Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεργασία ΗΠΑ-Μεξικού για την καταπολέμηση της παράνομης φαιντανύλης

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Μεξικού αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για τη μάχη κατά της παράνομης χρήσης φαιντανύλης, και γενικότερα χημικών ιατρικών σκευασμάτων που μπορούν να έχουν διπλή χρήση. Η φαιντανύλη είναι ένα σχετικά νέο συνθετικό οπιοειδές που χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες ως δραστική ουσία φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση χρόνιων και έντονων πόνων, όπως οι καρκινικοί.

Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο όχι μόνο γιατί η δράση της είναι πολύ ισχυρή και εθιστική (50 φορές ισχυρότερη από την ηρωίνη και 100 φορές ισχυρότερη από τη μορφίνη), αλλά και γιατί το κόστος παρασκευής δεν είναι μεγάλο. Παράλληλα, μεγάλες ποσότητες φαιντανύλης παράγονται παγκοσμίως νόμιμα σε μεγάλα εργαστήρια παραγωγής φαρμάκων, ακριβώς λόγω της χρήσης της σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός και με το σημαντικό και καθ’ όλα νόμιμο διεθνές εμπόριο των πρόδρομων ουσιών, δηλαδή των συστατικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φαιντανύλης. Στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια η χρήση συνθετικών οπιοειδών έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, που ευθύνεται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους λόγω υπερβολικής δόσης.

Για το συντονισμό της κοινής δράσης των δύο γειτονικών κρατών, βρέθηκε χθες στην Πόλη του Μεξικού πολυμελής αμερικανική αποστολή με επικεφαλής τη σύμβουλο του προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Ελίζαμπεθ Σέργουντ Ράνταλ, η οποία συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κεντροαμερικανικής χώρας.

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα κατά των ναρκωτικών και για τη συγκεκριμένη περίπτωση να εντείνουν τους εμπορικούς ελέγχους για τη διακίνηση των πρόδρομων ουσιών για την παρασκευή φαιντανύλης, όπως και να ενισχύσουν τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας που ασχολούνται με την απεξάρτηση ατόμων από τα συνθετικά οπιοειδή.   

Πηγή: Europa Press

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More