Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συναντήσεις Δένδια με εκπροσώπους κομμάτων – Κυρώσεις στην Τουρκία προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων πραγματοποιεί  ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Αναγκαίες οι κυρώσεις, η επέκταση των χωρικών υδάτων και η πίεση στην Τουρκία για διάλογο», τόνισε κατά τη συνάντηση ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. «Για επώδυνο συμβιβασμό» που εξυπηρετεί τα αμερικάνικα και ευρωπαϊκά συμφέροντα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος.

«Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται σε επίπεδα που δε τα είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα και αυτό απαιτεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλος ο ελληνικός λαός να είναι στρατευμένος σε ένα κοινό εθνικό μέτωπο», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι «το εθνικό μέτωπο όμως έχει ανάγκη από μια αποτελεσματική στρατηγική εξωτερικής πολιτικής που δυστυχώς δε τη βλέπουμε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

«Γιατί δεν έχει γίνει ακόμη η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, η οποία ήταν αντικείμενο εξαγγελίας ήδη σχεδόν δύο χρόνια;», ανέφερε. «Γιατί συνεχίζεται η έμφαση σε μια πολιτική επικοινωνίας και όχι ουσίας, η οποία εξαγριώνει την επιθετικότητα της Τουρκίας;», πρόσθεσε.

«Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να εισπράττει κόστος η Τουρκία σε κάθε νέα πρόκληση, σε κάθε νέα επιθετική συμπεριφορά. Κόστος με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που να εισπράττει στις οικονομικές της συναλλαγές με την ΕΕ που αποτελεί το βασικό οικονομικό της εταίρο».

«Σαφείς κόκκινες γραμμές, να μην ξανακούσουμε ότι το Όρουτς Ρέις το πήρε ο άνεμος στα νερά μας», επεσήμανε.

«Και τέλος όλα αυτά πρέπει να είναι προσανατολισμένα στο να ξαναφέρουν την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου, να ξαναντιληφθεί ότι με την προβολή ισχύος δεν έχει να κερδίσει τίποτα και μόνο μέσω της διπλωματίας και της προσφυγής στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες μπορούμε να έχουμε λύση στη διαφορά μας», κατέληξε.

Γ. Μαρίνος: Να σταματήσει η αποστολή οπλισμού από την Ελλάδα στην Ουκρανία

Οι δυνάμεις του ευρω-ατλαντισμού διαμορφώνουν το έδαφος για την «προώθηση ενός επώδυνου συμβιβασμού» που να εξυπηρετεί τα αμερικάνικα και ευρωπαϊκά συμφέροντα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ ζήτησε να σταματήσει η αποστολή οπλισμού από τη χώρα μας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Το ΚΚΕ σε πλήρη αντιστοιχία με τα λαϊκά συμφέροντα καταδικάζει και αντιπαλεύει αποφασιστικά την πολιτική της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής που θέτει σε μεγάλους κινδύνους το λαό μας, χειροτερεύουν διαρκώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Οι δυνάμεις του ευρω-ατλαντισμού, για τα δικά τους συμφέροντα, αναπτύσσουν παραπέρα τις στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία και τροφοδοτούν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και ταυτόχρονα διαμορφώνουν το έδαφος για την προώθηση ενός επώδυνου συμβιβασμού, των συμφερόντων των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Στις συνθήκες αυτές είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού μας για την απεμπλοκή της χώρας από τα σχέδια των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να κλείσουν οι αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα, να σταματήσει η αποστολή οπλισμού από τη χώρα μας στον πόλεμο στην Ουκρανία», κατέληξε.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του Νίκου Δένδια:

09.45 Συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργο Κατρούγκαλο
10.30 Συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Γιώργο Μαρίνο
11.00 Συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης Αντώνη Μυλωνάκη
11.30 Συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα και Δημήτρη Λιάπη
12.00 Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη και Κώστα Γκιουλέκα

Κατόπιν συνεννόησης, η συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο, θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 10.30.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More