Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο 14,03% η μείωση πληθυσμού στην Π.Ε Σερρών – «Καμπανάκι» από τον Περιφερειάρχη

Την “κατιούσα” έχει πάρει η Π.Ε Σερρών σχετικά με τον πληθυσμό της, που παρουσιάζει μείωση την τελευταία δεκαετία κατά 14,03% ,σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής του 2021 που παρουσίασε η Ελληνική Στατιστική.

Ως βόμβα στα θεμέλια του μέλλοντος της Ελλάδας χαρακτήρισε το δημογραφικό ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας από τις Σέρρες, σχολιάζοντας τη πτωτική πορεία του δείκτη γεννήσεων και τη μείωση του πληθυσμού. «Είδα και προβληματίστηκα πάρα πολύ με τα αποτελέσματα της απογραφής συνολικά για τη χώρα, ασφαλώς για τη Περιφέρειά μας και φυσικά για τις Σέρρες. Πρέπει να σας πω για μένα το δημογραφικό είναι μια βόμβα στα θεμέλια του μέλλοντος της χώρας μας. Είναι κάτι που σήμερα μπορεί να μην απασχολεί ευρέως την κοινωνία , είναι όμως ένα ζήτημα το οποίο πρέπει μια υπεύθυνη πολιτική ηγεσία, μια υπεύθυνη κυβέρνηση και φυσικά όλοι οι αρμόδιοι φορεία και θεσμοί να ασχοληθούν πολύ σοβαρά σήμερα γιατί ότι πολιτικές υιοθετηθούν σήμερα θα τις δούμε να αποδίδουν καρπούς στην πράξη μετά από δέκα και είκοσι χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι χρειάζεται ένα πλαίσιο ολοκληρωμένο το οποίο γνωρίζει ότι επεξεργάζονται τα αρμόδια υπουργεία και το οποίο θα παρουσιαστεί για το σύνολο της χώρας, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των δικών της αρμοδιοτήτων αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί τις προϋποθέσεις και το περιβάλλον για τους πολίτες τουλάχιστον να μένουν στον τόπο τους, αλλά επισήμανε ότι αυτό δεν αρκεί «πρέπει να δοθούν και κίνητρα για να αυξηθούν οι γεννήσεις και πάλι στη χώρα μας γιατί όπως σας είπα φοβάμαι πολύ και ανησυχώ ότι το δημογραφικό θα εξελιχθεί στη πιο μεγάλη βόμβα στα θεμέλια του κράτους μας».

Σχετικά με τις εκτιμήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις από τα στοιχεία της απογραφής για χαμηλότερες χρηματοδοτήσεις ή συνενώσεις δήμων, είπε πως η δική του εκτίμηση είναι πως δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις σε αυτό το επίπεδο, σημειώνοντας πως αυτό που πρέπει σίγουρα να γίνει είναι να ληφθούν πολύ συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των οικογενειών. Όπως ανέφεε, «… υπάρχει ένας πρόσφατος Νόμος που δίνει 2.000 ευρώ σε κάθε παιδί που γεννιέται και είναι πολύ σημαντικός αυτός ο Νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση, νομίζω σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν και άλλες γενναίες κινήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι το δημογραφικό – όχι το λύνουμε γιατί δε λύνεται- αλλά ότι μπαίνει σε ένα δρόμο ο οποίος θα μας επιτρέψει να αισιοδοξούμε ότι τουλάχιστον ο πληθυσμός της χώρας μας δε θα συνεχίσει να μειώνεται με τους ρυθμούς που μειώθηκε την τελευταία δεκαετία”.

Παράλληλα υποστήριξε πως οι περιοχές που έχουν σημαντική μείωση πρέπει να αντιμετωπισθούν διαφορετικά. « Αυτή είναι και θα είναι η δική μας εισήγηση στην συζήτηση που θα ανοίξει τώρα για το δημογραφικό , εμείς σαν Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και ως πρόεδρός της σας λέω ότι το θέμα αυτό θα το φέρουμε πολύ σύντομα και θα το φέρουμε με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και βέβαια οι περιοχές που αποδείχθηκε από την απογραφή αυτή ότι έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More