Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση Χ. Φιντάν – Ά. Μπλίνκεν: Στο επίκεντρο η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι διμερείς σχέσεις

Σύμφωνα με ανταπόκριση του τουρκικού πρακτορείου Αναντολού από το Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συναντήθηκε σήμερα (21/6) με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Λονδίνο, για να συζητήσουν σειρά θεμάτων, όπως η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η αμυντική συνεργασία, καθώς και οι διμερείς δεσμοί. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου, όπου οι δύο ομόλογοι είχαν φτάσει για να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας.

Ο Φιντάν δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση: «Σήμερα, είμαστε εδώ στο Λονδίνο για να δείξουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία». Αν και οι δύο χώρες (Τουρκία-ΗΠΑ) μπορεί να μην έχουν την ίδια θεώρηση για κάθε ζήτημα, ο Τούρκος ΥΕΞ σημείωσε ότι «η μακροχρόνια συμμαχία τους στο ΝΑΤΟ και σε άλλες πλατφόρμες τις αναγκάζει να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί».

Υπενθυμίζοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δημιούργησαν στρατηγικούς μηχανισμούς Τουρκίας-ΗΠΑ πέρυσι στην ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη, ο Φιντάν είπε ότι στόχος του μηχανισμού είναι να αντιμετωπίσει τα εκκρεμή ζητήματα και να διερευνήσει ευκαιρίες για βαθύτερη συνεργασία.

Από την πλευρά του, ο Μπλίνκεν είπε ότι «είναι χαρά να συναντιέμαι με τον «συνάδελφο πολλών ετών», αναφερόμενος στον Χακάν Φιντάν. Επαίνεσε τις διμερείς σχέσεις, λέγοντας: «Υπάρχουν τόσα πολλά που κάνουν οι ΗΠΑ και η Τουρκία μαζί στα πιο ουσιαστικά, ζωτικά ζητήματα». Υπογράμμισε ότι κατά τη συνάντηση στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκεται η επικείμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, η ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία και η αμυντική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, καθώς και οι διμερείς δεσμοί.

«Και προχωράμε μπροστά, για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και της οικονομικής συνεργασίας, αλλά η σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι βαθιά και πλούσια», πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ανταπόκριση – Τουρκία: Αριάνα Φερεντίνου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More