Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνομιλίες Λονδίνου – Μουσκάτ για Χούθι και αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ μίλησε με τον Σουλτάνο του Ομάν, Χάιθαμ μπιν Ταρίκ αλ Σάιντ, σήμερα (1/2), σε μία κλιμάκωση των προσπαθειών για την αποτροπή των Χούθι και την παύση των συγκρούσεων στη Γάζα.

Η Ντάουνινγκ Στρίτ αναφέρει ότι οι δυο ηγέτες «συζήτησαν τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι κατά των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, συμφωνώντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στην περιοχή».

Ο Ρίσι Σούνακ τόνισε ότι «θεωρεί τη στρατιωτική δράση ως έσχατη λύση στις απειλές για την παγκόσμια ναυτιλία» και προτρέπει τους Χούθι της Υεμένης να τερματίσουν τις απερίσκεπτες επιθέσεις τους.

Η θέση του Ομάν, που συνορεύει από τα δυτικά με την Υεμένη, ακολουθεί από την αρχή των συγκρούσεων την πολιτική της διπλωματικής λύσης ως την αρμόζουσα οδό, ενώ επιμένει για την ίδρυση και αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους.

Ο Ρίσι Σούνακ κατά τη συνομιλία του με τον Σουλτάνο Ταρίκ αλ Σάιντ «επανέλαβε την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρόοδο προς μια βιώσιμη λύση δύο κρατών, όπου οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της πρωθυπουργικής κατοικίας.

Είναι σημαντικό ωστόσο να υπογραμμιστούν οι προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Σούνακ στον ηγέτη του Ομάν, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοι θεωρούν ότι η λύση των δύο κρατών «απαιτεί να είναι εγγυημένη η ασφάλεια του Ισραήλ, η Χαμάς να μην είναι πλέον υπεύθυνη στη Γάζα και μια ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή».

Να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Εξωτερικών – και πρώην πρωθυπουργός- Ντείβιντ Κάμερον βρέθηκε την Τρίτη στο Ομάν εντείνοντας τις βρετανικές προσπάθειες του τερματισμού των επιθέσεων Χούτι στη παγκόσμια ναυτιλία αλλά και να προωθήσει τις ενέργειες για την παύση των συγκρούσεων στη Γάζα.

Ο Λόρδος Κάμερον δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοι της εξετάζουν την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους ως μέρος διπλωματικών πρωτοβουλιών με στόχο την επίτευξη «μη αναστρέψιμης προόδου» προς μια λύση δύο κρατών για την επίλυση της μακροχρόνιας ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More