Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέσσερα από τα πέντε κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου θα διοικούνται από γυναίκες

Αυτό αναφέρει η κατάταξη των Times Higher Education για το 2023 των καλύτερων πανεπιστημίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Ωστόσο, μόνο 48 από τα 200 κορυφαία πανεπιστήμια διοικούνται από γυναίκες, σύμφωνα με την κατάταξη των Τάιμς της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Αύξηση σε σχέση με πέρυσι

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, σχεδόν το ένα τέταρτο, από τα 200 πανεπιστήμια του κόσμου, έχουν γυναίκες προέδρους ή αντιπροέδρους, από 43 πέρυσι. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε διορισμούς που έγιναν στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ενώ υπάρχουν 12% περισσότερες γυναίκες σε αυτές τις ανώτερες θέσεις από ό,τι το 2022 και 41% περισσότερες από ό,τι πριν από πέντε χρόνια.

Η κορυφαία στη Βρετανία η Οξφόρδη διοικείται επί του παρόντος από την Αϊρίν Τρέισι, η Κλοντίν Γκέι στο Χάρβαρντ (δεύτερη) και η Ντέμπορα Πρέντις στο Κέιμπριτζ (στην τρίτη θέση) θα αναλάβουν την ηγεσία τον Ιούλιο, ενώ η Σάλι Κόρνμπλουθ ηγείται επί του παρόντος του Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης -(ΜΙΤ).

Σύμφωνα με αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υψηλό ποσοστό πανεπιστημίων μέσα στα 200 κορυφαία στον κόσμο με επικεφαλής γυναίκες, με 16 από τα 58. Επίσης η Γαλλία (3 στις 5), η Ολλανδία (5 στις 10) και το Ηνωμένο Βασίλειο (8 στις 28).

Γυναίκες επικεφαλής εκπαιδευτικών ιδρυμάτων υψηλού κύρους

Πέρυσι, 13 από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ είχαν επικεφαλής γυναίκες. Το όγδοο καλύτερο στον κόσμο, το UC Berkeley (Καλιφόρνια), έχει επικεφαλής την Κάρολ Κριστ, η οποία κατέχει αυτή τη θέση από τον Ιούλιο του 2017, ενώ το διάσημο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, το Πανεπιστήμιο Κορνέλ και το Πανεπιστήμιο Μπρονου έχουν επικεφαλής τις Ελίζαμπεθ Μάγκιλ, Μάρθα Πόλακ και Κριστίνα Πάξον, αντίστοιχα.

Στη Γερμανία, πέντε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, τρεις περισσότερες από πέρυσι. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Πανεπιστήμιο του Τούμπινγκεν με την Κάρλα Πόλμαν, το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ με την Κέρστιν Κρίγκλσταϊν και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου με την Τζεραλντίν Ράουχ.

Στην Ασία, η νευροεπιστήμονας Νάνσι Ιπ διορίστηκε πρόεδρος του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ, αποτελώντας την πρώτη ηγέτιδα της περιοχής σε πανεπιστήμιο που κατατάσσεται μεταξύ των 200 κορυφαίων παγκοσμίως τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Χάνα Αμπντουλάχ Αλ-Νουαΐμ είναι η προσωρινή επικεφαλής του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της Σαουδικής Αραβίας, του Πανεπιστημίου του βασιλιά Αμπντουλαζίζ.

Η Ρόζα Έλις, διευθύντρια κατάταξης της Times Higher Education, χαρακτήρισε «απίστευτο το γεγονός ότι τέσσερα από τα πέντε κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο θα διοικούνται σύντομα από γυναίκες».

Πρόσθεσε όμως ότι «είναι κρίμα που υπάρχει ένα «αλλά», μόνο το 24% των 200 κορυφαίων πανεπιστημίων διοικείται από γυναίκες».

«Ενώ σημειώνεται πρόοδος, τα πανεπιστήμια, που είναι οι σημαιοφόροι της μάθησης, της γνώσης και της ανθρώπινης προόδου στον κόσμο, πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να προωθήσουν το ρόλο των γυναικών όχι μόνο στα κορυφαία πανεπιστήμια αλλά σε όλες τις θέσεις», είπε.

Πηγή: DW

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More