Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση Λιζ Τρας και Τζο Μπάιντεν – Στο επικέντρο οι δηλώσεις του Πούτιν και οι λύσεις για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, η Βρετανή Πρωθυπουργός Λιζ Τρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τις πρόσφατες πολεμικές δηλώσεις του Πούτιν για την Ουκρανία. Συμφώνησαν ότι οι ενέργειες του επιβεβαιώνουν την ανάγκη των συμμάχων να συνεχίσουν την οικονομική και στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Η Λιζ Τρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την πρόσφατη ανακοίνωση της, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμευτεί για το κατ’ ελάχιστο ίδιο επίπεδο αμυντικής υποστήριξης για την Ουκρανία το επόμενο έτος.

Η κ. Τρας και ο κ. Μπάιντεν συζήτησαν την αυξημένη απειλή που θέτουν τα αυταρχικά καθεστώτα για τις αξίες που μοιράζονται και το διεθνές σύστημα. Η Βρετανή Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου να επικαιροποιήσει την «Ολοκληρωμένη Ανασκόπηση», ώστε να διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλήρως εξοπλισμένο να αντιμετωπίσει την εξελισσόμενη πρόκληση από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να τερματιστεί η υπερβολική εξάρτηση από αυταρχικά κράτη όσον αφορά τις αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας, τεχνολογίας και παραγωγής.

Συμφώνησαν να διπλασιάσουν τις διμερείς προσπάθειες για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία και την αύξηση της ποσότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων μορφών ενέργειας που ρέουν από δημοκρατικά κράτη. Και οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την δέσμευση τους να φτάσουν στο Net Zero (Μηδενικές Εκπομπές).

Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να είναι καθαρός εξαγωγέας ενέργειας έως το 2040, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Πρωθυπουργός Τρας και ο Πρόεδρος Μπάιντεν συζήτησαν επίσης μια σειρά παγκόσμιων προκλήσεων για τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά για να επιλύσουν, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Όσον αφορά το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, η Λιζ Τρας και ο Πρόεδρος Μπάιντεν «συμφώνησαν ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία της Συμφωνίας του Μπέλφαστ (Μεγάλη Παρασκευή) και η διατήρηση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία».

Πηγή: Ντάουνιγκ Στριτ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More