Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατιωτικός ηγέτης του Κοσσυφοπεδίου κάνει λόγο στη δίκη του για «κατασκευασμένα» εγκλήματα πολέμου

Ένας πρώην διοικητής των ανταρτών του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε αθώος για εγκλήματα πολέμου, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες “κατασκευασμένες”, καθώς την Τρίτη ξεκίνησε η δίκη του στο δικαστήριο της Χάγης για φερόμενες κακοποιήσεις και δολοφονίες το 1999 στη διάρκεια της απόσχισης της Πρίστινας. Οι εισαγγελείς λένε ότι ο 59χρονος Πέτερ Σάλα ήταν τοπικός στρατιωτικός ηγέτης στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων το 1998-99, όταν οι αυτονομιστές αντάρτες του UCK πολέμησαν τις δυνάμεις του στρατού της Σερβίας του τότε προέδρου της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο Σάλα αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, βασανιστήρια, αυθαίρετη κράτηση και σκληρή μεταχείριση τουλάχιστον 18 πολιτικών κρατουμένων που κατηγορούνταν ότι εργάζονταν ως κατάσκοποι ή ότι συνεργάζονταν με τις αντίπαλες σερβικές δυνάμεις στα μέσα του 1999, καθώς και μία κατηγορία για φόνο. «Δεν δέχομαι τίποτα. Είναι κατασκευασμένα, όλα κατασκευασμένα», δήλωσε ο Σάλα αφού η προεδρεύουσα δικαστής Μάπι Βελτ-Φόλια του ζήτησε να καταθέσει δήλωση.

«Πλήρως αθώος», πρόσθεσε ο Σάλα, ο οποίος φορούσε μαύρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και μοβ γραβάτα. Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Σάλα ήταν μέλος μιας «ομάδας στρατιωτών του UCK» που κακομεταχειρίστηκαν σοβαρά τους κρατούμενους σε ένα εργοστάσιο μετάλλων που χρησίμευε ως αρχηγείο του UCK στο Kukes, στη βορειοανατολική Αλβανία. «Οι κρατούμενοι υπέστησαν σοβαρή και επανειλημμένη κακοποίηση, βασανιστήρια και σε μία περίπτωση δολοφονία», δήλωσε ο Alex Whiting, επικεφαλής εισαγγελέας της υπόθεσης. Ο Σάλα «συμμετείχε σε επανειλημμένους και σοβαρούς ξυλοδαρμούς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης σιδερένιων ράβδων και αιχμηρών αντικειμένων», είπε.

«Ως αποτέλεσμα, τα θύματα ήταν καλυμμένα με αίμα, υπέστησαν σπασμένα οστά και δεν μπορούσαν να περπατήσουν», είπε ο Whiting στους δικαστές. Σε μια άλλη υπόθεση, ο Σάλα και άλλα μέλη του UCK κατηγορούνται ότι πυροβόλησαν έναν κρατούμενο τον Ιούνιο του 1999. Το θύμα ξυλοκοπήθηκε και πυροβολήθηκε στο πόδι «με αποτέλεσμα να πεθάνει από αιμορραγία», δήλωσε ο Whiting. «Ήταν μια παράλογη σπατάλη ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο Simon Laws, δικηγόρος που εκπροσωπεί τα θύματα στην υπόθεση.

Εκφοβισμός των μαρτύρων

Ο Σάλα συνελήφθη στο Βέλγιο τον Μάρτιο του 2021 και μεταφέρθηκε στη Χάγη. Δικάζεται ενώπιον των Ειδικών Επιμελητηρίων του Κοσσυφοπεδίου, ενός κοσοβάρικου δικαστηρίου που βρίσκεται στην πόλη για τη δίωξη κυρίως πρώην μαχητών του UCK για εγκλήματα πολέμου. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διαθέτει διεθνείς δικαστές. Το δικαστήριο συστάθηκε μετά από έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2011, στην οποία αναφέρονται οι μαχητές του UCK ως φερόμενοι και εμπλεκόμενοι σε εγκλήματα.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι υπήρχαν αποδείξεις ότι οι αντάρτες του UCK συμμετείχαν σε δίκτυο συλλογής και εμπορίας ανθρώπινων οργάνων που δρούσε στην Αλβανία, αν και μια ομάδα εργασίας της ΕΕ δήλωσε αργότερα ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για τους ισχυρισμούς αυτούς.

Από τη σύστασή του το 2017, το δικαστήριο έχει ερευνήσει αρκετούς πρώην διοικητές του UCK για πιθανά εγκλήματα πολέμου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο πρώην πολιτικός διοικητής του UCK Χασίμ Τάτσι, ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτική του Κοσσυφοπεδίου μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία το 2008 και έφτασε να γίνει πρόεδρος αυτής της περιοχής. Ο Τάτσι παραιτήθηκε το 2020 για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι δικηγόροι του έχουν αρνηθεί σθεναρά κάθε ισχυρισμό για διακίνηση οργάνων. Τον Δεκέμβριο, το δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου εξέδωσε την πρώτη του ετυμηγορία, μια ποινή φυλάκισης 26 ετών για τον πρώην διοικητή των ανταρτών Σαλίχ Μουσταφά, ο οποίος διηύθυνε ένα κέντρο βασανιστηρίων. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ωστόσο στους δικαστές ότι ο εκφοβισμός μαρτύρων συνεχίστηκε σε πολλές από τις υποθέσεις που τέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου. Ο εκφοβισμός μαρτύρων ήταν “πραγματικός, σοβαρός, διάχυτος και συνέχισε να διαμορφώνει τη δίκη», δήλωσε ο Whiting.

Νωρίτερα αυτό το μήνα το δικαστήριο μείωσε κατά τρεις μήνες τις ποινές φυλάκισης δύο πρώην μελών του UCK που καταδικάστηκαν για εκφοβισμό μαρτύρων πολέμου, μειώνοντας τις ποινές σε τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες για τον καθένα. Η υπεράσπιση του Σάλα αναμένεται να κάνει την εναρκτήρια αγόρευσή της την Τετάρτη, οπότε θα δοθεί η ευκαιρία στους κατηγορούμενους να μιλήσουν στους δικαστές.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More