Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σ. Κελέτσης: Σε συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους η αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης

Στις οδηγίες, που αφορούν στην ένταση των μέτρων ελέγχου της ζωονόσου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων,  αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης, μιλώντας στην  ΕΡΤ Ορεστιάδας.

Ως γνωστόν υπάρχουν εστίες στη Βόρεια Ελλάδα Σέρρες, Θεσσαλονίκη και Κιλκίς( μάλλον από την Βουλγαρία)  που εντείνουν την προσπάθεια αντιμετώπισης της νόσου κάνοντας έναν επανασχεδιασμό αποτρέποντας την εξάπλωση της σε άλλες περιοχές υποσχόμενος ότι όσες  μονάδες έχουν πληγεί θα αποζημιωθούν, μετα και την σχετική έκδοση της ΚΥΑ.

«Αυτό που ζητήσαμε τόνισε ο κ Κελέτσης είναι ο απολυτός συντονισμός και η συνεργασία με  τους Κυνηγετικούς Συλλόγους, άλλωστε εντείνουμε το κίνητρο ώστε να κυνηγούν περισσότερο τους αγριόχοιρους με σκοπό να μειωθεί ο πληθυσμός τους και κατ’ επέκταση οι πιθανές εστίες μετάδοσης της νόσου. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τόνισε ο Υφυπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης όμως οφείλουμε να προστατεύσουμε το ζωικό κεφάλαιο των χοίρων διότι είναι μεγάλες μονάδες σε Χαλκιδική, Πιερία,  Δράμα,  που συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία της χώρας. Αυτό που ζητάμε είναι να μην εξαπλωθεί, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ότι στον Έβρο έχει πραγματοποιηθεί ενημέρωση των κυνηγών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας».

 Αποζημιώσεις βέβαια στους πληγέντες αγρότες από την επιδρομή των ακρίδων στον Έβρο και την Ροδόπη δεν δικαιολογούνται ακόμη, όμως ο κ Κελέτσης δήλωσε την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, που εκπροσωπεί, να δώσουν λύσεις και σε τέτοιου είδους ζητήματα και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως ανέφερε μετά και τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων του στο Υπουργείο, πρόθεσή του είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση  μιας συνάντησης με φορείς αγροτικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών ενώσεων του νομού Έβρου, ώστε με υπευθυνότητα  να καταγραφούν τα προβλήματα που τους αφορούν.

Σταύρος κελέτσης (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More