Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα: Σε 100-200 μ. από την Πάρνηθος οι φλόγες – Σε ετοιμότητα οι Θρακομακεδόνες

Μάχη με τις φλόγες για μια ακόμη μέρα δίνουν οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις, καθώς ενεργά διατηρούνται τα πύρινα μέτωπα της χώρας, με τα κυριότερα να παραμένουν στην Πάρνηθα, όπου τη νύχτα υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση. Η φωτιά έχει κατέβει σε απόσταση περίπου 100-200 μέτρων από την λεωφόρο Πάρνηθος, ανεβαίνοντας από τις ταβέρνες στον δρόμο που οδηγεί προς το τελεφερίκ σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Κώστα Στάμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Πυροσβεστική, λίγο μετά στις 3 τα ξημερώματα και ενώ η φωτιά ήταν σε ύφεση ξεκίνησαν να φυσούν πολύ δυνατοί άνεμοι που προκάλεσαν μεγάλη αναζωπύρωση. Το μέτωπο αυτή την ώρα εντοπίζεται στα αριστερά της Πάρνηθας με κατεύθυνση ανατολικά προς την περιοχή της Αγίας Παρασκευής.

Παράλληλα στις 03:58 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα να εκκενώσουν σε περίπτωση που πλησιάσουν οι φλόγες τα σπίτια τους.

Στο σημείο επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημερας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 6 αεροσκάφη και7 ελικόπτερα. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Η στιγμή που ελικόπτερο κάνει ρίψη νερού:

«Μετά τις 03.20 υπήρξε μία έκρηξη φωτιάς στη χαράδρα στην Πάρνηθα και κατευθύνθηκε και πάλι στην  οικισμό της Αγίας Παρασκευής» είπε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. Όπως εξήγησε το μέτωπο των επιχειρήσεων είναι στη μίξη του δασικού με τον αστικό ιστό, όπως ανεβαίνουμε τη λεωφόρο Πάρνηθος αριστερά. «Τα οχήματά μας είναι παρατεταγμένα στις οδούς Τσιτομενέα, Κεραμιδίου, Νόση και Καρκαβίτσα¬ και τόνισε πως υπάρχει κίνδυνος για τους Θρακομακεδόνες, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να εκκενώσουν.

Κλεστοί δρόμοι

Λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:

-Στη λεωφόρου Πάρνηθος με την οδό Μπόσκιζα,

-Στην οδό Φιλίας των Λαών προς Κατασκηνώσεις

-Στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή από την οδό Θρακομακεδόνων

-Στην οδό Πάρνηθος από την οδό Θρακομακεδόνων

-Στη λεωφόρο Κύμης από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό Χωριο

-Στη λεωφόρο Κύμης από οδό Αντιόχου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θρακομακεδόνες

-Στην οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα

Στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος και είπε ότι η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει με υδροφόρα μηχανήματα και χωματουργικά την Πυροσβεστική. «Αυτή τη στιγμή έχουμε έξω περίπου 40 υδροφόρες και αρκετά βαριά χωματουργικά μηχανήματα» που όπως εξήγησε βοηθούν να περνάνε τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα μέσα στο δάσος. «Μετακινούνται συνέχεια και οι υδροφόρες και τα μηχανήματα γιατί αλλάζει συνέχεια η κατεύθυνση του ανέμου».

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Πέμπτη 24 Αυγούστου για δύο περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

Περιφέρεια Αττικής

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου, Μαίρη Σκανδάλη

Διαβάστε ακόμα:

Δύσκολη η μάχη με τις φλόγες στη Βοιωτία – Ενεργά τα μέτωπα σε Στείρι και Ελικώνα

Πυρκαγιές: Κάηκαν 617.000 στρέμματα στον Έβρο και 50.000 στη Φυλή – Εικόνες από δορυφόρο

Η κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα

Πυρκαγιές: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για πληγείσες περιοχές σε Ροδόπη και Αττική

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More