Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τι προσδοκά η Αθήνα – Γιατί μεταφέρεται στην Αθήνα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Όσο διατηρείται και βελτιώνεται το κλίμα στα ελληνοτουρκικά, τόσο δημιουργείται η προσδοκία και η ελπίδα ότι θα υπάρχουν στέρεες βάσεις για να χτιστεί θετική ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες, αναφέρει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης, αναφερόμενος στη συνάντηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου.

«Όταν έγινε γνωστό στην Αθήνα ότι η τουρκική αντιπροσωπεία θα είναι τουλάχιστον 200 με 250 άτομα έγινε αντιληπτό ότι δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί στην Θεσσαλονίκη. Τότε, ελήφθη η απόφαση να μεταφερθούν στην Αθήνα για να διευκολύνουν τα μέτρα ασφαλείας που πρόκειται να είναι δρακόντια» εξήγησε σχετικάμε τη μεταφορά του Συμβουλίου.

Στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, προβλέπονται κάποιες συμφωνίες στην θετική ατζέντα, δηλαδή στην προστασία του περιβάλλοντος, στην πολιτική προστασία, στην εκπαίδευση και τον τουρισμό. Ωσδτόσ, το βλέμμα θα είναι κυρώς στραμμένο στο μεταναστευτικό.

Σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα ανακοινωθούν αυτά που αποφασίστηκαν στην Άγκυρα, τα οποία πρόκειται να είναι και κυρίως θα αφορούν την καλύτερη συνεργασία και επικοινωνία των ενόπλων δυνάμεων.

Το πιο σημαντικό είναι το θετικό μήνυμα που θα εκπέμψουν οι δύο ηγέτες για τη διατήρηση του θετικού κλίματος. Μάλιστα, το 2024 θα επιχειρηθεί η προσέγγιση του ζητήματος οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

«Χαιρόμαστε για τις καλές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, βεβαίως στο τέλος οι δύο χώρες θα πρέπει να το πετύχουν αυτό. Και μετά τη σύσταση της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας, είναι καλύτερες οι σχέσεις», ανεφερε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι Γερμανοί θεωρούν ότι ελληνοτουρκικές εντάσεις όχι μόνο υπονομεύουν την συνοχή στην Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αλλα δημιουργούν προβλήματα και στην στρατηγική της Γερμανίας για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ανάλυση: Νίκος Μελέτης | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More