Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Κίεβο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουκρανία – Στρατιωτική βοήθεια 2,5 δισεκ.

Αιφνιδιαστική μονοήμερη επίσκεψη στην Ουκρανία για να συναντήσει το Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιεί ο Ρίσι Σουνάκ καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα παράσχει 2,5 δισεκατομμύρια λίρες σε στρατιωτική βοήθεια στη χώρα το επόμενο έτος.

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Η επίσκεψη αυτή αποφασίστηκε καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος πιέζει τους συμμάχους στη Δύση να παράσχουν στη χώρα περισσότερη υποστήριξη για να αντεπιτεθούν τις ρωσικές δυνάμεις.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα έχει επίσης αποστρέψει την παγκόσμια προσοχή από τη μάχη εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Κίεβο ενόψει της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, η οποία έρχεται ώρες αφότου βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον στόχων που χρησιμοποιούν οι αντάρτες ΧούΘι στην Υεμένη.

Ο κ. Σουνάκ είπε: «Επί δύο χρόνια, η Ουκρανία πολέμησε με μεγάλο θάρρος για να αποκρούσει μια βάναυση ρωσική εισβολή. Εξακολουθούν να αγωνίζονται, ακλόνητοι στην αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τη χώρα τους και να υπερασπιστούν τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας. «Είμαι εδώ σήμερα με ένα μήνυμα: Θα σταθούμε δίπλα στην Ουκρανία, στις πιο σκοτεινές ώρες της και στις καλύτερες εποχές».

Ο κ. Σουνάκ πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία τον Νοέμβριο του 2022.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν από τους πιο σημαντικους υποστηρικτές της Ουκρανίας, με τον Ζελένσκι να επισκέπτεται το Λονδίνο στις αρχές του περασμένου έτους σε ένα ιστορικό ταξίδι.

Ο Πρωθυπουργός και ο κ Ζελενσκι θα χρησιμοποιήσουν τη μονοήμερη επίσκεψη για να υπογράψουν μια νέα Συμφωνία ΗΒ-Ουκρανίας για τη Συνεργασία στον τομέα της Ασφάλειας, αφού οι χώρες της G7 συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ πέρυσι να υπογράψουν διμερείς διαβεβαιώσεις ασφαλείας με τη χώρα. Ο αριθμός 10 είπε ότι η χρηματοδότηση των 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών θα καλύψει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αεράμυνα, πυρομαχικά πυροβολικού και θαλάσσια ασφάλεια, με την υποστήριξη να αυξάνεται κατά 200 εκατομμύρια £ τα τελευταία δύο χρόνια.

Περίπου 200 εκατομμύρια λίρες θα δαπανηθούν επίσης για την προμήθεια και παραγωγή χιλιάδων στρατιωτικών drones, τα οποία η κυβέρνηση είπε ότι ήταν η μεγαλύτερη παράδοση στην Ουκρανία από οποιοδήποτε έθνος.

Τα περισσότερα αναμένεται να κατασκευαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται ιδιαίτερα συστήματα αεράμυνας. Περισσότερα από 500 drones και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν μεταξύ 29 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου, σύμφωνα με αξιωματούχους στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός ηγέτης ξεκίνησε τη χρονιά με μια επίσκεψη σε πολλά κράτη της Βαλτικής σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει υποστήριξη. Ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει ουκρανούς εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ενώ ο κ. Σουνάκ αναμένεται επίσης να ανακοινώσει περαιτέρω βοήθεια 18 εκατομμυρίων λιρών.

Χρηματοδότηση και πόροι θα παρασχεθούν επίσης για την εκπαίδευση της αγγλικής γλώσσας στη χώρα, ανέφερε εκπρόσωπος του Ν10.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More