Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στ. Καλύβας στο ERT NEWS: «Η κυβέρνηση να έκανε ακόμα περισσότερα χωρίς να σκέφτεται το πολιτικό κόστος»

Ο συγγραφέας , καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Στάθης Καλύβας, μίλησε σήμερα στο ERTNEWS στην εκπομπή Update και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, για το ζήτημα των Πανεπιστημίων όπου ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας καθώς και της πολιτικής ζωής του τόπου φαίνεται να έχει ενστάσεις και να αντιδρά.

«Είναι κυρίως συμβολικό το θέμα πιστεύω, γιατί κατά την προσωπική μου άποψη η κίνηση αυτή δεν είναι όσο αποφασιστική θα μπορούσε να είναι. Είναι πάρα πολύ συντηρητική, περιορίζεται σε μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία, τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και δεν είναι καθόλου απειλητική για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ακόμα και αυτοί που διαμαρτύρονται δεν πιστεύω ότι θεωρούν ότι πραγματικά γίνεται ένα μεγάλο βήμα, μια μεγάλη αλλαγή, αλλά συμβολικά οπωσδήποτε θα θεωρηθεί ήττα των δυνάμεων που θέλουν να διατηρηθούν τα πράγματα όπως είναι εάν περάσει αυτό το νομοσχέδιο», επεσήμανε ο κ. Καλύβας.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις και ενστάσεις που υπάρχουν από ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας καθώς και της πολιτικής ζωής του τόπου ο κ. Καλύβας ανέφερε ό,τι «οι περισσότεροι διαμαρτυρόμενοι συνδέονται με κόμματα. Τα κόμματα αυτά είναι συγκεκριμένα και έχουν επενδύσει στο πανεπιστήμιο ως τόπο κυρίως στρατολόγησης μελών για το μέλλον». Η κατάσταση που πολλές φορές επικρατεί, τόνισε, ο συγγραφέας και καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεν είναι σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά κυρίως σε κάποια κεντρικά. «Τα γεγονότα τα οποία παρατηρούμε με τις καταλήψεις, είναι μια ευκαιρία στρατολόγησης. Οπότε με αυτή την άποψη, ουσιαστικά αυτό είναι το βασικό συμφέρον που προασπίζονται τη δυνατότητά τους, ελέγχοντας αυτό το χώρο, τουλάχιστον εμποδίζοντας τις αλλαγές να έχουν μια προνομιακή πρόσβαση σε αυτό».

Ακολούθως ο κ. Καλύβας, απάντησε στο ερώτημα , γιατί υπάρχουν καταλήψεις και βία στα Πανεπιστήμια, δηλώνοντας ό,τι «είναι ένα είδος επαναστατικής γυμναστικής, όπως τη λέγανε παλιότερα, για να διατηρείται υψηλό το φρόνημα των οπαδών και για να στρατολογούνται καινούργιοι οπαδοί. Πρέπει κατά καιρούς να γίνονται κάποιες κινητοποιήσεις, να υπάρχει αίσθηση ότι κάτι συμβαίνει». Ειδικότερα, για την στρατολόγηση είπε «Κομματική στρατολόγηση στις δημιουργίες των στελεχών του μέλλοντος. Πάντα κάποια κόμματα χρησιμοποιούν το Πανεπιστήμιο ουσιαστικά για να ψαρεύουν εκεί τα στελέχη του μέλλοντος. Άτομα τα οποία θα συνδεθούν με κάποιες κομματικές παρατάξεις, αρχικά σπουδαστικές και μετά θα μπούνε μέσα στους κομματικούς μηχανισμούς. Αυτός είναι ένας μηχανισμός που και μια λογική που λειτουργεί από τη μεταπολίτευση, αλλά έχει γίνει και αυτό σκιά του εαυτού της. Δεν έχει δηλαδή τη σχέση με παλιότερες μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματικά παρέλυε τα πάντα. Έχω την αίσθηση ότι είναι μια πολύ χλωμή, ας πούμε, εκδοχή του φαινομένου που είχαμε παλιότερα».

Παράλληλα, ο συγγραφέας και καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ρωτήθηκε για τα ομόφυλα ζευγάρια και πως βλέπει τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις και από την πλευρά της Εκκλησίας. «Όπως έχω πει, θεωρώ ότι είναι υγιές να εκφράζονται πολλές διαφορετικές απόψεις. Ο πλουραλισμός είναι μέρος της δημοκρατίας. Από την άλλη, όπως βλέπετε και εσείς, τελικά το θέμα προχωρά πολιτικά, χωρίς μεγάλες αντιδράσεις και χωρίς μεγάλα προβλήματα, που δείχνει ότι υπάρχει και μια διάθεση στην κοινωνία να κάνει τα επόμενα βήματα. Μην ξεχνάμε ότι αυτά δεν είναι και εύκολα θέματα για πολλούς ανθρώπους, αλλά στην ουσία αυτό που βλέπουμε και παρατηρούμε είναι ό,τι η κοινωνία έχει τη διάθεση να κάνει κάποια βήματα προς μια καινούργια κατεύθυνση. Η ελληνική κοινωνία πάντα θεωρούσα ότι συνδυάζει μια ρητορική, πολλές φορές μεταξύ εισαγωγικών, κάπως αντιδραστική, με μια φιλοπρόοδο διάθεση. Δηλαδή δεν ταιριάζει πάντα ο λόγος που ακούμε με τις πράξεις που βλέπουμε, αλλά στην πραγματικότητα προχωράμε».

Ο κ. Καλύβας απάντησε και σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την πολιτική που επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση και εάν συμβαδίζει με αυτό που πιστεύει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. «Κοιτάξτε, υπάρχει σταδιακά μια θα έλεγα συνειδητοποίηση ότι οι κοινωνίες αλλάζουν, οι αξίες αλλάζουν. Είναι κάτι το οποίο μας έρχεται κυρίως από το εξωτερικό, όπως και άλλες μεγάλες αλλαγές στο παρελθόν. Σκεφτείτε τον πολιτικό γάμο ή την είσοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας. Ήταν πράγματα που στην αρχή φαινόντουσαν δύσκολα να τα υιοθετήσει κανένας. Δεν θεωρώ την Ελλάδα ότι είναι επικίνδυνο ή κακό να συζητούνται αυτά τα πράγματα. Είναι, εκφράζονται αντίδραση, είναι μέρος του υγιούς δημοκρατικού διαλόγου. Αλλά από την άλλη, παρατηρώ επίσης ότι η κοινωνία φαίνεται να προχωράει χωρίς μεγάλες αντιδράσεις σε αυτό το πράγμα. Η αίσθηση που έχω είναι ότι υπάρχει μια συνειδητοποίηση των αλλαγών αυτών».

Στη συνέχεια και ερωτηθείς κατά πόσο όλη αυτή η μεγάλη βεντάλια θεμάτων που έχει ανοίξει ο πρωθυπουργός θα τον πλήξει πολιτικά και εάν αυτό αποτυπωθεί στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών απάντησε: «Η θέση μου είναι ότι το χειρότερο πλήγμα που μπορεί να υποστεί μια κυβέρνηση είναι το πλήγμα που προέρχεται από την αδράνεια και τη φοβικότητα. Μπορεί να μην εκφράζεται άμεσα, όπως είδαμε στο παρελθόν. Σας υπενθυμίζω την περίοδο πριν τη μεγάλη κρίση του 2010, αλλά η προσπάθεια να διατηρηθούν τα πράγματα ως έχουν. Η προσπάθεια ουσιαστικά να μη γίνει τίποτα, να μην περάσει καμία αλλαγή στο όνομα του πολιτικού κόστους, τελικά έχει τεράστιο πολιτικό κόστος. Όχι άμεσα, αλλά τελικά έχει τεράστιο πολιτικό κόστος. Οπότε πιστεύω ότι η επιλογή των αλλαγών, κάποιες από τις οποίες δεν είναι επιλογές της κυβέρνησης, είναι αποτελέσματα μιας διεθνούς πραγματικότητας που δημιουργεί αναταράξεις. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, αλλά σίγουρα θα μπορούσε με δεδομένο το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων, να κάνει και πολύ περισσότερα, δηλαδή βρισκόμαστε σε μια μοναδική πιστεύω συγκυρία, όπου υπάρχουν ευκαιρίες για πολύ μεγαλύτερες και πολύ πιο τολμηρές αλλαγές. Η δική μου παραίνεση θα ήταν η κυβέρνηση να έκανε ακόμα περισσότερα χωρίς να σκέφτεται το πολιτικό κόστος».

Τέλος, ο κ. Καλύβας επεσήμανε ό, τι η Νέα Δημοκρατία πάντα ήταν ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, όταν ερωτήθηκε πως αισθάνεται ένας ψηφοφόρος που ψήφισε πρόσφατα Νέα Δημοκρατία. Όσον αφορά εαν η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα του Κέντρου επεσήμανε «άλλες εποχές με μεγαλύτερη επιτυχία και άλλες εποχές με λιγότερη επιτυχία. Όπως παλιότερα και το ΠΑΣΟΚ ήταν το ίδιο πράγμα και ο ανταγωνισμός, όπως ξέρετε, συνέβαινε στο κέντρο. Αυτή τη στιγμή για μια σειρά λόγων που δεν μπορούμε να αναλύσουμε, η Νέα Δημοκρατία παίζει χωρίς αντίπαλο και έχει μια μοναδική ευκαιρία να καλύψει ένα πάρα πολύ μεγάλο χώρο. Αυτό κάνει και νομίζω το κάνει με πολύ πετυχημένο τρόπο, πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εξακολουθεί να μην έχει ουσιαστικά αντίπαλο. Γι αυτό θεωρώ ότι έχει ακόμα πολύ μεγάλα περιθώρια να περάσει αλλαγές που θα την κατοχυρώσουν στη συνείδηση του κόσμου. Ως μια παράταξη που πραγματικά πιστεύει στην πρόοδο, που φέρνει αλλαγές που μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμο κόστος, αλλά μακροπρόθεσμο κέρδος νομίζω. Η κρίση μας δίδαξε ότι το αντίθετο είναι το επικίνδυνο. Το να επιχειρούμε στο όνομα της αποφυγής του πολιτικού κόστους να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι, με αποτέλεσμα να υφιστάμεθα τον αρνητικό αντίκτυπο μεγάλων κρίσεων που προκαλεί η αδράνεια».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More