Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συναρπάζουν οι πολλές αυγομαχίες που διοργανώνονται στην Βόρεια Ελλάδα

Δεκάδες εκδηλώσεις με αυγομαχίες πραγματοποιούνται σήμερα δεύτερη ημέρα του Πάσχα σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Στα Λευκάδια της Νάουσας το έθιμο που έχει έρθει από την Μικρά Ασία διοργανώνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες είτε στο σχολείο, είτε στο γήπεδο του χωριού με δεκάδες συμμετοχές μικρών και μεγάλων.

Οι συμμετέχοντες με τριάντα αυγά ο καθένας, προσπαθούν να σπάσουν όσο περισσότερα αυγά «των αντιπάλων», ώστε να αναδειχθούν ως νικητές. Παράλληλα μετά τον αγώνα ξεκινά και η προετοιμασία για την επόμενη χρονιά.

Ο μικρότερος αυγομάχος για φέτος στα Λευκάδια Νάουσας είναι ηλικίας 6 ετών σε έναν αγώνα που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα συναρπαστικός.

Θρυλικές αυγομαχίες και στο Θρυλόριο Κομοτηνής

Μακρά παράδοση έχουν οι αυγομαχίες και στο Θρυλόριο Κομοτηνής που πραγματοποιούνται φέτος για 30η χρονιά. Έτσι σήμερα μικροί και μεγάλοι αυγομάχοι θα δώσουνε τον αγώνα τους για να βρεθεί ο νικητής με το πιο γερό αυγό.

Η διαδικασία όμως για να βρεθεί το πιο δυνατό αυγό απαιτεί εκπαίδευση αλλά και εμπειρία. Σύμφωνα με τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρυλορίου για να βρεθεί το πιο γερό αυγό οι συμμετέχοντες παίρνουν κάθε αυγό, το χτυπάνε στα δόντια τους και ανάλογα με τον ήχο που βγάζει, γνωρίζουν αν ένα αυγό είναι δυνατό ή αδύνατο. Είναι, σύμφωνα με τα μέλη του Συλλόγου, ένας ήχος που πρέπει να προσομοιάζει όπως όταν χτυπάς μία πέτρα στο δόντι και ανάλογα με τον ήχο που βγάζει η πέτρα συγκρίνεται με εκείνο του αυγού. Μάλιστα όσο περισσότερο πλησιάζει στον ήχο αυτό τόσο πιο δυνατό είναι το αυγό.

Εκείνος πάντως που θέλει να εξασκηθεί με τις αυγομαχίες και να αρχίσει να μαθαίνει να διαλέγει τα πιο γερά αυγά πρέπει απαραίτητα να διαθέτει τρία πράγματα. Το πρώτο πράγμα είναι να έχει γερά δόντια, δεύτερον να ακούει καλά και το τρίτο να έχει καλή μνήμη ούτως ώστε όταν χτυπά το αυγό στο δόντι του και ακούει τον ήχο και μετά με την μνήμη του να το συγκρίνει με άλλα αυγά.

Επιπλέον οι αυγομαχίες δεν είναι μόνο τοπικές εκδηλώσεις αλλά οργανώνονται και περιφερειακές σε ολόκληρη την ανατολική Μακεδονία και Θράκη και έτσι το επόμενο Σάββατο πριν την Κυριακή του Θωμά θα διοργανωθούν περιφερειακές αυγομαχίες.

Ρεπορτάζ: Βασιλική Μαχαίρα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More