Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για το Qatar Gate – Στο επίκεντρο και οι παρακολουθήσεις

Η υπόθεση Καϊλή πυροδοτεί εκ νέου την πολιτική αντιπαράθεση, με φόντο τις επικείμενες εκλογές. Η προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη να χρεώσει στη Νέα Δημοκρατία την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, την οποία διέγραψε, χαρακτηρίζοντάς την «Δούρειο Ίππο», προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον κατηγορεί για αδιανόητο θράσος, επισημαίνοντας ότι έχει περιέλθει σε δεινή θέση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι τον Δούρειο Ίππο πρέπει να τον ανακαλύπτει, πριν αλωθεί η Τροία. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την παραίτηση του πρωθυπουργού για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, προκαλώντας την ηχηρή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η υπόθεση της Εύας Καΐλή για το φερόμενο σκάνδαλο χρηματισμού και διαφθοράς δημιουργεί ένα σκηνικό πόλωσης στην εγχώρια επικαιρότητα.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για κωμικοτραγική μετάθεση ευθυνών, σχολιάζοντας τη δήλωση Ανδρουλάκη ότι η Εύα Καϊλή λειτουργούσε ως Δούρειος Ίππος της Νέας Δημοκρατίας.

Πολιτικές κόντρες πυροδοτούν οι αποκαλύψεις για την Εύα Καϊλή

«Κατανοούμε τη δύσκολη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά η λύση στο πρόβλημά του δεν είναι αυτή του είδους η υποκρισία και οι κωμικοτραγικοί αυτού του τύπου ισχυρισμοί και κυρίως η επιλογή του να διαγράφει παλαιότερες αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ολιγωρία στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ χρεώνει ο κ. Τσίπρας, μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Τσίπρας για παρακολουθήσεις και Καϊλή: Οι θεσμοί στο Βέλγιο λειτουργούν – Επικίνδυνος και ανεπαρκής ο Κυρ. Μητσοτάκης

«Όλα όσα λέει ο κ Ανδρουλάκης τώρα για την κ. Καϊλή είναι σωστά, ότι ήταν Δούρειος Ίππος κτλ. Το θέμα είναι όμως ότι τον Δούρειο Ίππο πρέπει να τον ανακαλύπτει πριν αλωθεί η Τροία. Άμα αλωθεί η Τροία και μετά, όπως λένε, μετά Χριστόν προφήτης, δεν έχει αξία», σημειώνει από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν στις αναφορές ότι η Εύα Καϊλή «φιλοτεχνούσε» ένα προφίλ προσχώρησης στη Νέα Δημοκρατία.

«Γι’ αυτό μίλησε ο πρόεδρος για Δούρειο Ίππο, είναι γνωστό ότι ήταν πιο μικρές οι αποστάσεις της από τη Νέα Δημοκρατία, παρά από το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα», τόνισε ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση – Στο στόχαστρο οι παρακολουθήσεις

Με την αντιπαράθεση στα ύψη, η κυβέρνηση εστιάζει στην οικονομία και στην προβολή του έργου της ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

«Οι μεταρρυθμίσεις δε σταματούν, μόλις ξεκινήσαμε και αν οι Έλληνες μας εμπιστευτούν για μια δεύτερη θητεία, έχουμε πολύ ξεκάθαρο πλάνο των στόχων μας σε σχέση με το 2023», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κι ενώ το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα στοιχεία για την υπόθεση Καϊλή να προέρχονται και από επισυνδέσεις των βελγικών αρχών, στα ύψη παραμένει η αντιπαράθεση και για τις παρακολουθήσεις, με το Μέγαρο Μαξίμου να «δείχνει» τον δρόμο της δικαιοσύνης και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει σφοδρή επίθεση προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εγώ σας το λέω -πολιτικός μου αντίπαλος είναι- δεν είναι καθόλου βλαξ. Είναι συνένοχος. (…) Νομίζω ότι αν η Νέα Δημοκρατία εξανάγκαζε, με βάση το Σύνταγμα, να πάει σε μια αλλαγή πρωθυπουργού εν πλω, έτσι λέγεται, θα είχε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές. Δεν με συμφέρει αυτό, εγώ θέλω οι εκλογές να γίνουν μ’ αυτόν ο οποίος έχει την ευθύνη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Έντονη ήταν η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου προς τον Αλέξη Τσίπρα.

«Είναι τουλάχιστον ειρωνικό να φαίνεται ότι κόπτεται για τη διαφάνεια και την ηθική στην πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Ρουμπάτης, σε πλήρη γνώση του κ. Τσίπρα, φέρεται να διαπραγματευόταν, το διάστημα 2016-2019, την αγορά λογισμικών παρακολούθησης», ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα, την απόλυτη εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού επανέλαβε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, με αφορμή το δημοσίευμα στο Documento για παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και μετά την κοινή του εμφάνιση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Χαϊδάρι, αλλά και στην παρουσίαση του προγράμματος για τη στήριξη των αστέγων.

«Η υπόθεση των παρακολουθήσεων θολώνει το κυβερνητικό έργο που είναι σημαντικό. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το κλίμα πόλωσης αποτυπώνεται και στην προεκλογική ρητορική των κομμάτων, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μιλά για ανάγκη πολιτικής αλλαγής που θα φέρει -όπως είπε- τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση.

«Ένα ποτάμι σύγχρονων προοδευτικών ιδεών, που θα ανατρέψει κατεστημένα. Που θα στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και θα δημιουργήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Υπουργοί που παρακολουθούνται και πρωθυπουργός που παριστάνει τον ανήξερο (…) Αυτή είναι η εικόνα ενός σάπιου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος», πρόσθεσε το ΚΚΕ.

Από την ελληνική αντιπαράθεση δεν έλειψε η Ελληνική Λύση, τονίζοντας:

«ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντί να “θριαμβολογούν”, θα έπρεπε να απολογούνται στον ελληνικό λαό».

Την ίδια στιγμή, το ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για θεσμοθετημένη διαφθορά.

«Η περίπτωση της Εύας Καϊλή αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου μιας θεσμοθετημένης διαφθοράς της ηγεσίας της ΕΕ», ανέφερε μέσα από ανακοίνωση του.

Η πολιτική σύγκρουση αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες στη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More