθερώθηκαν εκτός του πλαισίου της συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων, διευκρίνισε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν απόψε είναι δέκα γυναίκες, εκ των οποίων μία ανήλικη (17 ετών). Εξ αυτών, τέσσερις γυναίκες έχουν διπλή υπηκοότητα: δύο με αργεντίνικη, μία με αυστριακή και μία με φιλιππινέζικη.

הדבר החריג: נוכחות של הג’יהאד האסלאמי במסירת החטופות לידי הצלב האדום https://t.co/iIdEgOEVGX pic.twitter.com/1enSJB0P1E

— roi kais • روعي كايس • רועי קייס (@kaisos1987) November 28, 2023

Αναμένεται εντός των επομένων ωρών η αποφυλάκιση 30 Παλαιστινίων. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Παλαιστινίων Κρατουμένων – μια μη κυβερνητική οργάνωση που υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές – πρόκειται να αποφυλακιστούν 15 γυναίκες και 15 ανήλικοι.

Παράλληλα, όλο και πιο κοντά φαίνεται να είναι μία διήμερη επέκταση της εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με δηλώσεις αιγυπτιακών πηγών ασφαλείας στην εφημερίδα Al-Araby Al-Jadeed και τις οποίες μεταδίδει η ισραηλινή Haaretz.

Η νέα επέκταση της συμφωνίας Ισραήλ και Χαμάς θα ισχύσει για ακόμη 2 ημέρες με τους αρχικούς όρους, δηλαδή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους αλλά και ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, σύμφωνα με τη Haaretz.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αξιωματούχοι από το Ισραήλ έχουν επιβεβαιώσει μόνο ότι υπάρχει πρόταση για 2ήμερη επέκταση της συμφωνίας αλλά δεν έκαναν λόγο ότι όντως συμφώνησαν με τη Χαμάς και αρκέστηκαν να πουν ότι «την εξετάζουν».

Υπενθυμίζεται πως από την Παρασκευή, η Χαμάς απελευθερώνει τουλάχιστον δέκα γυναίκες και παιδιά από τους ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση τριπλάσιου αριθμού παλαιστινίων κρατουμένων.

Μέχρι σήμερα, 50 ισραηλινοί όμηροι (σ.σ. ορισμένοι εκ των οποίων με διπλή υπηκοότητα) έχουν απελευθερωθεί στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή για τέσσερις ημέρες και παρατάθηκε για άλλο ένα 48ωρο. Επιπλέον, 19 υπήκοοι άλλων χωρών έχουν απελευθερωθεί από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση εκτός του πλαισίου της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Παράλληλα σήμερα έγινε διαδήλωση για την οικογένεια που κρατείται από την Χαμάς, μεταξύ αυτών και ένα βρέφος 10 μηνών.

Μαρτυρίες στην ΕΡΤ για τους ομήρους – «Ραγίζουν» καρδιές οι επανασυνδέσεις

Ο 12χρονος Εϊτάν Γιαχαλόμι πέφτει στην αγκαλιά της μητέρας του μόλις φτάνει στο νοσοκομείο. Μαζί με άλλους 10 ομήρους, γυναίκες και παιδιά αφέθηκε ελεύθερος μετά από 51 μέρες αιχμαλωσίας, με τη Χαμάς να δημοσιεύει βίντεο με την παράδοσή τους στον Ερυθρό Σταυρό. Η θεία του Εϊτάν μεταφέρει τις περιγραφές του 12χρονου για όσα έζησε: «Η Χαμάς τον υποχρέωνε να δει τα βίντεο της φρίκης (από την επίθεση), τα οποία κανείς δεν πρέπει να δει. Κάθε φορά που ένα παιδί έκλαιγε το απειλούσαν με όπλο για να σταματήσει».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του Τελ Αβίβ τόνισε πως οι περισσότεροι όμηροι που απελευθερώθηκαν την Δευτέρα είναι σε καλή κατάσταση.

Οι επανασυνδέσεις των ομήρων με τις οικογένειές τους συγκινούν, όπως και αυτή τριών μικρών παιδιών με το σκύλο τους.

Άλλοι περιμένουν να δουν τους φίλους τους. Από τις πρώτες μαρτυρίες ομήρων είναι αυτή της 78χρονης Ρούτι Μουντέρ, που περιγράφει τις συνθήκες αιχμαλωσίας.

«Ήμασταν σε ένα δωμάτιο όπου ασφυκτιούσαμε, δεν μας επέτρεπαν να ανοίξουμε τις κουρτίνες. Κοιμόμασταν σε καρέκλες, δεν υπήρχαν στρώματα και σκεπαζόμασταν με ένα σεντόνι».

Ενώ ο πατέρας της Έμιλι Χαντ, αναφέρει ότι όταν συνάντησε την κόρη του συνεχώς ψιθύριζε, γιατί αυτό ήταν αναγκασμένη να κάνει όσο καιρό ήταν στα χέρια της Χαμάς. Νόμισε ότι η αιχμαλωσία της κράτησε ένα χρόνο. «Το πιο σοκαριστικό, το πιο δυσάρεστο της συνάντησης ήταν όταν μου ψιθύριζε. Δεν μπορούσες να την ακούσεις. Εβαλα το αυτί μου κοντά στο στόμα της. Την είχαν υποχρεώσει να μην κάνει θόρυβο».

Συγκίνηση και στη Δυτική Όχθη. Τριάντα Παλαιστίνιοι αποφυλακίστηκαν, μεταξύ τους και η νεότερη κρατούμενη που απελευθερώθηκε, η 16χρονη Νουφούζ Χαμάντ που είχε μείνει δύο χρόνια στη φυλακή. Ωστόσο, η κατάσταση στη Γάζα δεν αφήνει όσους αποφυλακίζονται να χαρούν.

«Δεν μπορώ να περιγράψω τη χαρά μου, αλλά υποφέρω για όσους μαρτύρησαν» αναφέρει η 16χρονη.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι οι άμαχοι κινδυνεύουν ίσως και περισσότερο από τις ασθένειες που κυκλοφορούν στον θύλακα, παρά από τους βομβαρδισμούς. Για τις πιο σκοτεινές μέρες της Γάζας κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. «Η κατάπαυση του πυρός είναι μόνο μια αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς μέσα στο σκοτάδι του πολέμου» τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More