Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σ. Φάμελλος στο Πρώτο: Οι επιδοτήσεις είναι λεφτά των πολιτών που χρηματοδοτούν την ακρίβεια (audio)

«Η κυβέρνηση παίρνει τα λεφτά από τις τσέπες των καταναλωτών και τα δίνει στις επιδοτήσεις, δηλαδή τα δίνει στην ακρίβεια και μετά λέει ότι είμαστε πρώτοι στη στήριξη. Μα είναι δυνατόν να χαίρεται μια κυβέρνηση γιατί βγάζει από τις τσέπες των πολιτών και από τα υπερβάλλοντα έσοδα του προϋπολογισμού, δηλαδή τα δημοσιονομικά, για να επιδοτεί ακριβές τιμές; Είναι ένας φαύλος κύκλος».

Αυτά τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Ενέργειας και πρώην υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Τα λεφτά των επιδοτήσεων πάνε στη ακρίβεια, οι επιδοτήσεις είναι λεφτά τρων πολιτών που χρηματοδοτούν την ακρίβεια», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για «ανακύκλωση χρημάτων των πολιτών» καθώς και ενός τμήματος από τα «υπερβάλλοντα φορολογικά έσοδα», τα οποία όπως είπε τον Σεπτέμβριο ήταν στα 800 εκατομμύρια, τα οποία η κυβέρνηση «τα δίνει σε αυτούς που έχουν ακριβές τιμές».

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «θα έπρεπε να υπάρχει έλεγχος του κόστους ενέργειας με μια απλή αγορανομική διάταξη που ισχύει για πολλά αγαθά», δηλαδή με την επιβολή ανώτατου συντελεστή κέρδους σε όλη την ενέργεια, ο οποίος «σε συνθήκες κανονικότητας αυτός είναι 5%, ενώ σε συνθήκες κρίσης μπορεί να είναι και μικρότερος». «Δεν επιτρέπεται κάποιοι να κερδοσκοπούν, γιατί βλέπουμε ν καταγράφουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη από πέρυσι και οι ηλεκτροπαραγωγοί και τα διυλιστήρια», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει διπλασιαστεί μετά την ψεύτικη αναστολή» και οι τιμές εκτοξεύτηκαν «τουλάχιστον 60% επάνω ακόμα και αν υπήρχε αυτή η ληστρική ρήτρα». «Μας κοροϊδεύουν, λένε ότι την κατάργησαν και την βάζουν δυο φορές», πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More