Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συμπληρωματικές μηνύσεις κατά όλων των εμπλεκόμενων στο δυστύχημα των Τεμπών από συγγενείς θυμάτων

Με ένα πολυσέλιδο υπόμνημα, συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, ζητούν από τον Εφέτη Ανακριτή να προχωρήσει σε ενέργειες επίσπευσης κλιμάκωσης των ποινικών διώξεων κατά των υπαίτιων προσώπων για τα κακουργηματικά αδικήματα, που έχουν τελέσει, ιδίως για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από ενδεχόμενο δόλο, σε συνδυασμό με την κακουργηματική διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών σταθερής τροχιάς.

Στο υπόμνημα των 75 σελίδων συγγενείς αναλύουν νομικά το σκεπτικό του αιτήματος, επικεντρώνοντας στα εξής σημεία:

Η Δικαιοσύνη μπορεί να στραφεί κατά υπουργών και υφυπουργών, κατ’ εξαίρεση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και χωρίς να παραστεί ανάγκη η Βουλή να προχωρήσει δια των οργάνων της σε άρση υπουργικής ασυλίας, για παραλείψεις των υπουργών και υφυπουργών, οι οποίες οδήγησαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Εξηγούν ότι ο υπουργός και υφυπουργός Μεταφορών δεν θέσπισαν Εθνικούς Κανόνες Ασφαλείας ούτε έλαβαν επαυξημένα μέτρα ασφάλειας και συνεπώς με την εξακολουθητική και επικίνδυνη αδράνεια συντέλεσαν στην πρόκληση και διατήρηση κινδύνου.

Μετά την πρόκληση του πολύνεκρου δυστυχήματος το υπουργείο Μεταφορών όφειλε να θεσπίσει νέους κανόνες ασφάλειας, κάτι που ουδέποτε έπραξε.

Εάν η σύμβαση 717 είχε εγκαίρως ολοκληρωθεί και άρα είχαν παραδοθεί και λειτουργούσαν τα σχετικά συστήματα ασφαλείας και ελέγχου της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας θα αποφευγόταν μετά βεβαιότητας η τέλεση του δυστυχήματος των Τεμπών.

Επιπρόσθετα, στο υπόμνημα γίνεται αναλυτικά αναφορά και στην επιχειρούμενη, όπως αναφέρεται «συγκάλυψη του δυστυχήματος, είτε με το μπάζωμα του χώρου, είτε με την μεταφορά των βαγονιών στο Κουλούρι», με επίκληση στην τελική έκθεση του ειδικού εμπειρογνώμονα κ. Βασίλη Κοκοτσάκη, την οποία, συγγενείς θυμάτων, παρέδωσαν την περασμένη Πέμπτη στον Εφέτη Ανακριτή. Στο υπόμνημα, γίνεται λόγος για «παρεμπόδιση του έργου της δικαστικής διερεύνησης από την εκτελεστική εξουσία, μέσω αλλοίωσης στοιχείων και πειστηρίων». Στην τελική έκθεσή του ο κ. Κοκοτσάκης απευθύνει επιπλέον ερωτήματα προς τις δικαστικές αρχές και ζητά ενημέρωση για την ακριβή καταμέτρηση των βαγονιών, μετά την μεταφορά τους στο Κουλούρι.

Μάλιστα, στο ίδιο υπόμνημα γίνεται αναφορά στην επιταγή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για ενδελεχή διερεύνηση όλων των στοιχείων που οδήγησαν και ακολούθησαν του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις αμέσως προσεχείς ημέρες συγγενείς των θυμάτων θα προχωρήσουν σε συμπληρωματικές μηνύσεις κατά όλων όσοι εμπλέκονται με κάθε τρόπο στο δυστύχημα.

Έκθεση Κοκοτσάκη

Στο μεταξύ, στην τελική έκθεση του ειδικού σε θέματα πυρκαγιών, εμπειρογνώμονα των οικογενειών θυμάτων, Βασίλη Κοκοτσάκη, το τεχνικό πόρισμα του οποίου συντάχθηκε, σύμφωνα με όσα σημειώνονται, κάτω από αντίξοες συνθήκες συλλογής στοιχείων, με στοιχεία, δικογραφίες και υλικά, που κατόρθωσαν να συλλέξουν, στην καλύτερη περίπτωση 2 μήνες μετά την τραγωδία έως 11 μήνες μετά από αυτήν.

Στα συμπεράσματα γίνεται λόγος για «αλλοίωση και «μόλυνση» του βασικού σκηνικού του δυστυχήματος με εγκληματικές αβλεψίες, παραλείψεις και ενέργειες, οδηγώντας ακόμη και την επίσημη έρευνα, σε λάθος δεδομένα και σκεπτικό, για τον θάνατο που προκάλεσε η σφοδρή μετωπική σύγκρουση, της επιβατικής αμαξοστοιχίας με την εμπορική πάνω στην ίδια γραμμή κι ενώ κινούνταν από διαφορετική κατεύθυνση (ανόδου και καθόδου) στις 28 Φεβρουαρίου του 2023».

Αίσθηση όμως προκαλεί στο πόρισμα του Βασίλη Κοκοτσάκη και μια ακόμη παράμετρος. Η επιμονή του για την αναγκαιότητα να ληφθούν δείγματα λαμαρινών με αιθάλες από τα 3 βαγόνια- κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας, τα οποία -όπως αναφέρει- μετά το δυστύχημα κι ενώ όλα τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας μεταφέρθηκαν σε οικόπεδο του ΟΣΕ, αγνοούνται, όσο κι αν επιδίωξαν τα μέλη του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων, οι νομικοί τους παραστάτες αλλά και οι τεχνικοί τους σύμβουλοι, να πληροφορηθούν που βρίσκονται, για την άντληση τυχόν περαιτέρω στοιχείων από την εξέταση τους. 

Στο πόρισμά του, ο πραγματογνώμονας επιχειρεί να εξηγήσει την έκρηξη μετά τη σύγκρουση των τρένων στο δυστύχημα των Τεμπών. «Το έλαιο σιλικόνης- στο οποίο την αποδίδουν οι διορισθέντες πραγματογνώμονες- δεν εκδηλώνει συμπεριφορά που να συνάδει με τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης έκρηξης», υποστηρίζει ο Βασίλης Κοκοτσάκης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More