Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στo κέντρο της Γάζας ο στρατός του Ισραήλ – Σταμάτησε να λειτουργεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο

Εντείνονται οι μάχες των Ισραηλινών με τη Χαμάς γύρω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και τρόφιμα, το νοσοκομείο Αλ Σίφα σταμάτησε να λειτουργεί. Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι το καρδιολογικό τμήμα καταστράφηκε ολοσχερώς από ισραηλινή επιδρομή, την ώρα που το BBC δημοσιεύει φωτογραφία με δεκάδες νεογέννητα να στοιβάζονται στα χειρουργεία.

Παιδιά, μωρά και νεογέννητα στη μονάδα εντατικής θεραπείας είναι αντιμέτωπα με τον θάνατο εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων. Σαράντα ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας κινδυνεύουν επίσης να πεθάνουν άμεσα. Τις επιθέσεις στο νοσοκομείο αρνείται ο ισραηλινός στρατός και δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεογνών ενώ ανακοινώνει ότι η Χαμάς αρνήθηκε να παραλάβει καύσιμα για τη λειτουργία του νοσοκομείου

Την ίδια ώρα, την ανησυχία του για τους ασθενείς και τους αμάχους, που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο νοσοκομείο, εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς έχει χαθεί κάθε επικοινωνία με το Αλ Σίφα. Γιατροί μιλάνε ακόμη και για ελεύθερους σκοπευτές που ανοίγουν πυρ εναντίον Παλαιστινίων μέσα στο νοσοκομείο.

(Photo by Mahmud HAMS / AFP)

Για συνεχείς βομβαρδισμούς και στο δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ Κουντς, κάνει λόγο ο παλαιστινιακός Ερυθρός Σταυρός. Τα χειρουργεία γίνονται στο σκοτάδι λόγω των συνεχών μπλακ άουτ. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί δίνουν μάχη για να σώσουν ένα μωρό.

Στόχος τα νοσοκομεία

Νοσηλευτές στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Νασρ λένε ότι οι βομβαρδισμοί ήταν τόσο σφοδροί ώστε αναγκάστηκαν να φύγουν και να εγκαταλείψουν τους ασθενείς στα κρεβάτια τους.

Στο πολεμικό μέτωπο όπως μεταδίδει και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην εμπόλεμη περιοχή, Γιώργος Σιδέρης, μπορεί το πλήγμα του Ισραήλ να έχει εισέλθει βαθειά στον κεντρικό ιστό της Γάζας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει εξ ολοκλήρου έλεγχος του βορείου ή του νοτίου μετώπου. Οι θύλακες της Χαμάς είναι ακόμα πλήρως ενεργοί σε αρκετά σημεία, στα βόρεια της Λωρίδας. Αυτό μαρτυράται από το γεγονός των επιθέσεων στην Μπέιτ Χανούν, την Τζαμπαλίγια, που βρίσκονται ανατολικά του Ερεζ, το βασικό πέρασμα δηλαδή των χερσαίων δυνάμεων στον δρόμο προς την Γάζα.

Ο καταυλισμός Αλ Σάτι είναι βασικός στόχος του Ισραήλ. Εκεί δημιουργήθηκε ακόμη και «έξοδος διαφυγής» για τους αμάχους από τον IDF εν μέσω διασταυρούμενων πυρών με τη Χαμάς.

( AP Photo/Fatima Shbair)

Πυκνώνουν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Το IDF επιτρέπει τη διέλευση από τα νοσοκομεία Shifa, Rantisi και Nasser στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και άνοιξε μια πρόσθετη δίοδο για να επιτρέψει στον άμαχο πληθυσμό να εκκενωθεί προς τα νότια για την ασφάλειά του

Τις τελευταίες ημέρες, ένας ανώτερος αξιωματικός στη Διοίκηση Συντονισμού και Συνδέσμου του Ισραήλ στη Γάζα μίλησε με τον διευθυντή του Νοσοκομείου Σίφα πολλές φορές και του παρουσίασε πιθανά περάσματα από το νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι επιθέσεις απο τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Τις μεσημεριανές ώρες 7 στρατιώτες τραυματίστηκαν μετά από την επίθεση με 15 ρουκέτες από τη Λιβανική οργάνωση.

Από το πρωί της Κυριακής έχουν καταγράφει δεκάδες επιθέσεις από τη Χεζμπολαχ, με το Ισραήλ να απαντά στο πεδίο αλλά και ρητορικά με προειδοποιήσεις ότι το πλήγμα για τον Λίβανο θα είναι πολύ σοβαρό.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα – Πέρασμα Ράφα: Παλαιστίνιοι τραυματίες και κάτοχοι ξένων διαβατηρίων έφθασαν στην Αίγυπτο

Μεσανατολικό: Η Χαμάς ανέστειλε τις συνομιλίες για τους ομήρους λόγω του νοσοκομείου Αλ Σίφα

Η ΕΡΤ στην εμπόλεμη ζώνη: Σφοδρές μάχες στη Γάζα – Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε νέες επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More