Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Αντιδράσεις τόσο για τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Νέα Υόρκη, όσο και για την ομιλία του Ερντογάν από το Βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους, είχαμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για υπονόμευση του θετικού κλίματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Χαρακτήρισε τις δηλώσεις απόλυτα καταδικαστέες υπογραμμίζοντας ότι το Κυπριακό αποτελεί διεθνές ζήτημα. Όπως σημειώνει: «Η Κυβέρνηση πρέπει να υπογραμμίσει ότι η επιστροφή στις συνομιλίες για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ αποτελεί τον μόνο δρόμο για να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».

Για συνεχιζόμενες προκλήσεις Ερντογάν που δυναμιτίζουν τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας και Ευρώπης Τουρκίας, έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Χαρακτήρισε ειδικό στο παζάρι τον Τούρκο Πρόεδρο και αναφέρθηκε στην πάγια ελληνική θέση για το Κυπριακό. «Βλέπω και τα ΜΜΕ που μιλούν για αλλαγή κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (…) Έχουν πέσει οι τόνοι, ήρεμο καλοκαίρι και ένας Ερντογάν που από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ λέει συζήτηση για ομοσπονδία τέλος, διχοτόμηση του νησιού και αναγνώριση ψευδοκράτους, για εμάς δεν πάνε μαζί. Εκτός αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η Κύπρος κείται πολύ μακριά», σημείωσε.

Κριτική για το γεγονός ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη θα γίνει στο σπίτι της Τουρκίας άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης από τη Βουλή. «Μυστική Διπλωματία, διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων και εθνικής κυριαρχίας, κανείς Γεραπετρίτης, κανείς Μητσοτάκης δεν έχει το δικαίωμα να υλοποιεί  πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού» διαμήνυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Τέλος, η ΝΙΚΗ καταγγέλλει τη ρητορική Ερντογάν και καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε έναν ναρκοθετημένο, όπως τον χαρακτηρίζει, διάλογο με την Τουρκία.

Επιμέλεια: Εμμανουέλα Αργείτη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More