Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγγνώμη ζητά βρετανός υπουργός για «αντικοινοβουλευτική γλώσσα»

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι ζήτησε συγγνώμη την Πέμπτη επειδή παραβίασε τους κανόνες ευγένειας του βρετανικού κοινοβουλίου μετά από μια έντονα διατυπωμένη εκτός μικροφώνου κριτική σε βουλευτή των Εργατικών, δήλωσαν μια πηγή και ένας εκπρόσωπος.

Ο Κλέβερλι είχε δεχθεί πιέσεις να ζητήσει συγγνώμη μετά από ισχυρισμούς ότι έριξε σπόντες και ύβρεις σε μια εκλογική περιφέρεια της βόρειας Αγγλίας στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη.

Ωστόσο, μια πηγή προσκείμενη στον συντηρητικό υπουργό δήλωσε ότι το σχόλιό του απευθυνόταν προς τον βουλευτή του Στόκτον Νορθ και όχι προς την ίδια την εκλογική περιφέρεια.

«Ο Τζέιμς έκανε ένα σχόλιο. Αποκάλεσε τον Άλεξ Κάνινγκχαμ έναν σκατιάρη βουλευτή. Ζητά συγγνώμη για την αντικοινοβουλευτική γλώσσα», δήλωσε η πηγή στο AFP.

Το βρετανικό κοινοβούλιο περιγράφει την «αντικοινοβουλευτική γλώσσα» ως εκείνη που «παραβιάζει τους κανόνες ευγένειας στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων».

«Λέξεις για τις οποίες ο Πρόεδρος της Βουλής έχει εκφράσει αντιρρήσεις κατά τη διάρκεια των ετών περιλαμβάνουν τους: παλιάνθρωπος, δειλός, φλώρος, χαφιές, χούλιγκαν, αρουραίος, γουρούνι και προδότης», προστίθεται.

Το σχόλιο του Κλέβερλι έγινε μετά από ερώτηση του Κάνινχαμ κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης με τις ερωτήσεις του πρωθυπουργού: «Γιατί το 34% των παιδιών στην εκλογική μου περιφέρεια ζουν σε συνθήκες φτώχειας;».

Ο Κάνινγκχαμ ισχυρίστηκε αργότερα ότι ο Κλέβερλι «φάνηκε και ακούστηκε να λέει «επειδή είναι μια σκατότρυπα»».

Οι ηχητικές καταγραφές δεν ήταν πειστικές.

«Όπως έγινε σαφές χθες, δεν θα ασκούσε ποτέ κριτική στο Στόκτον. Έχει κάνει προεκλογική εκστρατεία στο Στόκτον και είναι σαφές ότι είναι ένα σπουδαίο μέρος», πρόσθεσε το πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Κλέβερλι.

Μια εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ επέμεινε ότι ο ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον Κλέβερλι.

«Είδα επίσης ότι η ομάδα του υπουργού Εσωτερικών διευκρίνισε και ζήτησε συγγνώμη για τη χρήση αντικοινοβουλευτικής γλώσσας. Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο σε αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Κλέβερλι αντικατέστησε τη δεξιόστροφη φλογερή Σουέλα Μπρέιβερμαν στη θέση του υπουργού Εσωτερικών σε μια ανανέωση της κορυφαίας ομάδας του Σουνάκ την περασμένη εβδομάδα που είδε τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να γίνεται υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More