Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέλης Ηρακλείδης: Χωρίς χρηματοδότηση το Τζαμί Γαζή Χασάν Πασά της Λότζιας στην Κω

Τον Οκτώβρη του 2023 θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του Μουσουλμανικού τεμένους Defterdar στη Πλατεία Ελευθερίας στην Κω, σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου του πολιτικού μηχανικού, Τέλη Ηρακλείδη, που εκπόνησε μαζί με τον αείμνηστο αρχιτέκτονα Γιώργο Σιδερή, τις μελέτες του έργου.

‘’Δεν είναι σκόπιμο ο ανάδοχος να εγκατασταθεί αυτή την εποχή που ξεκινά η  τουριστική περίοδος”, τόνισε ο κ Ηρακλείδης, εκτιμώντας πως η αποκατάσταση του τεμένους Defterdar και της Κρήνης στη Πλατεία Ελευθερίας στη Κω, από τα πλέον κλασσικά δείγματα Ισλαμικής Τέχνης θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2024.

Αξίζει να σημειωθεί, πως εναγωνίως περιμένουν να ολοκληρωθούν οι εργασίες και οι είκοσι ένας επιχειρηματίες, που φιλοξενούνταν στο ισόγειο του ξεχωριστού αυτού μνημείου του 18ου αιώνα, αλλά λόγω των σοβαρών πληγμάτων που δέχθηκε, υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν.

Εδώ και δυο χρόνια ολοκληρώθηκαν οι μελέτες αλλά παραμένουν απλήρωτες

Ο κ Ηρακλείδης απέδωσε τη μεγάλη καθυστέρηση αποκατάστασης του τεμένους Defterdar από τον σεισμό του 2017 σε διαφοροποίηση των απόψεων των μελετητών με την Αρχαιολογία ως προς την ανακατασκευή του Μιναρέ ενώ οι μελέτες είχαν ολοκληρωθεί εδώ και δυο χρόνια. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης πριν από ένα χρόνο, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ

Να σημειωθεί, ότι απλήρωτοι παραμένουν μέχρι σήμερα οι μηχανικοί διεκδικώντας τουλάχιστον 230.000 ευρώ, καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Κτημάτων του ΒΑΚΟΥΦ, με τον οποίο υπέγραψαν τη σύμβαση, αδυνατεί λόγω οικονομικών δυσκολιών, να τους αποπληρώσει.

Χαρακτήρισε δύσκολο το συγκεκριμένο έργο, που περιλαμβάνει εσωτερικές εργασίες, την αναστήλωση του Μιναρέ και την εκ θεμελίων κατασκευή της ‘’κρήνης της κάθαρσης’’, που θα διατηρήσει, όπως σημείωσε, το προηγούμενο περίβλημα.

Δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για  το  Τζαμί-Γαζή -Χασάν Πασά της Λότζιας

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε όμως η αναφορά του μελετητή στην μη ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης από πλευράς ΥΠΠΟ των Μουσουλμανικών μνημείων Τζαμί-Γαζή -Χασάν Πασά της Λότζιας στη Πλατεία Πλατάνου και Αττίκ και Μορούκ  παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Λίνας Μενδώνη για ‘’απρόσκοπτη χρηματοδότηση των σεισμόπληκτων‘’.

“Και σε αυτό το μνημείο”, υπογράμμισε ο κ Ηρακλείδης “υπήρχαν διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανακατασκευή του Μιναρέ μεταξύ μελετητών και αρχαιολογίας, γεγονός που στάθηκε αφορμή να παγώσουν οι διαδικασίες για οκτώ μήνες αν και οι μελέτες είχαν εγκριθεί από το ΚΑΣ”.

Σε αναμονή χρηματοδότησης και τα μνημεία Μορούκ και Αττικ

Εμπλοκή υπάρχει όμως και στην ανακατασκευή των Μουσουλμανικών μνημείων Αττίκ (Πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου) και Μορούκ (Παλιά Πόλη) .

Ενώ έχουν εγκριθεί οι μελέτες που παραδόθηκαν εδώ και ενάμιση χρόνο, άγνωστο παραμένει από πού και πότε θα χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση τους

 Λ. Μενδώνη-Απρόσκοπτη η χρηματοδότηση των σεισμόπληκτων

Υπενθυμίζεται ότι η κ Μενδώνη είχε δηλώσει τουλάχιστον τρείς φορές, πως το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων.

Η υπουργός είχε υποστηρίξει ότι όλα τα έργα έχουν χρηματοδοτηθεί και κατά την επίσκεψη της στη Κω τον Οκτώβριο του  2020  και σε ανακοίνωσή του ΥΠΠΟ στις 30 Αυγούστου 2022 και πρόσφατα στη Ρόδο (την οποία χρηματοδότηση  επιβεβαίωσε και ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος).

‘’Δεν υπάρχει καμία στασιμότητα στην αποκατάσταση των σεισμόπληκτων Μνημείων της Κω, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε αντίθεση με την περίοδο 2017-2019’’ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η κ Μενδώνη απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More