Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σφοδρές επιθέσεις σε κεντρική, βόρεια και νότια Γάζα – Άκαρπες η συνομιλίες στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός

Στη Μέση Ανατολή ακόμα μία νύχτα σφοδρών επιθέσεων έζησε η Λωρίδα της Γάζας. Πάνω από 180 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο η απουσία σοβαρών εξελίξεων εντείνει τις ανησυχίες για συνέχιση του αιματηρού πολέμου. Άκαρπες προσώρας οι συνομιλίες στο Κάιρο για το ενδεχόμενο νέας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Η Χαμάς εμμένει στο ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων πριν σταματήσουν οι εχθροπραξίες από τους Ισραηλινούς. Ουσιαστικά θέτει ως προϋπόθεση για συνέχιση του διαλόγου την μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο διαμηνύοντας πως οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την εξάλειψη της Χαμάς. Το θετικό είναι πως υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και οι δύο πλευρές συνομιλούν τόσο με τους Καταριανούς όσο και με τους Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Στις Ηνωμένες πολιτείες παρακάμπτοντας το Κογκρέσο η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για νέες πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, ύψους 147 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η απόφαση αυτή έρχεται προκειμένου να ενισχυθούν τα συμφέροντα της Εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Στο συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες κατά την έκτακτη σύγκλιση για την Ουκρανία όλοι οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Γάζα, λόγω της μικρής εισροής ανθρωπιστικής βοήθειας και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο «περιφερειακής» εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ -Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε τούνελ στη Βόρεια Γάζα, και εντόπισε, όπως ανακοίνωσε, άλλη μια υπόγεια σήραγγα την οποία πιθανότατα χρησιμοποιούσε ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

«Την είχαν κατασκευάσει για ανώτατο αξιωματούχο, ώστε να μπορεί να μένει και να περιφέρεται σε άλλα υπόγεια τούνελ από εδώ» ανέφερε ο συνταγματάρχης Ταλ Αλκόμπι, επικεφαλής της 14ης ταξιαρχίας του Ισραηλινού στρατού.

Γάζα: 180 νεκροί Παλαιστίνιοι σε ένα 24ωρο – Αφανισμός του 1% του πληθυσμού από την αρχή των επιχειρήσεων

Οι επιχειρήσεις σε κεντρική, βόρεια και νότια Γάζα εντείνονται και ισραηλινοί αξιωματουχοι τονίζουν ότι εντοπίζουν το ένα μετά το άλλο, κέντρα διοίκησης και αποθήκες όπλων της Χαμάς. Όμως το τελευταίο 24ωρο πάνω από 180 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ συνολικά, μετά τις επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου και την ακόλουθη ισραηλινή επιχείρηση, το 1% του πληθυσμού της Γάζας, έχει αφανιστεί.

«Είναι σαφές ότι ο πόλεμος πρέπει να αλλάξει σε πιο ήπια μορφή, και θα θέλαμε να δούμε πιο στοχευμένες επιχειρήσεις με μικρότερο αριθμό δυνάμεων που θα επικεντρωθούν στην ηγεσία της Χαμάς και στο δίκτυο των τούνελ» δήλωσε ο Τζον Κέλι, πολιτικός συντονιστής της αποστολής των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναδείχτηκαν ο κίνδυνος διεύρυνσης του μετώπου αλλά και οι μεγάλες διαφορές που χωρίζουν ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

«Πως θα ξεπεράσουμε τον πόνο των 1000 παιδιών, παλαιστινίων, που ακρωτηριάστηκαν χωρίς αναισθησία; Νιώθετε τον πόνο τους; Φαντάζεστε να ήταν δικά σας παιδιά;» σημείωσε ο Ματζεντ Μπαμια, εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής των Παλαιστινίων

«Το Συμβούλιο αυτό δείχνει αλληλεγγύη στους πολίτες της Μέσης Ανατολής, αρκεί να μην είναι Ισραηλινοί» ανέφερε ο Γκίλαντ Έρνταν, της διπλωματικής αποστολής του Ισραήλ.

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Προειδοποιεί για τον κίνδυνο περιφερειακής «εξάπλωσης» του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς

Την ίδια στιγμή, στρατιωτικά, οι ανησυχίες για το βόρειο μέτωπο και γενίκευση του πολέμου εντείνονται με τις συνεχείς επιθέσεις και αντεπιθέσεις Χεσμπολά-Ισραήλ.

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιθέσεων πιο βαθιά στα εδάφη του Λιβάνου και του Ισραήλ, εγείροντας ανησυχίες για διεύρυνση του μετώπου» ανέφερε ο Χαλεντ Κιάρι, βοηθός του γγ του ΟΗΕ για θέματα Μέσης Ανατολής

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου , επιτέθηκε σε βάση στη νότια Γάζα απ΄όπου ξεκίνησε η Χαμάς την εισβολή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Στο παρασκήνιο του πολέμου η Νότια Αφρική ζήτησε την παρέμβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα κατά του Ισραήλ με στόχο την παύση των επιχειρήσεων για ανθρωπιστικούς λόγους.

Επιμέλεια: Ρένα Δημητρίου, Βάνα Κουτρουλού

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More