Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Συναισθηματικός δότης”: Ο θεσμός που δίνει πιο γρήγορα το δώρο ζωής σε όσους χρειάζονται μεταμόσχευση

Ακούμε συχνά για το δώρο ζωής που λαμβάνουν συνάνθρωποί μας που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων. Αυτό που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα ήταν ο θεσμός του “συναισθηματικού δότη“. Πώς δηλαδή ένας ασθενής μπορεί να ανέβει στη λίστα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, σύμφωνα με τον νόμο, αρκεί πρόσωπο από το κοντινό του περιβάλλον να προσφέρει ένα όργανό του για άλλον δότη.

Ο  48χρονος Νίκος Χιονίδης βλέπει πλέον τη ζωή με άλλο μάτι, καθώς πήρε το μεγαλύτερο δώρο, ένα μόσχευμα. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, όλα πήγαν καλά και, αυτό που περιμένει τώρα, είναι να γυρίσει στην οικογένειά του.
 
Ο κ. Χιονίδης υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση για τέσσερα χρόνια, όταν ένας φίλος του εξέφρασε την επιθυμία να του δώσει το νεφρό του . Έτσι  ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να εφαρμοστεί για πρώτη φορά η νομοθεσία, στην οποία προβλέπεται ο “συναισθηματικός δότης“.
Λόγω του ότι υπήρχε θέμα ιστοσυμβατότητας, το μόσχευμα του φίλου του 48χρονου πήρε μια κοπέλα και ο Νίκος Χιονίδης ανέβηκε στη λίστα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Πριν από τρεις ημέρες δέχθηκε το πολυπόθητο τηλεφώνημα, όταν οι συγγενείς μίας 58χρονης αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά της.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως ο θεσμός του συναισθηματικού δότη είναι μία λύση για να αυξήσουμε, όπως λένε, την δεξαμενή των δοτών, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να έχουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More