Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στ. Κοντονής στο Πρώτο: Ντροπή να γίνονται αγώνες όταν ακόμη είναι άταφο αυτό το παιδί (audio)

«Είχαμε έναν θάνατο ενός συνανθρώπου μας, άδικο θάνατο, ενός νέου παιδιού, με την έννοια ότι στα καλά καθούμενα έφυγε από τη ζωή από ακατάσχετη αιμορραγία. Δεν ήταν αυτό που λέμε ραντεβού θανάτου, να πηγαίνουν κάποιοι γυρεύοντας. Ήταν άδικος από όλες τις απόψεις. Και παρά ταύτα, αναβάλλεται ο αγώνας της ΑΕΚ με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ που ήταν να γίνει την επόμενη ημέρα και γίνονται δύο αγώνες τις επόμενες μέρες στη χώρα μας, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Το θεωρώ απαράδεκτο αυτό το πράγμα» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, οΣταύρος Κοντονής, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και υφυπουργός Αθλητισμού.

«Δηλαδή, αντί αυτή η κοινωνία και η κυβέρνηση να δείξει τη συντριβή της γι’ αυτό που έγινε και τις ευθύνες που αναλογούν, να πει ότι εδώ δεν γίνεται να προχωρήσουμε έτσι, παίζουμε ποδόσφαιρο την ώρα που είναι άταφο ακόμη αυτό το παιδί. Είναι ντροπή. Ξεπερνάει κάθε όριο. Το σήμα που δίνουμε στην κοινωνία είναι δεν βαριέσαι αδερφέ. Έχω γίνει έξαλλος με αυτή τη στάση, έξαλλος. Να έχουμε νεκρό και να γίνονται ποδοσφαιρικοί αγώνες. Ποιος είναι ο σεβασμός απέναντι στη μνήμη αυτού του ανθρώπου;» συνέχισε ο κ. Κοντονής.

Ο πρώην υπουργός σημείωσε πως η UEFA έχει τους δικούς της σχεδιασμούς, ωστόσο όσο αφορά στους αγώνες στην Ελλάδα είναι αποκλειστικά ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης και άρα είναι αποκλειστικά δική της ευθύνη. «Και διερωτώμαι, δηλαδή ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος αναβαθμίστηκε από υφυπουργό σε αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν έχουν κάποια συναίσθηση της κατάστασης;» προσέθεσε.

Έκανε λόγο για τεράστια ευθύνη της αστυνομίας, ενώ συμπλήρωσε «να μην μιλάμε για παραιτήσεις υπουργού» μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να αποδειχθεί ποια είναι η εμπλοκή του καθενός στην υπόθεση.

«Αν ο υπουργός είχε εμπλοκή στον σχεδιασμό και στην επιχειρησιακή δράση της Αστυνομίας, είναι υπόλογος και πρέπει να παραιτηθεί. Αν δεν είχε, δεν μπορείς να αποδώσεις ευθύνες αυτού του τύπου» σημείωσε.

«Οι ευθύνες της Ελληνικής Αστυνομίας, να έχει κάνει δόγμα σε παρόμοιες περιπτώσεις, παρακολουθούμε από απόσταση για να μην ερεθίσουμε τα πνεύματα, αυτό είναι κατά τη γνώμη μου η επιτομή της αιμορραγίας της έννομης τάξης. Και αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή. Παράλληλα, ο κ. Κοντονής εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι μόνο κάποιοι διευθυντές της Τροχαίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και προσέθεσε «νομίζω ότι οι ευθύνες φτάνουν σε υψηλά κλιμάκια και πρέπει να αποδοθούν».

«Ο αρμόδιος υπουργός, ο κύριος Οικονόμου, ο οποίος κατά σύμπτωση είχε θητεύσει για μερικές μέρες και αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, έχει τεράστια ευθύνη, εδώ είναι η ευθύνη του, να αποκαλυφθούν οι φταίχτες και να πάνε σπίτι τους. Δεν μπορούν να έχουν τα γαλόνια εδώ και τα αστέρια στις επωμίδες τους και να συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν. Σημαίνει ότι έχουμε εδώ πλήρη ανικανότητα και απουσία σοβαρών επιχειρησιακών σχεδίων για την αντιμετώπιση του φαινομένου» είπε χαρακτηριστικά.

Δέχθηκα πιέσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην προχωρήσω στα μέτρα που πήρα

«Εγώ επιχείρησα αυτά που επιχείρησα, τα πήρα και τα εφάρμοσα και δεν καταλάβαινα καμία κουβέντα, ούτε πιέσεις, ούτε παραινέσεις, ούτε τίποτα. Τα εφάρμοσα. Δυστυχώς, όταν αποχώρησα από το Υπουργείο Αθλητισμού υπήρξε πλήρης ανατροπή ενός σχεδιασμού αλλά και μέτρων τα οποία είχαν υλοποιηθεί νομοθετικά και είχαν εφαρμοστεί» ανέφερε ο κ. Κοντονής σχετικά με την περίοδο που υπηρέτησε ο ίδιος στο υπουργείο Αθλητισμού.

«Μετά το 2016, όταν αποχώρησα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είναι φανερό ότι συνεχίστηκαν οι πιέσεις και ενέδωσαν οι κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι είχαν την ευθύνη να εφαρμόσουν ένα αυστηρότατο πλαίσιο το οποίο είχε ψηφίσει η Βουλή και το οποίο εφαρμοζόταν με τρόπο απαρέγκλιτο από εμένα. Γι’ αυτό ακριβώς υπήρχαν και επιθέσεις τότε στο πρόσωπό μου. (..) Δεν χρειάζεται να τα ξαναπώ, ούτε θέλω να κάνω τον ήρωα αλλά τότε εγώ πέρασα πάρα πολύ δύσκολα. Είχα πει ότι δεν πρόκειται να με κάνουν να πάρω πίσω ούτε γράμμα από τον νόμο» σημείωσε.

«Οι πιέσεις ήταν από τις ΠΑΕ, τους οπαδούς, ακόμα και μέσα από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι μην οξύνουμε, μην το τραβάς και πολύ» ανέφερε ο κ. Κοντονής, ενώ προσέθεσε πως οι τότε σύντροφοί του στο κόμμα, τον καλούσαν να μην ανοίγει νέα μέτωπα, καθώς εκείνη την περίοδο του πρώτου εξαμήνου της θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε ένταση και έκανε λόγο για «γελοιότητες».

«Μετά υπήρξε πλήρης ακύρωση του νομοθετικού έργου, το οποίο είχαμε ψηφίσει εμείς. Το μόνο που έμεινε ήταν η τοποθέτηση τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου. Το μόνο που έμεινε από όλη αυτή την προσπάθεια» διευκρίνισε.

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να εφαρμοστεί για να εκλείψει η βία μέσα και έξω από τα γήπεδα ανέφερε τα εξής.

«Στο νόμο που είχα προβλέψει και είχε ψηφίσει η Βουλή, προέβλεπε ακόμα απαγόρευση ενοικίασης στέγης σε αυτούς τους συνδέσμους. Και μάλιστα ποινές σοβαρότατες αυτές σε αυτούς που τους νοικιάζουν διαμερίσματα ή ολόκληρα συγκροτήματα, πολυώροφα κτίρια για να οργανώνουν αυτές τις αθλιότητες. Το πρόβλημα είναι πολύ απλό. Υπάρχουν σύνδεσμοι οι οποίοι λειτουργούν με τον τρόπο που βλέπουμε. Πρέπει να καταργηθούν οι σύνδεσμοι. Όλοι αυτοί οι οποίοι λειτουργούν ανεξέλεγκτα και με ένα υπολανθάνοντα τρόπο συνδέονται με τις διοικήσεις των ομάδων και να δημιουργηθούν σύνδεσμοι φιλάθλων όπως είναι στο εξωτερικό, οι οποίοι λειτουργούν υπό τον έλεγχο των διοικήσεων των ομάδων. (…) Το δεύτερο είναι το πολύ απλό. Είναι το μέτρο που είχαμε νομοθετήσει, επρόκειτο να εφαρμοστεί μερικές μέρες μετά, από όταν έφυγα εγώ από το Υπουργείο Αθλητισμού και έπαιρνε συνεχώς αναβολές, αναστολές και δεν εφαρμόστηκε ποτέ, της κάρτας φιλάθλου που ισχύει σε όλα τα πολιτισμένα κράτη και κυρίως στην Αγγλία και με αυτό τον τρόπο πατάχθηκε το φαινόμενο της βίας εντός των αγωνιστικών χώρων».

Όσο δεν λαμβάνονται αυστηρά μέτρα δεν πρόκειται να σταματήσει το φαινόμενο, σημείωσε ο κ. Κοντονής, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση, ότι λόγω της κατάστασης τώρα μπορεί να περάσει σε μία ύφεση, «διότι και αυτά τα εγκληματικά στοιχεία μαζεύονται γιατί φοβούνται τις επιπτώσεις, αλλά σε λίγο ξανά μανά τα ίδια».

Επισήμανε ακόμα, ότι αν επιβεβαιωθεί ότι υπήρξε συνεργασία εγχώριων οπαδών με τους συλληφθέντες, πλέον έχουμε και διεθνή συνεργασία αυτών των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, οι οποίες συγκροτούνται στη βάση της οπαδικής προτίμησης.

«Αυτή τη στιγμή μπορεί η πολιτεία να πάρει μέτρα. Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το πρωτάθλημα. Αν δει και εκτιμήσει η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή και τα μέτρα τα οποία προβλέπει να πάρουμε, με το πρωτάθλημα σε εξέλιξη, θα πρέπει να σταματήσει. Κάτι το οποίο το είχα κάνει, είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα και διεκόπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν δυναμικές μειοψηφίες, οι οποίες επηρεάζουν την κρίση των πολιτικών και των κυβερνήσεων.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More