Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύδνεϋ: «Όψεις κάλλους: Χρυσά ελληνιστικά κοσμήματα στο Μουσείο Μπενάκη»

Εκδήλωση με θέμα «Όψεις κάλλους: Χρυσά ελληνιστικά κοσμήματα στο Μουσείο Μπενάκη», διοργάνωσε την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σύδνεϋ και το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η εκδήλωση, στην οποία υπήρξε μεγάλη συμμετοχή, τόσο από την ελληνική ομογένεια, όσο και από την Ελλάδα μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, περιελάμβανε διάλεξη της ειδικού στα αρχαία ελληνικά κοσμήματα, Dr Monica Jackson, η οποία έχει αφιερώσει πολυετή έρευνα στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.

Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, ευχαρίστησε θερμά την ομιλήτρια για την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίασή της, καθώς και το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών για την εξαιρετική συνεργασία κατά τη διοργάνωση της εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική προσφορά του στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας. «Τους δεσμούς αυτούς επισφραγίζει και η σχέση του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα με την Αυστραλία», σημείωσε. «Μια σχέση που χρονολογείται εδώ και πολλές δεκαετίες, αντανακλώντας τους στενούς πολιτικούς και κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, χάρη και στη σημαντική παρουσία της πολύ δραστήριας ελληνικής διασποράς στην Αυστραλία».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο Μουσείο Μπενάκη και στις εμβληματικές συλλογές του, ο κ. Μαλλικούρτης υπογράμμισε ότι -όπως και ο ιδρυτής του, Αντώνης Μπενάκης- το Μουσείο, με τις δράσεις και την εξωστρέφειά του, αποτελεί ένα πρότυπο «ελληνισμού ανοιχτού στον κόσμο, ευρύτερου των γεωγραφικών ορίων της χώρας μας». Πρόκειται για «έναν θεσμό που συμβολίζει τον ιδεαλισμό, τον ρομαντισμό, τον κοσμοπολιτισμό και τη γενναιοδωρία των Ελλήνων της διασποράς. Την ακλόνητη δέσμευσή τους να αφήσουν μια παρακαταθήκη για το καλό της κοινότητάς τους και της πατρίδας τους, αλλά και τον νόστο τους, την επιθυμία τους να επιστρέψουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η Dr Monica Jackson, αναφέρθηκε διεξοδικά στη συλλογή, εξηγώντας την τυπολογία και τις σύνθετες τεχνικές κατασκευής των κοσμημάτων, με αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε η χρυσοχοῒα της περιόδου. Σημείωσε συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες της σχολαστικής κατασκευής τους, ενώ έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για τη θεματολογία τους, αλλά και τις «αόρατες» ιδιαιτερότητες που αποκαλύπτουν την ιστορία τους και που μόνο η εξειδικευμένη μελέτη τους φανερώνει.

Επίσης, σκιαγράφησε το πορτρέτο της ίδιας της οικογένειας Μπενάκη, η ιστορία της οποίας ξεκινά στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στα τέλη του 19ου – αρχές του 20ου αιώνα, εκεί όπου ο Αντώνης Μπενάκης (1873-1954) θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία των συλλογών του Μουσείου.

Σχετικά με την ομιλήτρια:

Η Dr Monica Jackson είναι ειδικός στα αρχαία ελληνικά κοσμήματα, με ειδίκευση στις περιοχές της Μεσογείου, του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στην Ελλάδα, την Κύπρο και ανατολικότερα, με ιδιαίτερο πεδίο έρευνας τα ελληνιστικά χρυσά κοσμήματα. Έχει, επίσης, αφιερώσει πολυετή έρευνα στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη. Η Dr Jackson έχει δώσει πολλές διαλέξεις για το θέμα σε Αυστραλία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το τελευταίο της έργο είναι το βιβλίο «Hellenistic gold jewellery in the Benaki Museum, Athens» (Χρυσά ελληνιστικά κοσμήματα στο Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα), το οποίο εκδόθηκε το 2017. Το βιβλίο αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του συνόλου της ελληνιστικής κοσμηματοτεχνίας του Μουσείου Μπενάκη, ενώ τα κείμενα συμπληρώνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Πηγή: Νέος Κόσμος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More