Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σφυροκόπημα στη Γάζα από στεριά, αέρα και θάλασσα – Reuters: Ουδέτερη ζώνη εντός της Γάζας θέλει να δημιουργήσει το Ισραήλ

Στη Μέση Ανατολή, τουλάχιστον 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες στη Γάζα -από την επανέναρξη του πολέμου χτες το πρωί, οπότε και κατέρρευσε η κατάπαυση του πυρός. Σφοδρές εκρήξεις συγκλόνισαν τη νότια Γάζα, με τις πληροφορίες να μιλούν για 400 πλήγματα από χθες. Η ένταση έχει επιστρέψει και στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Σύμφωνα πάντως με το Κατάρ, οι διαπραγματεύσεις για αποκατάσταση της κατάπαυσης του πυρός βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με περισσότερα από 400 πλήγματα, το Ισραήλ συνέχισε το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας μια ημέρα μετά το τέλος της προσωρινής κατάπαυσης. Παράλληλα η αεράμυνα της χώρας αναχαίτιζε πυραύλους της Χαμάς πάνω από την περιοχή του Τελ Αβίβ.

Ένταση και στα σύνορα με τον Λίβανο. Η Χεζμπολαχ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση αντιαρματικών πυραύλων, την ώρα που ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπλητταν θέσεις της σιιτικής οργάνωσης και προκαλούσαν το θάνατο μελών της, σύμφωνα με το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, Μέσα Ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν ότι η αντιεροπορική άμυνα της χώρας απέκρουσε ισραηλινό μπαράζ ρουκετών εναντίον στόχων στη Δαμασκό.

Ο Ισραηλινός Στρατός διαμηνύει ότι είναι έτοιμος για την επόμενη φάση του πολέμου, με στόχο την καταστροφή της Χαμάς.

Εντονότεροι ήταν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα στο νότιο τμήμα της Γάζας, εκεί όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες παλαιστίνιοι από το βόρειο τομέα. Η πλειοψηφία των εκατοντάδων νεκρών και τραυματιών ήταν γυναίκες και παιδιά.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη νότια Γάζα, όπου θεωρεί ότι εδρεύει η ηγεσία της Χαμάς και προειδοποιεί τους αμάχους να εκκενώσουν το γρηγορότερο την περιοχή, την ώρα που η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ αποκαλύπτει ότι η Ουάσιγκτον προμήθευσε το Τελ Αβίβ με βόμβες διάτρησης, οι οποίες μπορούν να εξουδετερώσουν ακόμα και θωρακισμένους στόχους από τσιμέντο και ατσάλι.

Παράλληλα, ο σύμβουλος του Νετανιάχου δηλώνει στη νορβηγική δημόσια τηλεόραση ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει χιλιάδες στελέχη της ισλαμιστικής οργάνωσης προκαλώντας την έκπληξη του δημοσιογράφου ο οποίος ρωτά ότι «πώς ξέρετε ότι είναι μαχητές της Χαμάς και όχι πολίτες;» και παίρνει την απάντηση «Προφανώς σε οποιαδήποτε πολεμική κατάσταση, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς. Αλλά είμαστε (σίγουροι)».«Μα πώς μπορείς να δηλώνετε ότι υπάρχουν χιλιάδες;» ρωτά εκ νέου ο δημοσιογράφος και ο σύμβουλος του Νετανιάχου απαντά «το ξέρουμε.Αυτή είναι η εκτίμησή μας».

Όπως έγινε γνωστό από το Πρακτορείο Ρόιτερς, η ισραηλινή κυβέρνηση σχεδιάζει μετά το τέλος να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη στο έδαφος της Γάζας, για να εμποδίσει μελλοντικές επιθέσεις.

H απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Ισραήλ, Ευτυχία Πενταράκη, οι ρουκέτες έχουν ξεκινήσει από χθες το πρωί και είναι συνεχείς προς όλες τις κοινότητες στο νότιο Ισραήλ, αλλά πολλές από αυτές έπεσαν και στο κεντρικό Ισραήλ.

«Αν και οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στον νότο, οι επιχειρήσεις είναι συνεχείς και στον βορρά. Βλέπετε, παρά την ατμόσφαιρα που σήμερα δεν είναι καθαρή, τους μαύρους καπνούς που βγαίνουν από πολλά σημεία στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, όπου όπως ο ισραηλινός στρατός προτρέπει τους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους γιατί βρίσκονται μέσα σε ζώνες μάχης στα βόρεια της Γάζας» τόνισε η δημοσιογράφος και πρόσθεσε ότι «βλέπουμε ότι ο ισραηλινός στρατός πλέον επιχειρεί και πάλι από στεριά, αέρα και θάλασσα σε όλες τις περιοχές στο βορρά και στο νότο και τις εντείνει τις επιθέσεις του».

Για το θέμα των ομήρων η Ευτυχία Πενταράκη είπε μεταξύ άλλων ότι «όπως είπαν το Κατάρ και η Αίγυπτος οι διαπραγματεύσεις για να ξεκινήσει και πάλι να γίνει μια εκεχειρία συνεχίζονται. Σταμάτησαν όταν ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί, κατέρρευσαν είναι η λέξη που ταιριάζει. Συνεχίζονται και πάλι, γίνονται πολύ σοβαρές προσπάθειες μήπως έστω και για μια μέρα να επιστρέψουν οι γυναίκες που βρίσκονται πίσω».

Tο απόγευμα στο Τελ Αβίβ θα γίνει διαδήλωση για τους ομήρους ενώ θα μιλήσουν για πρώτη φορά οι άνθρωποι που απελευθερώθηκαν και θα δώσουν συνεντεύξεις.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More