Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σ. Ντάλης στην ΕΡΤ: Η Τουρκία προσπαθεί να κάνει μια επιστροφή στη δυτική κανονικότητα – Ο Όρμπαν πλήττει τη συνοχή της ΕΕ

Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων, Σωτήρης Ντάλης, μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με αφορμή την επιστολή Τζο Μπάιντεν στα μέλη του Κογκρέσου την Τετάρτη προτρέποντας την έγκριση της πώλησης Lockheed Martin αεροσκαφών F-16, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την Τρίτη το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία εμπόδιζε επί 20 μήνες. Απομένει πλέον η τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Η εξέλιξη συνδέθηκε με την αγορά αμερικανικών F-16, με την Άγκυρα να διαπραγματεύεται τη λήψη απόφασης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ταυτόχρονα με την άρση του αδιεξόδου στο θέμα της Σουηδίας.

Ο κ. Ντάλης εξήγησε αρχικά πως η Τουρκία διστακτικά προσπαθεί να κάνει μια επιστροφή στη δυτική και Νατοϊκή κανονικότητα, κάτι που δεν το θέλει και ζητά ανταλλάγματα. «Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι μετά από 20 μήνες καθυστέρησης και εκβιασμών, η Άγκυρα διστακτικά επιχειρεί να δώσεις το “οκ” και αυτό το έχουν συγκρατήσει όλες οι μεγάλες δυτικές πρωτεύουσες», είπε.

«Βλέπουμε μια Τουρκία που διστακτικά προσπαθεί να κάνει μια επιστροφή στη δυτική και Νατοϊκή κανονικότητα. Δεν το θέλει, το κάνει με βαριά καρδιά, ζητά συνεχώς ανταλλάγματα και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε δύο πολέμους», πρόσθεσε ο κ. Ντάλης.

«Η περίπτωση Όρμπαν είναι ιδιαίτερη»

Μιλώντας για την στάση της Ουγγαρίας, ο κ. Ντάλης τόνισε πως: «μοιάζει πολύ με τη στάση της Τουρκίας, εξάλλου έχουμε δύο αυταρχικούς ηγέτες, που έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, με εκβιασμούς προσπαθούν να πετύχουν κάποια πράγματα».

Αναφέρθηκε στον Ούγγρο Πρωθυπουργό, Όρμπαν, λέγοντας πως αποτελεί «μεγάλο πρόβλημα» στην ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «η περίπτωση Όρμπαν είναι ιδιαίτερη, ας μην ξεχνάμε τις φιλικές σχέσεις που έχει με τη Ρωσία και τον Πούτιν, δημιουργεί διαρκώς προβλήματα στην Ευρώπη, με πιο πρόσφατη το να δώσει το “πράσινο φως” για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Ουκρανία και την Μολδαβία. Ο Όρμπαν είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχει αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία. Η ΕΕ έχει κάνει λάθη στη διαχείριση. Έπρεπε να τον έχει βάλει σε μια πολιτική επιτήρηση κατά το πρότυπο της οικονομικής επιτήρησης. Πλήττει την συνοχή».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More