Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στ. Βεργώνης (ΕΔΕ) στο Πρώτο για τον εκρηκτικό μηχανισμό στο Εφετείο: Τυχαίο γεγονός ότι δεν είχαμε θύματα (audio)

Είναι προφανές ότι στόχος του αποστολέα του φακέλου με τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφτασε σε γραφείο του τρίτου ορόφου στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης ήταν να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Στάθης Βεργώνης, αναπληρωτής γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα. «Αυτό βγαίνει από αντικειμενικά στοιχεία, δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Έχουμε έναν ικανό εκρηκτικό μηχανισμό, έναν μηχανισμό ο οποίος κατευθύνθηκε και για τους εγκληματίες είχε ευοίωνη πορεία. Κατευθύνθηκε σε έναν συγκεκριμένο αποδέκτη, ο οποίος, το φυσιολογικό θα ήταν να ανοίξει τον φάκελο» επισήμανε ο κ. Βεργώνης.

«Ο φάκελος αυτός, επειδή είχε έναν αποδέκτη, ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, ονομαστικά αναφερόταν, πήγε στο γραφείο του αποδέκτη, της προέδρου Εφετών και έμεινε εκεί τρεις μέρες. Ο δε έλεγχος του και αυτό είναι συγκλονιστικό δηλαδή, έγινε χάρη στην οξυδέρκεια της συναδέλφου και στη διαπίστωση ότι υπήρχαν κάποια καλώδια, δηλαδή αποκλειστικά σε πρωτοβουλία» προσέθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως ήταν τυχαίο γεγονός η αποφυγή του θανάτου και της καταστροφής και επισήμανε τους ελλιπείς ελέγχους ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα, αντέκρουσε την υπόθεση ότι υπάρχουν συστήματα ασφαλείας, λέγοντας «όχι, δυστυχώς, φοβάμαι ότι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν κάποια συστήματα ασφαλείας σε ό,τι αφορά την είσοδο σε ορισμένα δικαστήρια, στα μεγάλα δικαστήρια. Στα δικά μας, στα επαρχιακά δικαστήρια που τυχαίνει να υπηρετώ τώρα σε επαρχιακό δικαστήριο, μετά από πολλά χρόνια στην Αθήνα και είχα υπηρετήσει και παλιότερα σε επαρχιακά δικαστήρια για 18 περίπου χρόνια, συστήματα ασφαλείας δεν ακολουθούσαν παρά μόνο αν το ζητούσες παρατηρώντας κάποια περιστατικά».

Η πρόταση, σημείωσε, είναι να υπάρξουν σχέδια ασφαλείας δημοσίων κτιρίων. «Δηλαδή, υπάρχει ένα ποινικό οπλοστάσιο σε ό,τι αφορά την τιμωρία της διατάραξης του δημόσιου χώρου και βλέπω ότι στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για τους ποινικούς κώδικες επεκτείνεται ειδικά και στα νοσοκομεία, γιατί τα νοσοκομεία είναι ένας σημαντικός δημόσιος χώρος όπου και εκεί χρειάζεται η ασφάλεια. Ναι μεν υπάρχει ποινική καταστολή, αλλά δεν υπάρχει σχεδιασμός συστήματος ασφαλείας. Και όταν λέω σύστημα ασφαλείας εννοώ ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιστημονικό» ανέφερε.

Όπως περιέγραψε ο κ. Βεργώνης, στα μεγάλα δικαστήρια υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να περάσει κάποιος από έλεγχο κατά την είσοδό του στον χώρο.

«Είναι βέβαιος ο έλεγχος εφόσον είναι περιορισμένες οι είσοδοι και υπάρχουν τα μηχανήματα πλην όμως η αλληλογραφία δεν ελεγχόταν. Δεν περνούσε ο φάκελος από ένα τέτοιο μηχάνημα. Είδαμε από την ειδησεογραφία ότι το πέρασμα από μηχάνημα ανίχνευσης έγινε αφού ειδοποίησε η ίδια η δικαστής ότι, έχω ένα ύποπτο φάκελο. Στον έλεγχο διαπιστώθηκε» τόνισε.

«Καλύτερα συστήματα προστασίας στα ίδια τα δικαστήρια είναι αυτό που ζητάμε και είναι αναγκαιότητα πλέον, είναι απαραίτητο. Δηλαδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα πράγματα με αυτό τον τρόπο» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Βεργώνης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More