Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συντάξεις: 100 € ανά μήνα καθυστέρησης στις επικουρικές – Τι έχει κλειδώσει για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Τέλος της εβδομάδας ανακοινώνεται το ποσοστό της αύξησης στον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο, που θα ενισχύσει το εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Έχει κλειδώσει σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο κοντά στο ποσοστό της πρόσφατης αύξησης των συντάξεων, δηλαδή κοντά στο 7,75%.  Με εύρος αύξησης  από 7 έως 8% οι κατώτατες αποδοχές αναμένεται να διαμορφωθούν από την 1η Απριλίου στα επίπεδα των 760 με 770 ευρώ μεικτά. 

Με εμβόλιμη πληρωμή καταβάλλεται εντός της ημέρας σε περίπου 37.500 συνταξιούχους το εφάπαξ ποσό της προκαταβολής για τους μήνες που εκκρεμεί η έκδοση της επικουρικής τους σύνταξης. 

100 ευρώ /μήνα καθυστέρησης στην απονομή για σύνταξη γήρατος

50 ευρώ αντίστοιχα για επικουρικές αναπηρίας ή χηρείας

Προϋπόθεση για να είναι κάποιος δικαιούχος: 

να έχει εκδοθεί  η κύρια σύνταξη του και να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης. 

Επίσης να έχει υποβληθεί αίτηση για επικουρική έως 31 Δεκεμβρίου του 2022 

Οι 26.000 συνταξιούχοι που η επικουρική τους εκδόθηκε μέσα στον Φεβρουάριο δεν θα λάβουν προκαταβολή αλλά την οριστική τους σύνταξη μαζί με τα αναδρομικά στο  τέλος Μαρτίου.
Αν εκδόθηκε μέσα στο πρώτο 15νθήμερο Μαρτίου επίσης δεν θα λάβουν προκαταβολή αλλά οριστική σύνταξη και αναδρομικά στο τέλος Απριλίου.
7.200 είναι οι συνταξιούχοι που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ή υπήρχαν νομικά και τεχνικά καλύμματα και δεν θα λάβουν την προκαταβολή.

Εντός της ημέρας τίθεται σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr)  προκειμένου οι ασφαλισμένοι να ενημερωθούν για τον λόγο απόρριψης.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More